Rahat hävisivät yllättäen Riikan tililtä – kohta tulikin ikävä soitto luottokorttifirmalta: "Se oli järkytys"

Kun tililtä häviää yllättäen rahaa, korttitiedot ovat saattaneet joutua rikollisten käsiin jopa vuosia aikaisemmin. Kuopiolaiselle Riikalle ei koskaan selvinnyt, missä ja milloin rikos tapahtui.

maksuvälinerikokset
Nainen selaa nettiä tabletilla.
Yle

Kuopiolainen "Riikka" oli ostoksilla kaverinsa kanssa syksyisenä päivänä 2016. Eräässä liikkeessä maksupääte yllättäen ilmoitti, ettei tilillä ole katetta, vaikka Riikka tiesi, että sinne oli juuri tullut rahaa. Jos vika olisikin vain korttikoneessa?

– Ihmettelin kovasti, ja kävin vielä kokeilemassa automaatilla, mutta tili näytti miinusta.

Kotiin tultuaan Riikka sai puhelinsoiton luottokorttiyhtiöltä: hänen kortillaan on nostettu rahaa maapallon toisella puolella, Indonesiassa. Luottokorttiyhtiö ohjeisti olemaan yhteydessä pankkiin ja sulkemaan kortin, sekä tekemään rikosilmoituksen poliisille.

– Se oli järkytys. Tuli turvaton olo pitkäksi aikaa, kun olen matkustellut vaikka missä ja sitten tulee ryöstetyksi kotikaupungissa.

Viive huijauksissa voi hämmentää

Riikan tapauksessa hän ei saanut mistään tietoa, milloin ja missä hänen korttinsa tiedot oli varastettu.

– Itse epäilen, että se olisi kopioitu automaatilla. Aika harvoin ostan netistä mitään, ja ne ovat yleensä laskulla tulleet.

Monissa vastaavissa rikostutkinnoissa mukana ollut rikoskomisario Juha Korhonen muistuttaa, että vielä nytkin esille tulevat korttihuijaukset voivat edelleen olla perua vanhemmista rikoksista, sillä esimerkiksi Varkaudessa tehtiin skimmausrikoksia ainakin kesällä 2015.

– Voi olla, että mukana on kortteja, joiden tiedot on kopioitu kaksi vuotta sitten mutta käytetty vasta nyt. Jos kohde itse ei ole ollut asiasta tietoinen, hän ei ole myöskään tajunnut kuolettaa korttiaan.

Laite on usein paikoillaan joitain päiviä, jonka jälkeen rikolliset hakevat sen pois.

rikoskomisario Harri Pöysti

Viime viikolla esimerkiksi Iisalmen ja Varkauden alueen Facebook-ryhmissä huhuttiin, että tietyillä käteisautomaateilla käytettyjen korttien tietoja olisi kopioitu. Itä-Suomen poliisin mukaan rikosilmoituksia automaatteihin asennetuista luku- eli skimmauslaitteista ei ole ainakaan vielä tehty.

Korhonen muistuttaakin, että kortin kopiointeja voi tapahtua muutakin kautta, esimerkiksi verkko-ostosten yhteydessä. Aina rikoksesta ei edes käy ilmi, mitä kautta rikollinen on saanut tiedot haltuunsa.

– Poliisilta tuli ilmoitus, että tämä rikos on tapahtunut ulkomailla, ja he eivät voi tutkia tätä, ihmettelee Riikka.

Laitetta ei välttämättä aina löydetä

Etelä-Savossa Pieksämäellä kopioitiin vuosi sitten yli sadan kuluttajan korttitiedot. Itse skimmauslaitetta ei koskaan löytynyt, mutta vyyhtiä tutkinut rikoskomisario Harri Pöysti kertoo, että laite voitiin melko suurella todennäköisyydellä paikantaa ABC:n kylmäasemalle, jossa kaikki rikosilmoituksen tehneet toistasataa henkeä olivat asioineet.

Myös Pöystin mukaan laitteen löytymistä hankaloittaa hyvin usein pitkä viive, jonka jälkeen korttia käytetään.

Tuli turvaton olo pitkäksi aikaa, kun olen matkustellut vaikka missä ja sitten tulee ryöstetyksi kotikaupungissa.

