Hyppää sisältöön

Trendikkäin pääsiäinen tuoksuu nyt hyasintilta

Keltaiset kukat tuovat auringonpaisteen pilviseenkin pääsiäiseen. Tutut sipulikukat ilahduttavat kodeissa myös leikkoina.

Keltaisia hyasintteja. Kuva: Sannimari Lehtilä / Yle

Kevätkukkien ikisuosikit eli tulppaanit ja narsissit ovat saaneet rinnalleen haastajia, jotka nekin viehättävät yhä useampia kukkien ostajia. Nykyään keltaisten kukkien kevätmerestä poimitaan myös neilikoita, jaloleinikkejä tai jopa amarylliksia.

Netin kuvapalveluissa, kuten Instagramissa (siirryt toiseen palveluun), monen kuvan pääroolissa on kuitenkin hyasintti, joka on uinut joulusta myös suomalaiseen kevääseen.

Turkulaisen Flörin floristi Katja Koskinen kertoo, että ihmiset osaavat jo kysellä keväthyasinttia.

– Keväällähän se oikeasti kukkii! Sitä kysellään nykyään sekä leikko- että ruukkukukkana, hän sanoo.

Kuva: Sannimari Lehtilä / Yle

Hyasintti mielletään kuitenkin Suomessa vielä vahvasti joulukukaksi.

– Kyllä sen juuret ovat jouluperinteissä vahvasti, mutta kenties kysyntä Suomessa keväälläkin lisääntyy. Toisaalta keväällä on kaiken kaikkiaan niin paljon valinnanvaraa...hyasintti on siellä vain yksi isossa joukossa, mistä valita, Katja Koskinen pohtii.

Suurin osa Suomessa myytävistä keväthyasinteista on vielä ulkomaisia.

– Keltaista keväthyasinttia viljeltiin tänä vuonna itse asiassa ensimmäistä kertaa Suomessa. Määrät olivat toki pienehköjä, mutta toivomme toki, että keväthyasintista tulisi täälläkin suurempi hitti, kertoo viestintäpäällikkö Minna Rantala Kauppapuutarhaliitosta.

Yksin tai yhdessä muiden kukkien kanssa – aina yhtä tyylikäs

Pääsiäisen edellä kymmenet keltaiset leikkohyasintit odottavat ostajaansa Flörin myymälän kylmäkaapissa. Oven avautuessa ilmaan leijuu melko mieto hyasintin tuoksu. Floristi tietää kuitenkin kertoa, että keväthyasintinkin tuoksu vahvistuu huoneenlämmössä.

– Mielestäni tuoksu ei kuitenkaan ehkä ole niin voimakas kuin joulun hyasinteissa, Koskinen arvioi.

Myymälässä on valmiskimppuja, joissa hyasintti on päässyt monen eri kukan kanssa samaan nippuun. Katja Koskinen sanoo, että hyasintti on todella monikäyttöinen.

– Leikkohyasintti yksinään maljakossa on toki aina kaunis, mutta itse tykkään sekoittaa sitä muiden kanssa, Koskinen sanoo.

Kuva: Sannimari Lehtilä / Yle

Näyttävyyttä saa helposti, kun lisää hyasintin kaveriksi vaikkapa erilaisia oksia. Kukkamyymälöistä saatavien eksoottisempien oksien lisäksi kannattaa kokeilla kotimaisia vaihtoehtoja.

– Erilaiset hyödetyt oksat, kuten vaikkapa marjapensaiden, pajujen tai koivun oksat sopivat loistavasti hyasintin kaveriksi, vinkkaa Koskinen.

Sen sijaan, että mentäisiin karkkikauppaan tai Alkoon, tullaankin kukkakauppaan valitsemaan ihanaa iloa kotiin. Sellainen on yleistynyt ihan selvästi.

Katja Koskinen

Pääsiäinen on yksi vuoden isoimmista kukkasesongeista, mutta floristi Katja Koskinen sanoo, että monille kukkien ostaminen kuuluu jokaiseen viikkoon. Onko siis suomalaisten perjantaipullo vaihtunut perjantaipuskaan?

– Ehdottomasti näin on! Sen sijaan, että mentäisiin karkkikauppaan tai Alkoon, niin tullaankin kukkakauppaan valitsemaan ihanaa iloa kotiin. Sellainen on yleistynyt ihan selvästi, Katja Koskinen sanoo.

Kuva: Sannimari Lehtilä / Yle