Kiehumispiste-dokumentin esityksissä ei kiehunut Varsinais-Suomessa – poliisit paikalla varmuuden vuoksi

Laitilan näytöksessä pelättiin levottomuuksia - saatiinkin lähes kaksituntinen hyvä keskustelu.

dokumenttielokuvat
Kiehumispiste-dokumenttielokuva on nähtävissä myös Yle Areenassa.
Kiehumispiste-dokumenttielokuva on nähtävissä myös Yle Areenassa.Kuvakaappaus Yle Areenasta.

Varsinais-Suomen Kiehumispiste-dokumentin näytökset sujuivat keskiviikkoiltana rauhallisesti. SPR järjesti elokuvasta kolme näytöstä.

Elina Hirvosen dokumenttielokuva esittelee jakautuneen Suomen eri osapuolet Odinin sotureista turvanpaikanhakijoihin.

Kiehumispiste-dokumentti näytettiin kolmessa varsinaissuomalaisessa kaupungissa: Turussa, Salossa ja Laitilassa. Kaikista SPR oli ilmoittanut poliisille varmuuden vuoksi etukäteen.

Pauli Heikkinen: Laitilassa arvostava ilmapiiri

SPR:ää jännitti etukäteen eniten Laitilan tilaisuus, sillä kaupungissa on käyty maahanmuuttajista kärkästäkin keskustelua. Laitilan tilaisuus olikin ainoa, jossa poliisi viipyi paikalla koko tilaisuuden ajan.

– Ilmapiiri oli sanalla sanoen arvostava. Käytiin hyvää keskustelua. Ei tullut edes mitään välihuuteluja, kertoo paikalla ollut SPR:n Varsinais-Suomen piirin toiminnanjohtaja Pauli Heikkinen.

Heikkisen mukaan Laitilassa oli paikalla myös muutama hyvin kriittisesti maahanmuuttajiin suhtautuva henkilö. Laitilassa elokuvasalissa oli noin 40 henkilöä.

Salossa ja Turussa rauhallista

Salon tilaisuuteen oli tullut paikalle vain noin 15 henkilöä.

– Salossa poliisi katseli tilanteen kehittymistä tapahtuman edustalla jonkin aikaa ja lähti sitten pois, kertoo valmiuspäällikkö Tommi Virtanen SPR:stä.

Turun Logomon näytökseen oli ilmoittautunut noin 60 henkilöä. Paikalla oli lopulta viiitisenkymmentä.

– Rauhallinen tilaisuus. Ei ollut mitään järjestysongelmia, sanoo SPR:ltä monikulttuurisuustoiminnan kehittäjä Pauliina Pensikkala.

Poliisi kävi paikalla tarkastamassa tilanteen, mutta koska järjestyshäiriöitä ei ollut, poliisi poistui paikalta.

Sosiaalisessa mediassa ihmeteltiin keskiviikkoiltana "järjestäjän nimikeräystä ennen näytöstä". SPR:n mukaan kaikkiin näytöksiin oli ennakkoilmoittautumiset, ja siksi nimiä kyseltiin.

Osallistujien määrää kaikissa kaupungeissa verotti ilmeisesti se, että dokumentti on nähtävissä myös Yle Areenassa, ja se esitetään uudelleen myös TV1:ssä lauantaina 15. huhtikuuta.