Tarkistuslaskenta toi iloa ja pettymystä pohjalaisille kuntavaaliehdokkaille

Valtuuston kokoonpano muuttuu kymmenessä kunnassa Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla. Puolueiden valtasuhteisiin tarkistuslaskenta ei tuonut alueellamme muutoksia.

kunnanvaltuustot
Vaaliuurna tyhjennetään äänestyspaikalla Helsingin Pasilassa äänestyksen päätyttyä.
Yle

Kuntavaalien tarkistuslaskenta on tuonut muutoksia valtuustojen kokoonpanoihin useissa pohjalaiskunnissa. Muutoksia ei tullut puolueiden valtuustopaikkoihin, mutta puolueiden edustajien sisäinen järjestys meni uusiksi, kun viimeisinä valitut ja varasijoille jääneet vaihtoivat paikkaa tarkistuslaskennan jälkeen.

Etelä-Pohjanmaalla valtuuston kokoonpano muuttui tarkistuksessa kuudessa kunnassa: Alajärvellä, Kauhajoella, Lappajärvellä, Lapualla, Soinissa ja Ähtärissä. Pohjanmaan maakunnassa muutoksia tapahtui neljässä valtuustossa: Isossakyrössä, Kruunupyyssä, Pietarsaaressa ja Vaasassa.

Viiden kauden jälkeen arvalla valtuustoon

Viiden kauden valtuutettu Pekka Hella putosi sunnuntai-illalla Lapuan valtuustosta, mutta tarkistuslaskennassa hän sai yhden äänen lisää ja ylsi arvalla valtuustoon.

– Kyllähän se silloin sunnuntaina tuntui siltä, että tämä on nyt tässä. Varauduin siihen henkisesti ja ajattelin, että kansa on puhunut ja pulinat pois. Olen kuitenkin viisi kautta siellä ollut ja kaikki on sieltä saatu, mitä voi saada kunnallispolitiikassa. Se pitää aina muistaa, että nämä ovat pätkähommia. Neljän vuoden välein katsotaan, onko luottamusta, Pekka Hella kertaa sunnuntai-illan ajatuksia.

Pekka Hella myöntää, että pieni kutina mielessä kuitenkin kävi.

– Kyllä kun se yhden äänen päässä oli. Mielessä kävi sellainen ajatus, että voihan sieltä tulla vielä ja sen sitten aika näyttää. Olin kuitenkin valmistautunut, että tämä on nyt näin ja tällä mennään eteenpäin.

Toisen onni, toisen suru

Arvonnassa Lapuan valtuustosta tippui Hannu Saarela. Samalla kun Pekka Hella iloitsee omasta arpaonnestaan, häntä harmittaa nuoren tippujan puolesta.

– Hannu on tulevaisuuden kuntapoliitikko. Onneksi ensimmäinen varavaltuutettu kutsutaan aina ryhmäkokouksiin ja isossa ryhmässä ensimmäinen varavaltuutettu osallistuu usein myös valtuuston kokouksiin, Pekka Hella lohduttaa.

Tasaäänimäärien ratkaisuksi Pekka Hella ei osaa sanoa arpaa parempaa konstia.

– Arpaa on käytetty pitkään ja näin se varmaan jatkuukin.

Tarkistuslaskennassa Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan valtuustoissa muuttui kymmenkunta valtuutettua. Kokenut kunnallispoliitikko Pekka Hella pitää määrää normaalina aiempiin kuntavaaleihin verrattuna.

– Kyllä niitä sen verran tulee joka vaaleissa, kun ääniä lasketaan pitkän vaalipäivän jälkeen.

Tarkistuksessa läpimenneet valtuutetut

Tarkistuslaskennan jälkeen pohjalaisiin valtuustoihin ylsivät Aino-Maija Ojala (kesk.) Alajärvellä, Johanna Talso (kok.) Isossakyrössä, Pekka Soini (kok.) Kauhajoella, Per-Emil Sandstedt (r.) Kruunupyyssä, Arja Lehtola (kesk.) Lappajärvellä, Pekka Hella (kesk.) Lapualla, Tuomo Palojärvi (Pro Pietarsaari) Pietarsaaressa, Taru Mäkipelto (kesk.) Soinissa, Heidi Svartsjö (r.) Vaasassa ja Kari Vainio (kok.) Ähtärissä.