Rehtorille kolme vuotta vankeutta stipendirahojen kavaltamisesta – osa rahoista viinaan ja hotelliöihin

Oulun käräjäoikeus tuomitsi oululaisrehtorille kolme vuotta vankeutta törkeästä kavalluksesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Rehtori käytti rahoja osin omiin tarkoituksini, mutta hankki koululle myös flyygelin.

rikokset
Lakikirja.
Käräjäoikeus tuomitsi oululaisrehtorille kolme vuotta vankeutta.Yle

Oulun käräjäoikeus on tuominnut perjantaina Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun rehtorin kolmen vuoden vankeuteen ja viraltapantavaksi.

Käräjäoikeus antoi tuomion törkeästä kavalluksesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Oikeus velvoitti hänet maksmaan Oulun kaupugungille korvauksia yli 360 000 euroa.

Oikeuden mukaan hän kavalsi koulun stipendirahaston varoja lähes 450 000 euron arvosta. Rikokset tapahtuivat vuosina 2004-2014.

Rahansiirrot rehtori teki käteisnostoina ja tilisiirtoina. Syytteen mukaan rehtori osti esimerkiksi yhteen tiliin liitetyllä pankkikortilla yli 20 000 euron arvosta muun muassa ruokaa ja alkoholia sekä maksoi taksi- ja hotellimaksuja.

Osan tekemistään tilisiirroista rehtori teki virkavapaansa aikana.

Esimiehet eivät tienneet

Oulun Suomalaisen yhteiskoulun Nanny Lilius -rahaston hallinnointi kuuluu 1970-luvun alussa tehdyn pöytäkirjan mukaan lukion rehtorille. Lukiokoulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja Pekka Fredriksson kertoi aiemmin STT:lle, että kukaan ei valvonut rahaston käyttöä. Kukaan rehtorin esimiehistä ei Fredrikssonin mukaan kuitenkaan tiennyt rahastosta vaan luultiin, että sitä hallinnoi jokin ulkopuolinen säätiö.

Rehtorilla oli myös rahaston pankkitilien käyttöoikeus.

Vuosikirjatilille kavaltamistaan rahoista rehtori palautti noin 30 000 euroa ja maksatti stipendejä rahastojen sääntöjen mukaisesti noin 32 000 euron arvosta

Käräjäoikeuden tuomion mukaan rehtori on anastamillaan varoilla tehnyt sellaisiakin hankintoja, joiden voidaan katsoa menneen lopulta koulun hyödyksi. Tällaisia hankintoja ovat olleet esimerkiksi koululle hankittu flyygeli ja golf-osake, tuomiossa todetaan.

Syyttäjä vaati hiukan yli 50-vuotialle rehtorille rikoksista vähintään kolmen vuoden pituista yhteistä vankeusrangaistusta ja lisäksi , että rehtori on pantava viralta.

Rehtori valittiin virkaan vuoden 2000 elokuussa. Oulun sivistys- ja kulttuurilautakunta pidätti hänet keväällä 2014 virantoimituksesta rikosjutun tutkinnan ja oikeudenkäynnin ajaksi.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus