6-luokkalaisille ylimääräinen reissu hammashoitolaan Kokkolassa – alan liitto kiittelee, mutta ei yleistäisi koko maahan

Kuutosluokkalaisten reikiintyneet hampaat herättivät huolen Kokkolassa. Koko ikäluokka kutsutaan saamaan lisävalistusta.

hampaat
Hammasharjoja.
Niina Ryyppö / Yle

Alakoululaisten hampaiden kunto on huonontunut viime vuosina Kokkolassa, ja siihen haluttiin muutos. Viime keväästä alkaen kuutosluokkalaiset on kutsuttu ylimääräiselle valistuskäynnille hammashoitolaan.

– On useita koululaisia, joilla on paljon reikiä, ei vain yksi tai kaksi. Olemme miettineet tätä jo monta vuotta ja nyt mahdollisuus aukesi, sanoo osastonhoitaja Anna-Liisa Nikkarikoski.

Käynti on lisäys normaaleihin määräaikaistarkastuksiin ensimmäisellä, kolmannella, viidennellä ja kahdeksannella luokalla. Sen toivotaan vähentävän reikiä ja tarvetta hammaslääkärikäynneille.

On useita koululaisia, joilla on paljon reikiä, ei vain yksi tai kaksi.

Osastonhoitaja Anna-Liisa Nikkarikoski

Suun Terveydenhoidon Ammattiliiton STALin vt. toiminnanjohtaja Niina Nivala-Huhtaniska kiittelee Kokkolan reagointia.

– Tämä on tervetullut signaali, että reagoidaan ja toimitaan tarvittaessa. Tällainen ei ole tavatonta, mutta ei kovin yleistäkään, sanoo Nivala-Huhtaniska.

Hän ei kuitenkaan toivo muiden kuntien ryhtyvän sokkona samaan valistukseen. Toiminnalla pitää olla vaikuttavuutta: kustannustietoisuus täytyy pitää mukana. Päätökset lisäpanostuksesta pitää STALin mielestä rakentaa tilastotiedolle, ja mahdollinen ylimääräinen resurssi suunata sinne, missä sitä missäkin tarvitaan.

– Kohteita riittää. Jossain kunnassa ne ovat ikäihmiset, jossain mielenterveyskuntoutujat, jossain maahanmuuttajat, luettelee Nivala-Huhtaniska.

Kohteita riittää. Jossain kunnassa ne ovat ikäihmiset, jossain mielenterveyskuntoutujat, jossain maahanmuuttajat.

STALin vt. toiminnanjohtaja Niina Nivala-Huhtaniska

Kokkolassa kuutosluokkalaisten ekstrakäynnille kutsutaan mukaan myös vanhemmat, joita onkin ollut paikalla kiitettävästi. Tärkeintä on silti vastuuttaa itse kuutosluokkalaiset.

– Sinä iässä reikiintymisen riski kasvaa napostelun ja vaikkapa energiajuomien käytön myötä, muistuttaa osastonhoitaja Anna-Liisa Nikkarikoski.

Käynnillä näytetään konkreettisesti, miten hampaat pestään oikein. Kuvien avulla kerrotaan, mitä urheilu- ja energiajuomat tekevät hampaille. Siitäkin muistutetaan, etteivät hampaat kestä mitä vain, vaan 4-6 päivittäistä happohyökkäystä – jos hampaat pestään aamuin illoin.

– Ainoa keino hammasterveyden lisäämiseen on se, että innostutaan hoitamaan suuta kotona. Harjaus ja hammaslanka kuuluvat päivittäiseen suunhoitoon kotona, muistuttaa Nikkarikoski.

Seuraavaksi Kokkolassa ylimääräiset käynnit aiotaan ulottaa kaupungin ruotsinkielisiin kuutosiin. Toiveena on saada pidettyä käytäntö yllä pysyvästi ja laajentaa sitä maakuntaan.