1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuntavaalit 2017

Näyttelijä Satu Silvosta Helsingin vihreiden valtuutettu – "Jo vuosia olen miettinyt yhteiskunnallista vaikuttamista"

Silvon kohtalo kunnallispoliitikkona ratkesi eilisiltana tarkastuslaskennassa.

Kuntavaalit 2017
Matti Onnismaa ja Satu Silvo harjoittelemassa isännän ja emännän rooleja Metropolian opiskelijoiden lyhytelokuvaan.
Matti Onnismaa ja Satu Silvo harjoittelemassa Metropolia-ammattikorkeakoulun opiskelijoiden lyhytelokuvaa varten.Jari Kovalainen / Yle

Ennakkoäänien ja sunnuntai-illan äänten laskennan perusteella näytti siltä, että näyttelijänä ja kasvisravintoloitsijana tunnettu Satu Silvo (Vihr.) ei päässyt läpi kunnallisvaaleissa, mutta keskiviikkoiltana tilanne muuttui Helsingin keskusvaalilautakunnan tarkastuslaskennassa.

Silvo oli tyytyväinen jo ensimmäisen varavaltuutetun sijasta, mutta valtuutetun paikka tuntuu vielä paremmalta.

– Jo vuosia olen miettinyt yhteiskunnallista vaikuttamista, ja nyt alkaa olla mahdollisuuksia, että pääsee osallistumaan.

Uuden laskelman mukaan Silvo on saanut 856 ääntä. Vielä eilen illalla näytti siltä, että Hannu Oskalan äänimäärä on Silvoa suurempi kolmella äänellä, ja Oskala jatkaisi valtuutettuna.

Lopulta Silvo kuitenkin ohitti Oskalan kymmenellä äänellä. Näin ollen Silvosta tulee Helsingin vihreiden valtuustoryhmän jäsen. Nykyisin valtuustossa istuva Oskala jäi ensimmäisen varavaltuutetun paikalle.

Juuret maaseudun kulttuurissa

36 vuotta Helsingissä asunut Silvo on kotoisin maaseudulta Valkealasta. Silvon mukaan pienessä kylässä ei ollut syrjäytymisen vaaraa, sillä kaikilla lapsilla oli mahdollisuus harrastaa liikuntaa ja kulttuuria. Urheilukentät olivat avoinna, ja Silvon oma isä veti monia teatterikerhoja.

– Harrastin lentopalloa ja korkeushyppyä. Isä veti lasten ja nuorten kesäteatteria, ja minä harrastin teatteria ammattimaisella aikataullla noin 10-vuotiaasta lähtien.

Silvo on huolissaan vähävaraisten perheiden lasten harrastusmahdollisuuksista. Myös joukkoliikenteen maksut ovat hänen mielestään liian kalliita monille.

– Barcelonassa ja Nizzassa pääsee matkustamaan yhdellä eurolla. Se lisää liikkuvutta ja on imagollisesti tärkeää.

Lisäksi Silvo haluaa, että Keskuspuisto ja muut viheralueet säilytetään.

– Menetettyä metsää ei saa takaisin. Rakentaminen vaatii suunnittelua ja asiantuntijuutta, mutta myös sydäntä.

Lue seuraavaksi