1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pääsiäinen

Siunattuja kananmunia kaupantiskiltä ja kyyhkyskakkuja – näin pääsiäisjuhlaa vietetään Euroopassa

Pääsiäisperinteet ovat kirjavat Venäjällä, Ranskassa ja Italiassa.

Kardinaalit osallistuivat palmusunnuntain messuun 9. huhtikuuta. Kuva: Claudio Peri / EPA

Venäjällä käydään siunaamassa pääsiäisen kunniaksi kananmunia ja muita pääsiäisruokia kirkoissa. Ranskassa taas nautitaan huikeista suklaakoristeista. Italialaisille pääsiäisen uskonnollinen merkitys on erityisen tärkeä.

Näin Ylen toimittajat kertoivat pääsiäisperinteistä Italiassa, Venäjällä ja Ranskassa.

Italiassa siunataan koteja ja kätketään lahjoja isoihin suklaamuniin

Italia on syvästi katolilainen maa, joten pääsiäinen on siellä erityisen tärkeä. Italiassa vuosia asuneen toimittajan Petri Burtsovin mukaan pääsiäisen uskonnollista luonnetta korostetaan Italiassa huomattavasti enemmän kuin Suomessa.

– Pääsiäinen alkaa hyvin hartaissa merkeissä. Ihmiset käyvät messuissa, papit käyvät siunaamassa koteja, Burtsov kuvailee.

Pääsiäinen ei ole kuitenkaan pelkkää hartautta. Pääsiäismaanantai on Italiassa vapaa, joten silloin ihmiset suuntaavat piknikeille, lähtevät meren rannalle tai sukulaisten luokse syömään. Silloin hartaus vaihtuu iloksi.

Suklaamunat ovat Italiassa oma tärkeä taiteenlajinsa. Pääsiäismunat voivat olla valtavan kokoisia ja niiden sisälle kätketään lahjoja. Lahjan voi viedä konditoriaan, joka valmistaa suklaamunan lahjan ympärille.

Rotterdamin piispa Hans van den Hende siunasi Hollanista Italiaan pääsiäismessua varten vietäviä narsisseja. Kuva: Ramon Mangold / EPA

– Usein lahjat ovat vähän parempia kuin vain koottavia muovileluja. Eli sinne saatetaan laittaa kelloja tai muita parempia lahjoja, Burtson kuvailee.

Italialaisessa pääsiäispöydässä myydään paljon lammasta, vuohta, artisokkaa ja pääsiäisleipiä. Kotia koristellaan suklaamunien lisäksi kukilla.

– Italiassa ehkä pääsiäisen symboli on kyyhkysen muotoon leivottu ilmava pääsiäiskakku. Niitä annetaan usein lahjaksi kyläillessä, Burtsov kertoo.

Vatikaani on katolisen maailman keskus, joten siellä pääsiäistä vietetään erityisen hartaasti. Burtsov kävi viime vuonna seuraamassa pääsiäismessua Pietarinkirkossa.

– Se oli hyvin vaikuttava tapahtuma. Siellä oltiin pimeydessä ja sitten paavi kantoi kynttilän ja suitsukkeen sisään. Kirkko oli aivan täynnä, puhutaan tuhansista ihmisistä ja kaikki olivat aivan hiljaa, Burtsov kuvailee.

Paavi Franciscus siunaustilaisuudessa Pietarinkirkossa 13. huhtikuuta 2017 Vatikaanissa. Kuva: Ettore Ferrari / EPA

Venäjällä voi ostaa kaupasta siunattuja kananmunia

Pääsiäinen on ortodokseille suurin kirkollinen juhla, jota uskovaiset viettävät hartaasti.  Uusivuosi ja Voitonpäivän juhlat ovat tosin vieläkin tärkeämpiä Venäjällä.

Venäjälläkin vietetään tänä vuonna pääsiäistä samaan aikaan kuin Suomessa. Venäjällä ei ole pääsiäisenä ylimääräisiä vapaapäiviä, vaan juhlaa vietetään nyt viikonloppuna.

– Täällä ei toista pääsiäispäivää tunnetakaan, kertoo Ylen Moskovan-avustaja Erkka Mikkonen.

Messuista on tullut suosittuja viime vuosina Venäjällä. Mikkosen mukaan Moskovassa kirkot ovat pääsiäisenä täynnä ja ne pitävät oviaan auki aamuun. 

