Ihmisoikeustuomioistuin määräsi Venäjän maksamaan korvauksia Beslanin koulukaappauksesta – "Uhreja ei suojeltu tarpeeksi"

Venäjä aikoo valittaa tuomiosta.

Beslan
Nainen asettaa kynttilää maahan uhrien valokuvien alle.
Nainen tuo kynttilän uhrien kuvien eteen Beslanin koulukaappauksen seitsemäntenä vuosipäivänä 3.11.2011.Anatoli Maltsev / EPA

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin arvostelee Venäjää Beslanin vuoden 2004 koulukaappauksen hoidosta.

Tuomioistuin moittii sitä, ettei Venäjä lisännyt riittävästi turvatoimia, vaikka iskuaikeesta oli vihiä etukäteen. Moitteita saa myös turvallisuusjoukkojen aseidenkäyttö.

Tuomioistuin sanoo, että Venäjällä oli tietoa aikeista hyökätä kouluun Pohjois-Ossetiassa. Venäjä ei onnistunut kuitenkaan tekemään aietta tyhjäksi, eikä koulun turvallisuutta ollut lisätty.

Yli 300 panttivankia kuoli

Aseistautuneet terroristit hyökkäsivät kouluun Beslanissa Pohjois-Ossetiassa lukukauden ensimmäisenä koulupäivänä 1. syyskuuta 2004. He ottivat yli tuhat panttivankia ja asensivat koulurakennukseen räjähteitä.

Kaappaus kesti kolme päivää. Sisäministeriön joukot yrittivät neuvotella kaappaajien kanssa, mutta tuloksetta. Kolmantena päivänä koululta kuului räjähdyksiä. Kaappaajat aloittivat tulituksen ja Omon-joukot hyökkäsivät koululle.

Yli 330 panttivankia kuoli, joukossa 186 lasta. Lisäksi kuoli 27 turvallisuusjoukkojen jäsentä.

Uhrit tyytymättömiä korvausten pienuuteen

Ihmisoikeustuomioistuimen kantaa oli pyytänyt yli 400 venäläistä, jotka olivat joko panttivankeina tai jotka ovat selkkauksessa kuolleiden omaisia.

Tuomioistuin määräsi Venäjän maksamaan heille korvauksia yhteensä lähes kolme miljoonaa euroa. Henkeä kohden korvaukset ovat 5 000–20 000 euroa, kertoo uhrien sukulaisten perustaman Beslanin äidit -ryhmittymän edustaja Aneta Gadijeva.

Uhrien asianajaja Sergei Knjazkin sanoo uutistoimisto Tassille, etteivät he ole tyytyväisiä korvaussummiin.

Venäjä arvostelee tuomioistuimen päätöstä ja aikoo valittaa siitä. Venäjän mielestä oikeus ei ymmärtänyt, miten vakava tilanne Beslanissa oli, kun selkkaus alkoi eikä pelastusoperaation riskejä.

Lähteet: Tass, AFP, AP