Karvia hävisi pitkän kiistan vedenottamosta pohjanmaalaisille – kärsiikö luonto?

Karviaan Kantinkankaalle ja Kauraharjuun saa rakentaa pohjavedenottamon, vaikka kunta ja ympäristöjärjestöt pitävät sitä uhkana luonnolle.

Karvia
Pohjavesialue kyltti.
Kalle Niskala / Yle

Karvian kunta ja useat muut valittajat ovat hävinneet vuosia kestäneen kiistan Lakeuden Vesi -yhtiötä vastaan pohjavedenottamon rakentamista koskevassa asiassa.

Korkeimman hallinto-oikeuden antama päätös johtaa siihen, että Karvian Kantinkankaalle ja Kauraharjulle saa rakentaa pohjavedenottamon.

Pohjanmaalainen yhtiö

Lakeuden Vesi on Seinäjoen ja Kurikan kaupunkien, Ilmajoen ja Jalasjärven kuntien sekä Valion ja Altian omistama yhtiö. Se on halunnut rakentaa pohjavedenottamon Karviaan turvatakseen vedensaantinsa.

Olemme huolissamme Kauhanevan alueesta ja Karvianjoen vesistön lähteiköistä.

Kunnanjohtaja Tarja Hosiasluoma

Yhtiön mukaan se tarvitsee välttämättä uuden vedenottamon vedenkulutuksen kasvun takia.

Luontoarvot huolettavat

Rakentamislupaa vastustivat Pro Pohjankangas, Varsinais-Suomen ely-keskus, Suomen luonnonsuojeluliiton Satakunnan piiri, Kankaanpään seudun luonnonystävät ja Karvianjoen kalastusalue sekä Karvian kunta. Valittajat nostivat esille muun muassa luontoarvot.

– Olemme huolissamme Kauhanevan alueesta ja Karvianjoen vesistön lähteiköistä. Koepumppaukset olivat hyvin lyhytkestoisia eikä ennakkolaskelmista voi kovin luotettavasti ennakoida ympäristövaikutuksia, Karvian kunnanjohtaja Tarja Hosiasluoma sanoo.