Muutosjohtaja: Isojen porkkanarahojen takia Kymenlaakson kannattaisi sittenkin hakea valinnanvapauskokeiluun

Myös lisäaika houkuttelee hakeutumaan mukaan valinnanvapauskokeiluun etujoukoissa.

Kymenlaakso
Naiselle pistetään influenssarokote.
Juha Korhonen / Yle

Kymenlaakson kannattaisi sittenkin osallistua sosiaali- ja terveyspiirienvalinnanvapauskokeiluun. Tätä mieltä on Kymenlaakson liiton muutosjohtaja Jussi Lehtinen. Hän pitää pilottimaakunnille luvattuja porkkanoita niin hyvinä, että asiaa tulee vakavasti harkita.

– Valinnanvapauskokeiluon tehty hyvin houkuttelevaksi,että on syytä harkita hakeutumista kokeiluun mukaan.

Kokeiluun osallistuvat maakunnat saisivat valtiolta sekä rahallista tukea että apua esimerkiksi laskenta- ja rahoitusmallien laatimiseen. Kokeilualueet saisivat yhteensä 60 miljoonaa euroa ensi vuoden lisätalousarviosta valinnanvapauden pilotointiin ja ennakoivaan valmisteluun.

– Raha on erityisen hyvä houkutin, koska tähän mennessä suunnitteluun ja väliaikaishallintoon on tullut vain roposia, sanoo Lehtinen.

Alle kaksi viikkoa sitten muutosjohtaja Jussi Lehtinen oli kokeilusta vielä aivan toista mieltä. Tuolloin hän ei tiennyt, mitä hyötyä varhaisesta aikataulusta olisi.

Tietoa, apua ja lisäaikaa

Lisäksi kokeiluun lähtijöiden siirtymäaikaa jatkettaisiin vuoden 2022 loppuun saakka, kun muutoin soten valinnanvapauslaki tulisi voimaan 2019 vuoden alusta.

Kokeilun kautta sote-piirit saisivat myös tietoa valinnanvapauden käytöstä. Pilottialueet saisivat tukea sosiaali- ja terveysministeriöltä, valtiovarainministeriöltä, terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta, Kelalta sekä useilta tutkimuslaitoksilta.

Rahan ja lisäajan lisäksi kokeiluun osallistumalla olisi parempi mahdollisuus arvioida tulevien investointien laajuutta.

Kymenlaakson keskussairaalan laajennus on toteutettava heti, mutta sen saneerauksen ja Ratamokeskuksen laajuutta ja sisältöä pitää miettiä perusteellisesti.

– Valinnanvapauskokeilu näyttäisi miten valinnanvapaus vaikuttaa siihen, mitä meillä maakuntana pitää itsellä olla.

Kiirettä pitää – kokeilu käynnistyisi jo ensi vuoden alussa

Maakunnilla on mahdollisuus aloittaa valinnanvapauskokeilu jo ensi vuoden alusta tai viimeistään 1. heinäkuuta 2018. Valinnanvapauskokeilussa kansalaisille tarjotaan mahdollisuus valita joko yksityisen tai julkisen terveysaseman palvelut.

Muutosjohtaja Jussi Lehtisellä ei ole antaa esimerkkiä, miten Kymenlaaksossa valinnanvapautta voitaisiin pilotoida.

– Kiire tulee miettiä, mutta toisaalta se antaa pidemmän siirtymäajan sitten kaiken muun osalta.

Kokeiluita on käynnissä Suomessa jo viisi; Hämeenlinnassa, Jyväskylässä, Keski-Uusimaalla, Tampereella ja Ylä-Savossa. Näillä kokeilualueilla on todennäköisesti etulyöntiasema päästä mukaan myös vuoden alusta alkavaan valinnanvapauskokeiluun.

– Kymenlaakson etuna ovat suuret sairaalainvestoinnit. Niitä voidaan pitää hyvänä perusteluna kokeiluun mukaan pääsemiseksi, sanoo Lehtinen.

Kokeiluun hakeutumisesta päätetään maakuntauudistuksen johtoryhmässä sekä asianomaisissa kunnissa. Sitä, kuinka monta maakuntaa tai kuinka paljon asukkaita kokeiluun otetaan mukaan, ei ole päätetty.