Ukrainan viisujuontaja: Kaikki on ajoissa valmista, eikä Kiovassa tarvitse pelätä

Euroviisujen järjestelyt Ukrainassa ovat vaikuttaneet hetkittäin kaoottisilta. Nyt pakka on kasassa, vakuuttaa paikallinen viisukonkari Timur Miroshnishenko.

Eurovision laulukilpailu 2017
Timur Miroshnishenko
Timur Miroshnishenko2017 Eurovision Song Contest

Juontaja Timur Miroshnishenkolla on edessään kova koitos. Satojen miljoonien yleisölle esiintyminen jännittää. Onneksi kokemusta on jo useampien lasten Euroviisujen juontamisesta ja kommentaattorin tehtävästä varsinaisissa Euroviisuissa 2011.

– Olen työskennellyt noin 30 erilaisessa Eurovision-tapahtumassa, mutta nyt vastuu on todella suuri. Esittelen Ukrainaa koko maailmalle ja haluan näyttää, että tämä on rauhallinen, moderni ja vieraanvarainen maa. Ei pidä uskoa kaikkea, mitä näkee uutisissa tai lukee netistä Ukrainaa koskien.

Monet ovat olleet huolissaan viime aikojen poliittisista tapahtumista ja kyselleet, onko Ukrainaan turvallista tulla. Miroshnishenko vakuttaa, että huolet ovat turhia.

– Nämä ovat varmaan yhdet turvallisimmista kisoista ikinä, sillä me todella haluamme osoittaa, että Kiovassa ei ole mitään vaaraa. Minäkin olen elänyt täällä koko ikäni ja olen hengissä ja terve, juontaja nauraa.

Miroshnishenko toivoo, että Ukraina täyttyisi turisteista kahdeksi viikoksi ja että viisuvieraat tutustuisivat maahan myös juhlapaikan ulkopuolella.

– Me toivomme, että ihmiset käyvät katsomassa upeita kaupunkejamme ja luontoa. Haluamme sanoa, että uskokaa meihin, älkääkä unohtako meitä. Me olemme moderneja, avosydämisiä ihmisiä, jotka haluavat olla eurooppalaisia.

Järjestelykaaos on saatu hallintaan

Timur Miroshnishenko vastaa Euroviisuissa green roomista, jossa kilpailijat odottavat omaa vuoroaan ja jännittävät tuloksia. Miroshnishenkon lisäksi kisoja isännöi kaksi muuta miestä, Vladimir Ostapchuk ja Alexander Skichko. Miestrion valinta juontajiksi on herättänyt kummastusta. Kummallinen on Miroshnishenkon selityskin.

– Ei se ollut suunniteltu juttu, vaan tuottajat päätyivät meihin erilaisten kokeilujen kautta. Tämä joukko toimi heidän mielestään parhaiten. Tämä on ensimmäinen kerta, kun juontajina on kolme miestä. Se kuvaa osaltaan Kiovan Euroviisujen teemaa, Celebrate Diversity, juhlista moninaisuutta.

Kolmikon valinta ei ole ollut ainoa asia, joka järjestelyissä on aiheuttanut hämmennystä. Helmikuussa uutisoitiin, miten tuotanto laahasi pahasti aikataulusta, henkilökuntaa irtisanoutui ja fanit olivat raivoissaan lippujärjestelyistä. Timur Miroshnishenko summaa tilanteen diplomaattiseen tyyliin.

– Tällaisen ison prosessin aikana voi tapahtua mitä vaan. Nyt pitää vain kiittää kaikkia jotka laittoivat työn alulle. Sellaista nyt sattuu, että ihmiset eroavat tehtävistään. Nyt meillä on sitoutunut, ammattitaitoinen tiimi, jossa on mukana ammattilaisia ympäri Eurooppaa. Kaikki on ilman muuta valmista ajoissa. Ensimmäiset tekniset harjoitukset ovat noin viikon päästä, ehdimme kyllä.

Miroshnishenko vakuuttaa, että luvassa on hieno show. Sen yksi keskeinen rooli on varattu viime vuonna Tukholmassa voittaneelle Jamalalle.

– Hän on täällä kuin kansallissankari. Jamalaa näkee kaikkialla, jokaisessa televisio-ohjelmassa ja mainoksissa. Euroviisuissa näemme häntä paljon myös, voisi melkein sanoa, että nämä ovat hänen kisansa.

Kuvassa Ukrainan artisti Jamala Euroviisuvoittonsa jälkeen Tukholmassa viime toukokuussa. Laulajalla on oikeassa kädessään pokaali ja vasemmassa kädessään kukkakimppu.
Ukrainan Jamala voitti Euroviisut viime toukokuussa Tukholmassa. Maja Suslin / EPA

Rahaa palaa remontteihin

Osa järjestelyjen vaikeuksista johtuu siitä, että Ukrainan valtiontelevisio muutettiin riippumattomaksi julkiseksi televisioyhtiöksi vain pari kuukautta sitten. Euroviisujen järjestäminen on valtaisa urakka yhtiölle, jonka vuosibudjetti on samaa luokkaa kuin 32 miljoonaa euroa maksavan viisutapahtuman.

Summa on talousvaikeuksissa rämpivälle maalle suuri, mutta ei kovin kummoinen verrattuna edellisten kymmenen vuoden viisujen kustannuksiin, laskeskelee Timur Miroshnishenko.

– Eihän tämä talouden puolesta ole Ukrainalle paras aika kisojen järjestämiseen. Toisaalta Euroviisut ovat meille hyvä tilaisuus, sillä niiden takia on pitänyt kunnostaa teitä ja rakennuksia kaupungissa. Ruotsi pystyi järjestämään kisat halvemmalla kuin me, sillä heillä oli kaikki puitteet valmiina. Kiovassa on pitänyt muun muassa laajentaa messukeskusta, jossa kilpailu pidetään.

Euroviisuihin valmistaudutaan Kiovan messukeskuksessa 11. huhtikuuta.
Euroviisuihin valmistaudutaan Kiovan messukeskuksessa 11. huhtikuuta.Sergey Dolzhenko / EPA

Luvassa on rauhaa ja rakkautta huokuva musiikkikarnevaali, joka yhdistää koko maailman sillä hetkellä, kun katseet kääntyvät Kiovaan, maalailee Miroshnishenko.

– Euroviisujen aikaan kaikki haluavat olla yhtä ja pitää hauskaa. Kilpailun ydinsanoma on se, että ei ole mitään väliä, minkä värinen olet, tai mikä on seksuaalinen suuntautumisesi tai uskontosi. Kaikki ovat yhtä.

Kuulostaa yltiöoptimistiselta ottaen huomioon esimerkiksi Venäjän erittäin jyrkän suhtautumisen seksuaalivähemmistöihin. Miroshnishenko myöntää, että oppimista on vielä Ukrainallakin.

– On tilanne Ukrainassa kuitenkin parempi kuin Venäjällä. 1990-luvun puoliväliin asti emme tienneet mitään seksuaalivähemmistöistä, koko teema oli kielletty. Me opettelemme vielä moniarvoisuutta. Viime vuonna kuitenkin järjestettiin LBGT-paraati ilman selkkauksia. Me menemme eteenpäin tässäkin asiassa ja Euroviisut ovat siihen yksi oiva keino.