1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. onnellisuus

Yle kävi onnellisten rannikolla: Täällä asuvat Britannian tyytyväisimmät ihmiset

Ylen toimittaja kävi Pohjois-Irlannin rannikkokylissä, joissa asuvat tutkitusti Britannian onnellisimmat ihmiset.

Kuva: Pekka Tynell / Yle

MID AND EAST ANTRIM Jos haluat onnelliseksi Britanniassa, älä suinkaan suuntaa sykkivään Lontooseen. Yhdistyneen kuningaskunnan kaikkein tyytyväisimmät ja iloisimmat ihmiset elävät kaukana pääkaupungin humusta.

Onnellisimmat ihmiset löytyvät maan tilastokeskuksen vuosittaisen selvityksen mukaan tuulen tuivertamalta Pohjois-Irlannin rannikolta, Mid and East Antrimin alueelta.

Elämä maistuu, vaikka paikka on kaukana herrankukkarosta: tehtaita on pantu kiinni, katolilaisten ja protestanttien vuosikymmenten vihanpidon arvet paranevat hitaasti ja ilmasto on usein raaka.

Louise Diaczyscyn ja Ian Edwards Kuva: Pekka Tynell / Yle

“Surustakin löytyy ilon sävyjä”

Louise Diaczyscyn, Glenarm

"Näytän varmaan kauhealta, sillä olen eilen haudannut isäni. Hän kuoli yllättäen.

Muutimme tänne mieheni Ianin kanssa pari vuotta sitten ja ihastuimme Glenarmiin oitis. Isäkin muutti tänne perässä, mutta hän ei ehtinyt olla täällä kauaa.

Ihmiset osaavat täällä löytää kaikesta ilon sävyjä, jotenkin hienolla tavalla.

Emme tunne naapureitamme hyvin, mutta he lohduttavat meitä. He ovat tuoneet ruokaa ja kyselleet, kuinka voivat auttaa meitä, vaikka olemme vasta tänne muuttaneina muukalaisia.

Kyläläiset surevat kanssamme, vaikka he eivät tunne meitä. Naapurit vain piipahtavat juttelemaan, yhdessäolo on mutkatonta. Nyt tuntuu, että en olisi ehkä jaksanut ilman heidän myötätuntoaan."

Pohjois-Irlannin kylät ovat pieniä ja rauhallisia. Kuva: Pekka Tynell / Yle

"Täällä on halpaa. Edellisestä asunnosta maksoimme kaksi kertaa enemmän." 

Ian Edwards, Glenarm

"Kunhan Louise jaksaa ja tulee kesä, hankimme ainakin kanootin, jotta pääsemme merelle. Isomman veneen hankimme joskus, sillä pitäähän unelmia olla. 

Luonto lohduttaa. Koirakin tykkää ulkoilusta.

Sitä paitsi täällä on halpaa. Kaksio maksaa täällä 400 puntaa, ja siinä on vielä merinäköalakin. Edellisestä asunnosta maksoimme kaksi kertaa enemmän. 

Nyt tuntuu, että jäämme tänne pysyvästi. Tämä on aikanaan hyvä paikka lapsille.

Lapset leikkivät ovat yhdessä ulkona. Täällä ei istuta koko ajan nenä kiinni tietokoneessa. Kaikki tuntevat toisensa. On turvallista. "

Jolene Kolne Kuva: Pekka Tynell / Yle

“Olen ylpeä, kun olen mitannut pään oikein kruunua varten”

Jolene Kolne, Steensons-kultasepänliikkeen myyntiassistentti, Glenarm

"Näen joka päivä kauneutta ympärilläni. Sitä syntyy käsityönä, sillä teen koruja Game of Thrones-sarjaan. Iloitsen, kun korun vaikutelma on juuri oikea.

Meillä on osaamista. Taomme täällä koruja jo toisessa polvessa.

Perinteen pitää näkyä koruissa, jotta ne näyttäisivät sarjan katsojille mahdollisimman aidoilta.

