Mielenilmaus sulkee suuria tehtaita Pirkanmaalla – mukana myös Pilkington ja Sandvik

Yli tuhat pirkanmaalaista työntekijää marssii 20. huhtikuuta ulos työpaikoiltaan prostestina Suomen hallitusta ja EK:ta vastaan.

mielenosoitukset
Mies työskentelee metallipajalla.
Mielenilmauksessa on mukana mm. pirkanmaalaisia metallialan yrityksiä.Jyrki Lyytikkä / Yle

Ainakin 14 pirkanmaalaista tehdasta pysähtyy pääsiäisen jälkeisellä viikolla mielenilmauksen vuoksi.

Pilkingtonin, Valmet Technologiesin, Sandvikin ja esimerkiksi Bronto Skyliftin työntekijät marssivat torstaina 20. huhtikuuta ulos työpaikoiltaan protestina Suomen hallitukselle. Työntekijät marssivat ulos iltakymmeneltä ja palaavat töihin perjantaina samaan aikaan.

Mukana vuorokauden mittaisessa mielenilmauksessa on mm. metallialalta yhteensä 14 työpaikkaa eli reilut tuhat työntekijää. Ammattiosastoista mukana ovat Metallityöväen Tampere-Härmälän ja Tampereen ammattiosasto, Tampereen Autokorjaamotyöväen ammattiosasto, Tampereen Tekninen Tekstiili ry ja Ylöjärven Lasityöntekijäin ammattiosasto.

Tampereen Metallityöväen ammattiosaston toimitsija Petri Lahtisen mukaan hallitus ja EK ovat kurjistaneet työntekijöiden oloja jo pitkään.

Reilun viikon päästä alkavasta kehysriihestä on odotettavissa Lahtisen mukaan huonoja uutisia.

– Mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa, siellä on tulossa leikauksia työttömyysturvaan, mikä koskee köyhää kansaa ja työmiestä. Näitä haluamme vastustaa.

Lahtinen uskoo, että mielenilmauksella on vaikutusta.

– Lokaa tulee varmasti niskaan. Me pahat työntekijät olemme tässä tyssäämässä orastavaa kasvua. Se vaan on ikävä kyllä niin, että työpaikoilla ihmiset voivat huonosti ja palkoilla ei elä.