1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pohjois-Korea

Yle Pohjois-Koreassa: Toimittajat herätettiin ennen auringonnousua seuraamaan Kim Jong-unin katujuhlaa

Sulkeutuneen Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa vihittiin käyttöön uusi pilvenpiirtäjärykelmä. Myös Kim Jong-un näyttäytyi avajaisjuhlassa.

Pohjois-Korea
Ihmiset olivat pukeutuneet värikkäisiin mekkoihin ja univormuihin Pjongjangiin avatun uuden pilvenpiirtäjärykelmän avajaisissa.
Ihmiset olivat pukeutuneet parhaimpiinsa Pjongjangiin avatun uuden pilvenpiirtäjärykelmän avajaisissa. Mika Mäkeläinen / Yle

PJONGJANG Tunnin yöunien jälkeen puhelin soi ja pian sen jälkeen myös hotellihuoneen ovikello. Pohjoiskorealaisen valvojani mukaan nyt pitää nousta, sillä edessä on jokin tilaisuus.

Pohjois-Koreassa mitään ei paljasteta etukäteen, joten toimittajien pitää varautua kaikkeen. Puhelimia ei tänä aamuna saa ottaa mukaan. Siksi kukaan ei voi tietää liikkeistämme.

Muutaman tähden aamupalan jälkeen ennen auringonnousua bussikaravaani karauttaa Yanggakdo-hotellin pihalta kohti Pjongjangin kulttuuritaloa.

Edessä on tuntien ruljanssi, joka on tullut tutuksi pääkaupunki Pjongjangissa jo aiemmin: maailman perusteellisimpiin kuuluva turvatarkastus sekä tuntikaupalla odottelua.

Kun bussit lopulta lähestyvät upouutta Ryomyong-kadun pilvenpiirtäjärykelmää keskustan pohjoispuolella, herätyksen tarkoitus alkaa valjeta. Pohjois-Korean viime vuosien kunnianhimoisin rakennushanke vihitään käyttöön.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un osallistui pilvenpiirtäjärykelmän avajaisjuhlaan Pjongjanissa.
Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un osallistui pilvenpiirtäjärykelmän avajaisjuhlaan Pjongjanissa. Mika Mäkeläinen / Yle

Maan johtaja Kim Jong-un saapuu mustalla mersulla paikalle

Tyhjään risteykseen alkaa vähitellen valua valtavia ihmisjoukkoja. Paraatiunivormuihin pukeutuneita sotilaita on tuhansittain, samoin alueen rakentajia. Tulevat asukkaat kuuluvat kutsuvieraisiin.

Kansallis- ja juhlapukuihin pukeutuneella väkijoukolla on ilmapalloja, jotka on tarkoitus päästää taivaalle. Ainakin ilmapallot ovat maassa vapaita.

Koska kymmenettuhannet ihmiset odottavat taivasalla jotain tapahtuvaksi, ja etualan punainen koroke on tyhjä, Kim Jong-unin tiedetään olevan matkalla tilaisuuteen.

Kim-dynastian kolmannen polven hallitsija saapuu lopulta juhlan päätähdeksi pidennetyllä mustalla mersulla, jossa ei ole rekisterikilpeä. Auto lipuu pitkin kahdeksankaistaista bulevardia, jossa ei koskaan ole liikenneruuhkia. Asfaltti on vielä esimerkillisen tasainen.

Kim Jong-un kättelee ja taputtaa, jolloin kansa taputtaa entistä enemmän. Hän ei kuitenkaan puhu mitään, vaan juhlapuhe on delegoitu Pohjois-Korean pääministerille. Sitä toistetaan televisiossa iltapäivän mittaan.

Univormuihin pukeutuneet rakennusmiehet
Univormuihin pukeutuneet rakennusmiehet osallistuivat uuden korttelin avajaisjuhliin Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa. Mika Mäkeläinen / Yle

Tiede-eliittin kerrotaan pääsevän uusiin asuntoihin

Taakse nousseet asuinrakennukset ovat kieltämättä vaikuttavia. Niihin muuttaa kuulemma 3 000 perhettä, jotka kuuluvat Pohjois-Korean tiede-eliittiin. Arvostetuimpien yliopistojen opettajat on Kim Jong-unin kaudella nostettu asuntojonojen kärkeen.

Valtio toimittaa periaatteessa kaikille asunnot. Loikkareiden kertoman mukaan yhä useammin tiskin alla vaihdetaan myös rahaa, koska kaikki asunnot eivät ole yhtä hyviä.

Korkeimmassa pilvenpiirtäjässä sanotaan olevan 70 kerrosta. Kivijalasta löytyy valikoima kauppoja ja jopa it-alan myymälä. Kaikki kaupat ovat vielä kiinni, eikä ikkunoista näy myytävää, sillä alue on aivan uusi.

Asumisestakaan ei näy merkkiä. Muuttojen on kuulemma tarkoitus alkaa myöhemmin huhtikuussa.

Katujuhla on vasta lämmittelyä tuleville spektaakkeleille

Kadunvarren rakennustyöt alkoivat vuonna 2015. Alueen piti valmistua jo viime vuoden lokakuussa, mutta Pohjois-Korean tulvien takia valtaosa rakentajista siirrettiin yllättäen pohjoiseen vastaamaan jälleenrakennuksesta.

Valmista tuli lopulta nyt, juuri sopivasti Pohjois-Korean perustajan Kim Il-sungin syntymän 105-vuotispäivän alla.

Avajaisista saatiin värikäs spektaakkeli, joka oli maan tavan mukaan virallisen pömpöösi, mutta kaikin puolin näyttävä.

Silti se oli vain vaatimatonta harjoittelua verrattuna varsinaisen syntymäpäivän ohjelmaan. Se tosin pidetään salaisuutena viime hetkeen asti.

Lue lisää Ylen kirjaanvaihtajan Mika Mäkeläisen matkasta Pohjois-Koreaan:

Yle Pohjois-Koreassa: Paikalliset uskovat Yhdysvaltain hyökkäävän, mutta eivät ole siitä huolissaan

Lue myös Mäkeläisen juttuja Pohjois-Koreasta edelliseltä juttumatkalta vuonna 2016:

Näitkö Pohjois-Koreassa aitoja hymyjä ja mitä olut maksaa? Kirjeenvaihtajamme 20 vastausta lukijoiden kysymyksiin

Yle Pohjois-Koreassa: Harvinaiset kuvat propagandan takaa

Yle Pohjois-Koreassa: Kurkista suljetun maan omaan tietoverkkoon

Yle Pohjois-Koreassa – Nuori balettitanssija uskoo asuvansa maailman parhaassa maassa

Yle Pohjois-Koreassa: Mallitilalta vihannekset eliitille, syrjäseudulla nähdään nälkää

Kaikkien aikojen isoveli

Lue seuraavaksi