Iloitsen, kun korukokonaisuus luo kantajansa yllä juuri oikean vaikutelman. Kun otan mitan näyttelijän päästä kruunua varten, ja näen aikanaan valmiin lopputuloksen, olen tyytyväinen.

Kuva: Pekka Tynell / Yle

Harrastan vapaa-aikanani jousiammuntaa. Aiemmin olen kilpaillut ja menestynytkin jonkin verran. Nyt olen saanut mukaan myös 12-vuotiaan tyttäreni.

Jousiammunnassa ja korumuotoilussa on jotain samaa. Kun keskityn ja saan nuolen lentämään haluamallani tavalla, se muistuttaa korutaontaa. Molemmissa vasta lopputulos ratkaisee. "

Audrey Wales Kuva: Pekka Tynell / Yle

“Sanonta, että aurinko pitää hakea tuopista, ei kyllä pidä ihan paikkansa”

Audrey Wales, Larnen pormestari

Ihmisillä on täällä hyvä asenne, siitä kaikki lähtee. Me olemme ylpeitä siitä, mitä meillä on: taloista, pihoista, pelloista ja rannoista. Meillä on täällä myös siltoja, puistoja ja linna, eikä niistä saa koskaan tarpeekseen.

Sanotaan, että täällä aurinko täytyy hakea tuopista, mutta se ei kyllä pidä ihan paikkaansa. 

On kyllä totta, että täällä voi nähdä kaikki vuodenajat päivässä. Olen onnellinen, kun aurinko tulee esiin sateen jälkeen, sillä sade on vain vettä tai lunta, ei sen vakavampaa. Itse asiassa sään vaihtelua antaa minulle voimaa. 

Mennyttä ei voi pyyhkiä pois, mutta Pohjois-Irlannin väkivaltaisesta historiasta voi oppia. Muistojen kanssa täytyy vain elää.

Tässä maisemassa ei voi olla vihainen. Kirkkaalla säällä näen ulapan yli Skotlantiin, sillä tyttäreni asuu meren toisella puolella. Sinne on tunnin lauttamatka.  Saan voimaa myös rakkaistani, joka päivä. 

Tatiana Crawford Kuva: Pekka Tynell / Yle

“Ihmisten kanssa voi puhua täällä melkein kaikesta”

**Tatiana Crawford, eläkeläinen, Ballygally **

Olen asunut elämäni varrella monessa paikassa ja monessa maassa, mutta tänne jään loppuelämäkseni.

Tilastokeskuksen tutkimus on oikeassa, tämä on paras paikka kaikista.

Rakastan meren ääntä ja aaltoja.

Kävelen rannalla koirieni kanssa enkä koskaan tunne itseäni yksinäiseksi. Aina voi vaihtaa toisten kanssa sanan tai pari.

Voi puhua melkein kaikesta. Tai no ei nyt ihan kaikesta, mutta sosiaalisesti hyväksyttävistä aiheista.

Belfastissa ihmisillä on vähemmän aikaa. Siellä vain tervehditään ja jatketaan matkaa. Täällä saatetaan pysähtyä juttelemaan pitkäksi aikaa. 

Ilma on täällä mahtava! Mitäpä siitä, jos ihmiset valittavat säästä, he ovat vain pukeutuneet väärin.

Olen käynyt Suomessa, parikymmentä vuotta sitten vierailin Helsingissä ja Lapissa. Lappi oli maaginen ja ikimuistoinen.

Olette hyviä pitämään huolta ihmisistä. Suomi on myös hyvä paikka.

Harmaalokit pystyvät suodattamaan sieraimistaan meriveden suolan. Vanhan sanonnan mukaan saarelaiset ovat samanlaisia, sillä he suodattavat surun ja jatkavat eteenpäin. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Lue myös:

Yle kävi erikoisessa satavuotiaiden kylässä Italiassa – kertovat suomalaisille pitkän iän salaisuuden

Suomalainen Jarmo perusti Senegaliin kahvilan, jonne Helsingin hipsterit jonottaisivat – "Ihmiset jäävät vähän koukkuun parempaan kahviin"