Hoitajille syytteitä potilaiden kaltoinkohtelusta Kupittaan sairaalan vanhuspsykiatrian osastolla

Kolme hoitajaa sai syytteet epäillyistä väärinkäytöksistä, jotka ovat tapahtuneet vuosina 2009 ja 2013.

sairaanhoitajat
Kupittaan sairaala
Nora Engström / Yle

Länsi-Suomen syyttäjänvirasto on nostanut syytteitä Turun Kupittaan sairaalan G1-osastoa koskevassa jutussa. Syytteet sai kolme osastolla työskennellyttä hoitajaa. Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet vuosina 2009 ja 2013.

Länsi-Suomen syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjä Anja Rantanen-Lahti sanoo, että kaikki syytetyt ovat miehiä. Tuomioksi syytetyille haetaan vankeusrangaistusta.

– Kyllä tässä vankeusrangaistusta haetaan, mutta koska kenelläkään ei ole aiempaa tuomiota, niin tietenkin ehdollista vankeusrangaistusta, Rantanen-Lahti sanoo.

Syytteitä pahoinpitelyistä virkavelvollisuuden rikkomiseen

Yksi hoitajista sai syytteet törkeästä pahoinpitelystä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Toista hoitajaa syytetään pahoinpitelystä, vapaudenriistosta ja neljästä virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Kolmas hoitaja on saanut syytteen kahdesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Hänen osaltaan syyttäjä on tehnyt myös syyttämättäjättämispäätöksen liittyen epäiltyyn vapaudenriistoon ja virkavelvollisuuden rikkomiseen.

Asianomistajia vain yksi

Syyttäjä aikoo kuulla todistajina syytettyjen kanssa samalla osastolla työskennelleitä. Pahoinpitelyn uhreista ainoastaan yhden henkilöllisyys on tiedossa.

– Toki tätä kokonaisuutta heikentää se, että asianomistajat puuttuvat. Määrätynlaista yksilöimättömyyttä tässä tietyllä tapaa on, Anja Rantanen-Lahti sanoo.

Syyttäjän mielestä oli kuitenkin selvää, että syytteet oli nostettava.

– Kyllä tämä mielestäni sellainen juttu on, että oli hyvin vaikea kuvitella tekevänsä syyttämättäjättämispäätös, Anja Rantanen-Lahti sanoo.

Syyttäjä arvioi, että oikeudenkäynti hoitajia vastaan alkaa vasta kesälomien jälkeen, mahdollisesti syksyllä.

Kupittaan sairaalan vanhuspsykiatrian osastolla tapahtuneista potilaiden kaltoinkohteluista kertoi ensimmäisenä Turun Sanomat (siirryt toiseen palveluun) vuosi sitten.

Klo 14.33 juttuun on lisätty syyttäjän kommentit.