Ruotsin rajapoliisin hoidettavana 18 000 käännytystä – tapaukset kirjattu vain paperille, ei tietokoneelle

Poliisin tehottomuus käännytyspäätösten toimeenpanossa on noussut tapetille Tukholman terrori-iskun jälkeen.

Tukholman isku 2017
Tilapäisiä rajatarkastuksia Malmössa 12. marraskuuta 2015.
Rajatarkastuksia Malmössa 12. marraskuuta 2015. Stig-Åke Jonsson / EPA

Ruotsin rajapoliisin pöydällä on tuhansia käännytyspäätöksiä – paperimuodossa. Poliisin käytössä ei ole digitaalista järjestelmää, johon 18 000 toimeenpanoa odottavaa käännytyspäätöstä olisi kirjattu, paljastaa sanomalehti Aftonbladet (siirryt toiseen palveluun).

Poliisin mahdollisuudet panna toimeen käännytyksiä ovat nousseet tapetille, koska se ei ollut poistanut Tukholman terrori-iskusta epäiltyä uzbekistanilaista Rakhmat Akilovia maasta.

Akilovin lisäksi poliisi on etsintäkuuluttanut 12 500 kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta henkilöä. Osan uskotaan poistuneen maasta itse.

Noin 10 000 etsintäkuulutettua piilossa

Rajapoliisipäällikkö Patrik Engström arvioi Aftonbladetissa, että Ruotsissa piilottelee noin 10 000 kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta henkilöä. Hän ei pysty arvioimaan, kuinka montaa heistä poliisi on konkreettisesti yrittänyt etsiä.

– Meillä ei ole sellaista tilastoa. Meillä ei ole digitaalista järjestelmää, johon tapaukset olisi kirjattu. Hoidamme kaikki 18 000 tapausta paperisina asiakirjoina, kertoo Engström Aftonbladetille.

Miten pystytte arvioimaan, mitkä tapaukset ovat kiireisimpiä?

– Meillä ei ole IT-tukea näiden tapausten kiireysjärjestyksen arvioimiseen.

Noin 200 poliisia hoitaa käännytyksiä

Ruotsin rajapoliisissa työskentelee 12 000 työntekijää. Heistä 200 keskittyy etsintäkuulutettujen käännytettävien, kuten Rakhmat Akilovin, etsintään.

– Meitä pitäisi todennäköisesti olla kaksinkertainen määrä, jotta voisimme täysin hoitaa tehtävämme, sanoo rajapoliisipäällikkö Patrik Engström Aftonbladetille.

Hän perää lisävaltuuksia sisäisten ulkomaalaistarkastusten tekemiseen ja haluaa madaltaa ulkomaalaisten tarkastuskynnystä.

Ulkomaalaistarkastusten määrä puolittunut

Aftonbladetin mukaan rajapoliisin tekemien sisäisten ulkomaalaistarkastusten määrä on puolittunut viiden viime vuoden aikana. Vuonna 2012 ulkomaalaistarkastuksia tehtiin yli 42 000, viime vuonna vajaat 19 000.

Rajapoliisipäällikön mukaan määrän väheneminen johtuu osittain siitä, että Ruotsi on ottanut väliaikaiset rajatarkastukset käyttöön ulkorajoillaan. Niitä on tehty marraskuusta 2015 lähtien. Osittain määrää on vähentänyt koulutuksen puute.

Samaan aikaan Maahanmuuttovirasto tehnyt 1 600 turvapaikanhakijasta ilmoituksen turvallisuuspoliisi Säpolle, koska se on pelännyt näiden muodostavan turvallisuusuhkan Ruotsille. Säpo on arvioinut, että 130 heistä todella on turvallisuusriskejä.

Rajapoliisi saa tukea poliitikoita

Ruotsalaispoliitikot ovat peränneet kilpaa kovempia käännytysotteita perjantain terrori-iskun jälkeen, ja rajapoliisipäällikön ehdotukselle sisäisten ulkomaalaistarkastusten lisäämisestä on laaja tuki, kertoo Ruotsin televisio (siirryt toiseen palveluun).

Poliitikot haluavat myös lisää säilöönottopaikkoja, joihin kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet sijoitetaan odottamaan käännytystä.

Käännytystapausten määrän odotetaan kasvavan Ruotsissa lähivuosina. Samalla kasvaa myös maan alle painuvien määrä.

Maahanmuuttovirasto on arvioinut, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneista 46 000 katoaa vuoteen 2019 mennessä.