Venäjän presidentti Vladimir Putin osallistui jumalanpalvelukseen Otradnoyen kylässä. Kuva: Aleksey Druginyn / EPA

Ennen messua kirkkokansa kokoontuu ristisaattoihin. Pääsiäismessu alkaa keskiyöllä lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Myös presidentti Vladimir Putinilla on ollut tapana osallistua pääsiäismessuun.

– Messuun viedään pappien siunattavaksi keitettyjä kananmunia ja muita pääsiäisruokia. Tätä tehdään itse asiassa jo ennen pääsiäistä, kertoo Mikkonen.

Tärkein pääsiäiskoriste ovat keitetyt kananmunat, jotka värjätään kauniiksi. Niitä voidaan värjätä eri keinoin, vaikka punasipulin kuorilla. Värjättyjä kananmunia on tapana antaa lahjaksi esimerkiksi ystäville.

– Kaupoissa myydään myös tarroja, joilla niitä voi koristella. Ja täällä myydään myös valmiiksi värjättyjä tai jopa valmiiksi siunattuja kananmunia, Mikkonen kertoo.

Venäläinen juhlapöytä notkuu pääsiäisenä herkkuja. Pääsiäispöydästä löytyy ainakin tornimainen ja makea vehnäleivos kulitsa. 

– Perinteisesti jokaisella emännällä on ollut vähän omanlainen resepti kulitsalle. Niitä annetaan sitten lahjaksi ystäville, Mikkonen sanoo.

Toinen suosittu pääsiäisruoka on suomalaisillekin tuttu pasha, jonka nimi tarkoittaa pääsiäistä. Vaikka värjätyt kananmunat ovat tärkeitä Venäjällä, suklaamunat eivät kuulu paikalliseen pääsiäisen viettoon.

Venäjän ortodoksisen kirkon papit pääsiäismessussa Moskovassa 2016. Kuva: Sergei Chirikov / EPA

Ranskassa vältellään uskonnollisia symboleja – suklaakellot tiputtelevat lapsille lahjoja

Ranskassa pääsiäinen on jopa joulua tärkeämpi juhla.  Sitä vietetään yhdessä perheen kanssa, kertoo Ylen Pariisissa asuva avustaja Annastiina Heikkilä.

– Puutarhassa, messussa tai kaupungilla. Ja tietenkin pöydät notkuvat, Heikkilä kuvailee.

Pääsiäinen sattuu Ranskassa kiitolliseen aikaan, sillä sää alkaa olla jo lähes kesäinen. Ranskassa pääsiäismaanantai on vapaa. Silloin kaupat ja virastot ovat kiinni. Viikonloppuna toreilla on ruuhkaa, kun ihmiset hamstraavat herkkuja pääsiäispöytiin.

Ranskassa tärkein pääsiäiskoriste ovat erilaiset suklaaviritelmät. Suklaakaupoissa ja konditorioissa myydään toinen toistaan kauniimpia suklaakoristeita.

– Aiheet ovat tuttuja eli pääsiäistiput ja -puput eli nuo vanhat hedelmällisyyden symbolit. Lisäksi täällä on erikoisuutena suklaasta tehtyjä kirkonkelloja.

Ranskalaiset suklaakaupat myyvät näyttäviä koristeita pääsiäisenä. Kuva: Alamy / AOP

Kellot liittyvät vanhaan taruun, jonka mukaan kellot lentävät aina Vatikaaniin siunattavaksi. Palatessaan Ranskaan kellot pudottelevat tarun mukaan lahjoja lapsille.

Ranskassa uskonto ja valtio on erotettu tiukasti toisistaan. Siksi pääsiäiseen liittyviä uskonnollisia symboleja ei ole esillä kouluissa tai virastoissa. Uutisissakin puhutaan enemmin juhlinnan maallisista puolista, kuten suklaakoristeista.

– Ranskalaisista noin 60 prosenttia on katolilaisia, mutta heistäkin hyvin harva käy säännöllisesti messuissa. Kuten Suomessakin, nämä isot kirkolliset juhlat tuovat sitten ihmisiä messuun sankemmin joukoin, Heikkilä sanoo.

Myös Ranskassa järjestetään isoja pääsiäismessuja sunnuntaina.

Pääsiäinen on suklaakaupoille ja konditorioille tärkeää aikaa Ranskassa. Kuva: Alamy / AOP

Lue pääsiäisen liikenteestä ja aukioloajoista: Pääsiäismuistio: Kaupat päättävät itse aukiolonsa, varaudu muutoksiin junien ja bussien aikatauluissa