"Joku nukahtaa äitinsä syliin" – Ortodoksisen kirkon yöjumalanpalvelus kokoaa paikalle lapset ja kirkkoon kuulumattomatkin

Ortodoksisen kirkon pääsiäisyön Jumalanpalvelus televisioidaan Vaasassa. Vaikka jumalanpalvelus järjestetään keskiyöllä, on paikalla myös pieniä lapsia. Kukin jaksaa tyylillään.

jumalanpalvelus
Vaasan ortodoksinen seurakunta
Antti Haavisto /Yle

Vaasan ortodoksisen seurakunnassa pääsiäisen alusviikko on erittäin kiireinen. Pääsiäistä edeltää Suuri viikko, joka on vuoden kiireisin viikko ortodoksisessa kirkossa.

Palmusunnuntaista alkavalla Suurella viikolla on monta nimitystä: kärsimysviikko, hiljainen viikko ja piinaviikko. Viikko huipentuu pääsiäisyön jumalanpalvelukseen, joka kestää kolme tuntia. Viikko päättyy sunnuntaina pääsiäiseen, eli Kristuksen ylösnousemuksen juhlaan.

Kirkonmenot käynnistyvät kellojen soitolla. Vaasan ortodoksisen seurakunnan diakoni, Isä Simo Haaviston mukaan yöjumalanpalvelus on hyvin kokonaisvaltainen.

– Jo ihan pituudenkin takia. Vähän ennen puoliyötä aloitetaan, sitten lopetellaan puoli kolmen-kolmen välillä. Palvelus koostuu oikeasti kolmesta eri palveluksesta (puoliyönpalvelus, aamupalvelus ja liturgia). Välillä käydään onneksi vähän jaloittelemassa, eli välissä on kuuluisa ristisaatto kirkon ympäri, jota 80-luvulla on vielä vartioita poliisivoimin, Haavisto kertoo.

Ristisaatossa kirkko kierretään ympäri vastapäivään. Saatolla kuvataan mirhaa tuovien naisten matkaa Kristuksen haudalle varhain aamulla.

– Siinä sitten kirkkokansa saapuu ikään kuin Kristuksen haudalle ja toteaa, että se on tyhjä. Sitten riemu repeää, Haavisto kertoo.

Pyhän Nikolaoksen kirkko Vaasan Kasarmintorilla.Hans-Mikael Holmgren / YLE

Lapsetkin paikalla

Pääsiäinen tuo myös ei-ortodoksiset ihmiset kirkkoon kaikkia aisteja hivelevän kokemuksen vuoksi. Jumalanpalvelus toimiikin monesti käyntikorttina kirkkoon liittyville.

– Kirkkoon liittyvien määrä on aika tasainen täällä. Muutama henkilö vuodessa, maksimissaan kymmenisen henkeä vuodessa, mutta noin tilastojen valossa Pohjanmaa on siitä mielenkiintoista aluetta, että täällä seurakunnan jäsenmäärä ei ole varsinaisesti kasvanut moneen kymmeneen vuoteen, koska täältä myös muutetaan pois, Haavisto kertoo.

Vaikka jumalanpalvelus tapahtuu keskellä yötä ja kestää lähemmäs kolme tuntia, on paikalla myös pieniä lapsia.

– Lapset jaksavat kukin omalla tyylillään. Joku nukahtaa äitinsä syliin, toinen nukahtaa kirkon parvelle tai jalkoihin. Joskus on sanottu, että autuaampaa unta ei ole kuin kirkossa nukuttu uni, Haavisto kertoo.

Televisiokamerat taltioivat tunnelman

Pääsiäisjumalanpalvelus käynnistyy noin puoli kaksitoista lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Televisiokameroiden välityksellä palvelusta pääsee seuraamaan 23.55 alkavassa lähetyksessä TV1:ltä. Edellisestä Vaasan kirkon televisioidusta jumalanpalveluksesta on kulunut viitisen vuotta.

Paikalla on myös Oulun metropoliitta Elia, joka toimi Vaasan seurakunnan kirkkoherrana vuosina 2006–2014. Paikalla on myös Haaviston lisäksi diakoni Joonas Ratilainen sekä joukko alttariapulaisia.

– Normaalisti pääsiäisyökin voidaan toteuttaa yhden papin ja kanttorinkin voimin, se onnistuu. Nyt sitten erityisesti, kun piispa on paikalla, niin jumalanpalvelusväkeä on enemmän, Haavisto kertoo.

Lähetys Pyhän Nikolaoksen kirkosta alkaa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä suorana lähetyksenä 23.55 TV1:ssä. Kolme tuntia kestävän pääsiäisen aamupalveluksen ja liturgian voi kuulla myös Radion Suomen taajuudelta.