Ensin pommitetaan rakkaudella, sitten vaaditaan kohtuuttomia – näin uskonlahkot manipuloivat meitä

Uuden kirjan tekijät muistuttavat, että kuka tahansa voi joutua lahkon vietäväksi.

uskonnolliset yhteisöt
Vieraina rikosjournalismiin erikoistunut toimittaja Raija Pelli ja Uskontojen uhrien tuki ry:n puheenjohtaja Terho Miettinen.
Puheenjohtaja Terho Miettinen Uskontojen uhrien tuki ry:stä ja rikosjournalismiin erikoistunut toimittaja Raija Pelli kertoivat Ylen aamu-tv:ssä manipuloinnista, jota kristinuskon varjolla tapahtuu.

Tietokirjailija Terho Miettinen kertoo päätyneensä kuusi vuotta sitten tilanteeseen, jossa itsemurhan tehnyttä miestä yritettiin herättää henkiin.

– Oikeuslääketieteellinen ruumiinavaus oli jo tehty, mikä on aika rankka operaatio. Tämä oli viimeinen niitti, joka sai pohtimaan kirjan kirjoittamista, hän sanoi Ylen aamu-tv:ssä torstaina.

Miettinen ja rikosjournalismiin erikoistunut toimittaja Raija Pelli ovat nyt saaneet valmiiksi kirjan uskon varjolla tehtävistä väärinkäytöksistä ja petoksista. Teoksen nimi on Harhaanjohtajat – vahvassa uskossa.

Pellin mukaan monia lahkoja yhdistää metodiikka, jota kutsutaan rakkauspommitukseksi (siirryt toiseen palveluun). Tällä tarkoitetaan yksilöön kohdistettua tunteiden osoittamista, jolla ihminen pyritään käännyttämään joukon jäseneksi.

– Houkutteluvaiheessa soitellaan ja kysellään kuulumisia, manipulointi alkaa myöhemmin. Tähän kuuluu räikeää hyväksikäyttöä, esimerkiksi taloudellista ja seksuaalista, Pelli kertoo.

Miettisen mukaan rakkauspommitus vaihtuu vähitellen ja vaivihkaa kohtuuttomiin vaatimuksiin.

– Ne tulevat sopivasti niin, ettei yksilö huomaa, mihin on joutunut. Kun ihminen ei pysty vaatimuksia täyttämään, hän kokee syyllisyyttä ja häpeää.

Pelli jatkaa, että koukuttaminen tapahtuu tyypillisesti kohteen ollessa elämässään ristiriitaisessa tilanteessa.

– Meneillään voi olla avioero, kenties sairautta tai muutto toiselle paikkakunnalle. Jos epävarmuuden sietäminen on vähän heikentynyt, siinä kohtaa hyvin helposti lahko iskee kiinni ja tarjoaa ratkaisuja.

"Jumalallinen valta turmelee jumalallisella tavalla"

Miettinen työskentelee myös Uskontojen uhrien tuki ry:n puheenjohtajana. Hänen mukaansa erilaisista hyväksikäytöistä ja niiden laajuudesta on vaikeaa saada luotettavia tilastoja.

Pelli pitää yhtenä ongelmana nykyistä lainsäädäntöä, joka mahdollistaa salailun.

– Uskonnonvapauslaki sallii sen, että kun yhteisö on rekisteröity, lahkon toimintaa ei pysty valvomaan. Se on jotenkin nurinkurista, hän toteaa.

Samasta asiasta huomautti helmikuussa (siirryt toiseen palveluun) lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila. Hänen mukaansa asiantuntijoiden lautakunnalla pitäisi olla mahdollisuus arvioida uskonnollisen yhdyskunnan toimintaa rekisteröitymisen jälkeenkin.

Nykyisin alioikeus voi julistaa yhdyskunnan lakkautetuksi, jos tämän katsotaan toimineen olennaisesti vastoin lakia tai määrättyä tarkoitustaan.

Lainsäädännön kautta on joka tapauksessa hyvin hankala puuttua uskonnollisiin kysymyksiin, sanoo Miettinen. Hänen mielestään avainasemassa ovat tiedon lisääminen ja keskustelu.

– Hengellisistä asioista puhumisessa ei ole mitään väärää tai hävettävää. Yhteiskunnan pitäisi kuitenkin suojella heikoimpia, kuten lapsia ja vähäosaisia, ja keskustelu pitäisi kohdistaa tähän.

Miettinen korostaa, että kuka tahansa voi olla lahkon vietävissä: älykkyys ei tuo suojaa, ja lahkoissa voi olla hyvinkin fiksuja, ahkeria ja tunnollisia ihmisiä.

Yhtä lailla monenlaisia persoonia löytyy myös manipuloijista.

– Osa on rikollisella mielellä alusta lähtien, osan valta turmelee matkan varrella. Voisi ajatella, että jos valta tulee jumalalta, se turmelee jumalallisella tavalla.