"Pääsiäinen peruutettu" Uudessa-Seelannissa – vaarallinen hirmumyrsky kulkee suoraan yli

Viranomaiset kehottavat asukkaita perumaan pääsiäisen suunnitelmat ja pysymään kotona.

Uusi-Seelanti
Uusi Seelanti myrsky.
Satelliittikuva 12.04.EPA / NASA

Trooppinen hirmumyrsky Cook ylittää parhaillaan Uutta-Seelantia. Cook on voimakkain saarivaltioon osunut sykloni vuosikymmeniin.

Hirmumyrsky osui torstaiaamuna rantaan Uuden-Seelannin pohjoiskolkassa, Bay of Plentyssä. Myrskyn keskus on liikkunut Pohjoissaaren halki eteläkaakkoon.

Ennusteen mukaan myrskyn silmä ohittaa Eteläsaaren niukasti, mutta valtavan matalapaineen sateet ja tuulet piiskaavat koko saarivaltiota.

Myrskyn tuulenpuuskien nopeudeksi on mitattu jopa 58 metriä sekunnissa.

Sadetta saataneen yhdessä päivässä koko kuukautta vastaava määrä. Uusi-Seelanti on vasta toipumassa viime viikolla alueella riehuneen sykloni Debbien jäljiltä. Debbie-myrsky ei osunut Uuteen-Seelantiin täydellä voimalla, mutta pudotti saarille suuren sademäärän, minkä jäljiltä maaperä on edelleen vettynyt.

"Unohtakaa pääsiäisen suunnitelmat"

Uuden-Seelannin viranomaiset ovat varoittaneet asukkaita vaarallisista olosuhteista ja ottamaan myrskyn vakavasti.

Meteorologi Lisa Murray Uuden-Seelannin ilmatieteen laitokselta kertoo The Guardian -lehdelle (siirryt toiseen palveluun), ettei ole nähnyt yhtä voimakasta myrskyä omassa maassaan koko 12-vuotisen uransa aikana.

Maan suurimman kaupungin Aucklandin viranomaiset kehottavat kaupunkilaisia perumaan pääsiäissuunnitelmansa ja pysymään kotona.

Suuri osa maan lento- ja lauttaliikenteestä on pysäytetty ja osa maanteistä on tulvien ja maanvyöryjen takia käyttökelvottomia.