Koe uusi yle.fi

Kemin demarit linjasivat: Ei Meri-Lapin sote-ratkaisulle

Meri-Lapin sote-ehdotus todennäköisesti kaatuu, koska Kemin vasemmistopuolueet ovat päättäneet vastustaa sitä. Valtuustoihin asia menee pääsiäisen jälkeisenä maanantaina.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Potilaita sairaalassa.
Kalevi Rytkölä / Yle

Kemin sosiaalideomokraatit ovat tehneet ryhmäpäätöksen vastustaa Meri-Lappiin esitettyä sote-mallia. Myös aiemmin Kemin vasemmistoliitto on ilmoittanut vastustavansa esitystä. Yhdessä puolueilla on Kemin valtuustossa määräenemmistö.

Meri-Lapin sote-ehdotusta on torstaina käsitelty SDP:n kokouksessa Kemissä. Kemin demareille saattaa tulla ratkaisijan rooli Länsi-Pohjan sote-ehdotuksessa.

Kemin demareiden puheenjohtaja Pekka Tiitinen sanoo, että torstain kokouksessa keskustelu oli hyvää ja rakentavaa.

– Pitäydymme lautakunnan kielteisessä päätöksessä, Tiitinen kommentoi parituntisen kokouksen jälkeen.

Meri-Lapin sote-ehdotuksessa Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin toimintaa laajennettaisiin niin, että sille siirrettäisiin perhe- ja ikäihmisten palveluja sekä viranomaistehtävät. Sen lisäksi perustettaisiin yksityisen ja julkisen sektorin yhteisyritys, jolle siirrettäisiin valinnanvapauteen kuuluvat palvelut, kuten terveyskeskukset ja kuntoutus. Yksityinen sektori omistaisi yrityksestä enemmistön.

Meri-Lapin sote-ratkaisun toteutuminen vaatii alueen jokaisen kunnan hyväksynnän. Suunnitelma toteutuu vain, jos kaikki alueen kunnat hyväksyvät sen. Valtuustot päättävät asiasta 24. huhtikuuta.