"Riikka"

– Laite on usein paikoillaan joitain päiviä, jonka jälkeen rikolliset hakevat sen pois. Tämän jälkeen saattaa koittaa pitkäkin hiljaiselo, ennen kuin maksuja alkaa korteilta mennä, Pöysti tietää.

Satojen eurojen automaattinostot ilmestyivät Riikan tilille vähän ajan kuluttua luottokorttiyhtiön puhelinsoitosta. Onnekseen hän sai rahat pankilta takaisin.

– Täytyy sanoa, että pikkuisen piti vääntää. Kyllä he uskoivat, mutta eivät tietenkään ymmärtäneet heti tätä tilannetta.

Valvontakameroista ei ole suurta apua

Skimmauslaitteen asentaminen esimerkiksi käteisautomaattiin voi käydä pikaisestikin. Korhonen arvioi, että nopeimmillaan työ hoituu muutamassa sekunnissa. Tuolloin laite asennetaan yleensä liimalla tai kaksipuoleisella teipillä. Toisinaan työ vaatii enemmän vaivaa; osassa tapauksista on vaihdettu koko laitteen etupaneeli ja syksyllä 2015 tekijä oli asentanut automaatin sisälle laitteiston (siirryt toiseen palveluun), jolla he saivat ohitettua kortin ja alkuperäisen laitteen välisen tietoyhteyden.

– Siitä voi jo sanoa, että se oli melko ammattitaitoinen yritelmä. Ulkopuolisia lisälaitteita siinä ei näkynyt ollenkaan, Korhonen kehuu.

Käteisautomaattien yhteydessä on hyvin usein valvontakamera, mutta sen avulla tekijän jäljille päästään vain harvoin. Ensinnäkään nauhoja ei tarkisteta ennen kuin siinä vaiheessa, kun rikosepäily on jo olemassa. Toisekseen nauhojen kuvanlaatu on yleisesti kehno.

– Monen kameran kuvasta voi päätellä suurin piirtein sen verran, että kyseessä on ihminen. Noin puolessa tapauksista epäiltyä ei pystytä tunnistamaan kuvasta, Harri Pöysti harmittelee.

Kansalaiset osaavat jo tarkkailla automaatteja

Korhonen arvioi, että skimmausrikolliset jäävät Suomessa kuitenkin kiinni "aika hyvällä prosentilla". Tähän saakka tekijät ovat olleet hyvin suurelta osin ulkomaisia. Usein kortit myös otetaan käyttöön vasta Euroopan ulkopuolella, sillä siellä korttien suojausmekanismit ovat heikommat. EU:n alueella käytetään turvallista sirutekniikkaa ja sirukorttiyhteensopivia käteisautomaatteja.

Joensuun poliisissa työskentelevän rikoskomisario Kimmo Wetterstrandin mukaan heille tulee jatkuvasti yhteydenottoja kansalaisten havaitsemista epäilyttävistä käteisautomaattilaitteista.

– Ne ovat olleet kuitenkin lähes aina tyhjiä arpoja. Automaattiyhtiöt uusivat laitteitaan aika ajoin, jolloin niiden ulkonäkö saattaa muuttua.

Laite on usein paikoillaan joitain päiviä, jonka jälkeen rikolliset hakevat sen pois.

rikoskomisario Harri Pöysti

Korttirikoksen uhriksi joutuminen on saanut Riikan varovaiseksi pankkiautomaateilla ja nettiostoksia tehdessä.

– Laskin kortin nostorajat alhaisemmaksi, en ole netistä ostanut sen jälkeen mitään ja yritän olla sillä tavalla, että en näytä PIN-koodia.

Skimmaus ei ole ilmiönä Wetterstrandin mukaan viime aikoina enää vahvistunut. Sen sijaan maksukorttipetosten tekijät kehittelevät jatkuvasti uusia tapoja kopioida ihmisten korttien tietoja.

Itä-Suomessa on selvitetty myös tapausta, jossa tekijät onnistuivat tekemään kaupan kassalla isoja ostoksia ilman, että tilillä oli katetta. Tapauksia on tullut ilmi Savonlinnassa ja Varkaudessa.

Jutussa haastateltu kuopiolainen "Riikka" esiintyy jutussa peitenimellä.