Lehti: Tulli jätti Tukholman lentokentän ja satamat täysin vartioimatta terrori-iskun jälkeen

Tullin päätehtävänä on rahtiliikenteen valvominen. Sillä on kuitenkin valmiusvastuu vakavien kriisien, kuten terrori-iskujen yhteydessä.

työsuojelu
Tukholma terrori-isku.
AOP / Swepix

Ruotsin Tulli jätti Tukholman Arlandan lentokentän ja Tukholman satamat täysin vartioimatta perjantain terrori-iskun jälkeen, kertoo sanomalehti Dagens Nyhete (siirryt toiseen palveluun)r.

Kentällä tai satamissa ei ollut yhtäkään tullimiestä 15 tuntiin, iltakahdeksasta ja aamuyhteentoista. Drottninggatanin hyökkäys tapahtui hieman ennen kolmea perjantai-iltapäivänä.

Tulli vahvistaa tiedon sanomalehdelle.

– Tarkistamme omat rutiinimme ja teemme arvioin toiminnastamme, sanoo rajavalvontatoiminnasta vastaava päällikkö Mikael Lindgren Dagens Nyheterille.

Tullin päätehtävänä on rahtiliikenteen valvominen. Sillä on kuitenkin valmiusvastuu vakavien kriisien, kuten terrori-iskujen yhteydessä.

– Kello kahdeksasta eteenpäin meillä ei ollut minkäänlaista tullivalvontaa läänissämme. Se ei ole kovin hyvä, arvioi rajavalvontatoiminnasta vastaava päällikkö Mikael Lindgren Dagens Nyheterille.

Poliisi voi kriisien yhteydessä pyytää Tullilta virka-apua esimerkiksi sisärajojen valvonnassa. Perjantain iskun yhteydessä sellaista pyyntöä ei esitetty.

Kiistaa aseenkanto-oikeudesta

Kenttä ja satamat jäivät Tullilta vartioimatta aseenkanto-oikeutta koskevan kiistan vuoksi.

Tullin Arlandan-henkilökunta pyysi lupaa kantaa virka-aseitaan terrori-iskun jälkeen mahdollisen toisen hyökkäyksen varalta. Päivystävä päällikkö myönsi luvan, mutta Tullin johto perui sen.

Aseenkantoluvan perumisen jälkeen Tullin työsuojeluvaltuutettu päätti lähettää Tullin Tukholman läänissä työskentelevän henkilökunnan kotiin turvallisuussyistä.

Rajavalvontatoiminnasta vastaava päällikkö Mikael Lindgren sanoo ymmärtävänsä, että henkilökunta oli huolissaan omasta turvallisuudestaan. Henkilökunta palasi töihin kello 11.15 lauantaina Työsuojeluviraston päätöksellä.

Suurin osa viranomaisista toimi hyvin

Dagens Nyheter julkaisi tiistaina tarkastelun viranomaisten toiminnasta (siirryt toiseen palveluun) terrori-iskun jälkeen. Poliisi ja pelastushenkilökunta reagoivat nopeasti hyökkäykseen.

Ensimmäiset ambulanssit olivat Drottninggatanilla kuusi minuuttia ensimmäisen hätäpuhelun jälkeen. Maanalaisen sisäänkäynnit saatiin suljettua viidessätoista minuutissa, ja poliisin erikoisjoukot olivat myös silloin saapuneet tapahtumapaikalle.

Samaan aikaan viranomaiset alkoivat varautua mahdollisen toisen iskun varalta. Tukholman kriisiesikuntaan kuuluvat 30 viranomaistahoa aktivoitiin puolen tunnin kuluessa terrori-iskusta.