1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Janakkala

Janakkalan miekkamiehen miekat kesäkuussa yleisön nähtäville: "Tulos tulee olemaan erittäin hieno"

Janakkalan maailmankuulut historialliset miekat laitetaan ensimmäistä kertaa yleisön nähtäville. Ne juhlistavat kesäkuun yhdeksäs päivä Tampereen Vapriikissa alkavaa Birckala 1017 -näyttelyä.

Janakkala
Museoviraston kuva janakkalalaisista miekkalöydöistä
Janakkalasta löytyneet miekat laatikoissa. Kuva Museovirasto, Janne Rantanen. Museovirasto, Janne Rantanen

– Kävin juuri katsomassa niitä miekkoja. Toisen, sen lyhyemmän, viikinkiaikaisen miekan konservaattorimme Mari Karjalainen on saanut jo kohtuullisen puhtaaksi, kertoo Suomen kansallismuseon konservointiyksikön päällikkö Eero Ehanti.

– Viikinkimiekasta näkee jo alkuperäistä pintaa. Pidemmän miekan puhdistusta emme ole vielä aloittaneet. Puhdistusta tärkeämpää on miekkojen stabilointikäsittely, jolla pyritään estämään korroosion etenemistä.

Miekkojen löytyminen oli suuri uutinen

Historianharrastajat löysivät metallinilmaisimillaan historiallisen haudan syksyllä 2013 Janakkalasta.

Haudassa oli noin vuonna 1300 kuolleen miehen jäännösten lisäksi kaksi miekkaa. Toinen on viikinkiaikainen eli noin 1000-luvulta, toinen hieman nuorempi ristiretkiajalta.

Miekkojen löytyminen oli paitsi hieno ja yllättävä historiallinen löytö, myös suuri uutinen, joka levisi myös maailmalle.

Miekkoja konservoidaan näyttelyä varten Suomen kansallismuseossa

– Vuosisatojen aikana miekkoihin on kertynyt korroosiokrusti. Krusti tarkoittaa kerrostumaa, jossa on korroosion ohella myös aineita esineestä ja ympäröivästä maasta, kertoo konservointiyksikön päällikkö Eero Ehanti.

Krustin puhdistamisessa on se haaste, että miekan pinta on jossain siellä korroosiokerrosten sisällä.

Eero Ehanti

– Krustin puhdistamisessa on se haaste, että miekan pinta on jossain siellä korroosiokerrosten sisällä.

Museoviraston konservointiasiantuntijat aikovat onnistua tehtävässään.

– Kyllä. Olemme hyvin edenneet tähän mennessä ja tulos tulee olemaan erittäin hieno. Odotan itsekin innolla, että näen miekat puhdistettuina, stabiloituneina ja pinnoitettuina, jonka jälkeen ne voidaan asettaa näytteille ihmisten ihailtaviksi, myhäilee Eero Ehanti.

Miekat yleisön nähtävillä kesäkuun alussa

Vapriikin Birckala 1017 -näyttely, jossa miekatkin ovat esillä, avataan kesäkuun yhdeksäntenä päivänä.

Pääosassa Tampereen Vapriikin näyttelyssä on Tursiannotkon historiallinen kylänpaikka ja myöhäisrautakautinen asuinpaikka Pyhäjärven etelärannalla Pirkkalassa.

Alueelta on löytynyt ihmistoiminnan jälkiä jo kivikaudelta eli vuosituhansien ajalta.

Merkittäviä esinelöytöjä on löydetty myös myöhäisrautakaudelta eli ajalta 800–1200 sekä keskiajalta.

Yhä jatkuvien kaivauksien ainutlaatuisiin löytöihin lukeutuvat esimerkiksi koristeelliset luulusikat, lasimassahelmet ja Suomen vanhin tunnettu kiukaanjäännös.

Janakkalan miekat ovat Vapriikissa nähtävillä vuoden päivät. Sen jälkeen niitä voi ihastella Hämeen keskiaikaisessa linnassa.

Lue seuraavaksi