Helmat lepattaen -näyttely tuo esiin ihmishahmoja sekä menneen ajan mystiikkaa

Näyttelyssä on nähtävillä maalauksia, valokuvia sekä multimediateos, jossa maisemat Kiikelistä sekä Pajusaaren koululta näyttäytyvät valokuva-animaation muodossa.

taide
Pirjo Nykäsen Helmat lepattaen -näyttely.
Pirjo Nykäsellä ja 6-vuotiaalla Malenalla on yhteinen harrastus.Jenni Mehtonen/Yle

Kemin taidemuseossa on parhaillaan esillä taidemaalari ja valokuvataiteilija Pirjo Nykäsen töitä. Helmat lepattaen -näyttelyn useissa teoksissa toistuvat ihmishahmot, mutta mukana on myös abstrakteja töitä.

Mukana on myös Nykäsen 6-vuotiaan lapsenlapsen Malenan piirroksia, jotka Nykänen on itse värittänyt. Piirrosten taustalla on heidän yhteinen harrastuksensa, jossa Malena piirtää kaksi samanlaista piirrosta, jotka sekä hän että Nykänen värittävät.

– Se vertailu on aina yhtä riemullista. Me aina salaa väritämme ne ja näytämme toisillemme, että mitäs tuli. Se on ollut minulle mummuna todella antoisaa. Suosittelen kyllä muillekin mummuille ja vanhemmille, Nykänen antaa vinkin.

Pirjo Nykäsen Helmat lepattaen -näyttely.
Jenni Mehtonen/Yle

Värikkäiden teosten ohella näyttelystä löytyy myös hiiliteoksia.

– Niitä tein viime kesän jälkeen, kun oli niin värikylläinen kesä. Olin kiertänyt ja kuvannut aika paljon lenkkipolun varrella. Kun menin työhuoneelle syksyllä, silmäni olivat todella väsyneet. Otin vain hiilen käteen. Olen aikaisemminkin nuoruudessani piirtänyt ja lähdin hakemaan tulkintaa piirtämällä. Teoksista tuli kasvotutkielmia – on Kekkosen näköistä naista, on How Many Sistersiä, Nykänen luettelee.

Maalausten lisäksi näyttelystä löytyy valokuvia sekä valokuvia, joihin on kuvattu maalaus.

– Näyttelyn alkupään kuvat ovat vuodelta 1999 eli viime vuosituhannelta, silloin ei ollut vielä digiaikaa ja kuvasin negatiivi- ja positiiviflimille taitelijasymposiumissa Pohjois-Irlannissa. Maalasin hevostalleilla yhdeksän maalausta, ja kun olin saanut ne valmiiksi, aloin kierrättää maalauksia ympäri Ardsin niemimaata.

Pirjo Nykäsen Helmat lepattaen -näyttely.
Jenni Mehtonen/Yle

– Vaeltelin autolla vasemmanpuoleisessa liikenteessä yhdeksän maalausta takakontissa ja hain niille ihania paikkoja, joita löytyi luonnosta, kalastajakylien tuntumasta. Olen tuonut teokset tähän näyttelyyn. Ne eivät ole koskaan olleet missään näyttelyssä ja ajattelin, että siihen tulee sitten aikaperspektiivi tähän päivään ja tämänhetkiseen työskentelyyni, Nykänen kertoo.

Kiikeli sekä Pajusaaren koulu henkivät historiaa

Näyttelyssä on myös valokuva-animaatio, jossa on etenkin kemiläisille tuttuja maisemia Kiikelistä sekä jo lakkautetulta Pajusaaren koululta. Molemmista maisemista löytyy historian havinaa, sillä Kiikelissä kuviin on päässyt esimerkiksi vanhoja, sammaloituneita kenkiä, polkupyöriä sekä puunrunkoja.

– Sitä kun lähtee luontoon syvällisemmin tutkimaan ajan kanssa, niin sieltä löytyy monenlaista ihmeellisyyttä.

– Minua kiinnostaa aina hylätty ja pois jätetty. Siinä on se joku kiehtovuus, että sieltä löytyy sitä menneen mystiikkaa. Löytää siihen tämän hetken näkökulma on kivaa työtä, Nykänen sanoo.

Näyttely on esillä Kemin taidemuseossa 14. toukokuuta 2017 asti.