Säilöönottoyksiköt ovat ruuhkautuneet palautettavista ulkomaalaisista – poliisin putkat jälleen käytössä

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palautukset kaksinkertaistuivat viime vuonna. Palautushuippu on kuitenkin vasta edessä.

Kuva: Vilma Hannén / Yle

Joutsenon säilöönottoyksikköön remontoidaan kovaa tahtia uusia tiloja. Ne tulevatkin tarpeeseen.

– Säilöönottoyksikkö on ollut käytännössä täynnä tänä vuonna miesten paikkojen osalta erityisesti, Joutsenon säilöönottoyksikön johtaja Antti Jäppinen kertoo.

Jäppisen mukaan Helsingin poliisivankilassa on ollut aika ajoin ulkomaalaisia odottamassa pääsyä Joutsenon yksikköön.

Myös poliisihallituksesta vahvistetaan ruuhka.

– Viime aikoina on ollut tilanteita, että molemmat säilöönottoyksiköt ovat olleet täynnä ja joitakin säilöönotettuja on jouduttu ottamaan poliisin tiloihin, poliisitarkastaja Mia Poutanen poliisihallituksesta kertoo.

Poliisissa odotetaan ruuhkan myös pahentuvan, kun hallinto-oikeuksista alkaa tulla päätöksiä vuosina 2015 ja 2016 saapuneille suurille turvapaikanhakijajoukoille.

– Todennäköisesti jonkinlaista ruuhkautumista tulee tapahtumaan. Aika moni on saanut kielteisiä päätöksiä, ja jos  päätökset pysyy se todennäköisesti myös näkyy säilöönottomäärissä, rikoskomisario Saku Tielinen Kaakkois-Suomen poliisista kertoo.

Vain pieni osa säilöön

Vain pieni osa maasta poistettavista otetaan säilöön. Säilöönotettavat ovat esimerkiksi rikoksia tehneitä tai henkilöitä, joiden epäillään häipyvän omille teilleen ennen palautusta.

Useimmat palautettavat odottavat vapaina maasta poistoa.

Suomessa on kaksi säilöönottoyksikköä Joutseno ja Helsingin Metsälä, joissa on yhteensä 70 paikkaa. Joutsenossa on 30 ja Metsälässä 40 paikkaa. 

Joutsenoon saadaan kesällä ruuhkaa helpottamaan kymmenen lisäpaikkaa ja ensi vuoden alussa vielä kolmekymmentä.

Palautukset lisääntyneet

Ruuhkaan vaikuttaa myös palautusten sujuvuus. Joutsenossa palautettavat turvapaikanhakijat viettävät yksikön johtajan Antti Jäppisen mukaan keskimäärin vajaan kuukauden, mutta joissain tapauksissa aikaa saattaa vierähtää jopa vuosi.

Nyt tahti on kuitenkin nopeutunut.

– Näyttää siltä, että yksikössä vietetty aika on lyhenemässä. Poliisi on pystynyt paneutumaan tehokkaammin maasta poistamisiin, Antti Jäppinen kertoo.

Palautustahtia onkin lisätty huomattavasti. Jos vuonna 2015 palautettiin 3200 henkilöä, niin viime vuonna palautuksia oli jo 6000.

– Maastapoistamispäätösten täytääntöpanoa on tehostettu viime vuodesta alkaen poliisin toiminnassa. Olemme kohdistaneet lisää resursseja palautusten täytäntöönpanoon ja ulkomaalaisvalvontaan, poliisitarkastaja Mia Poutanen kertoo.