Kristillinen koulu hakee jo viidettä kertaa opetusministeriöltä perusopetuslupaa

Lahjoitusvaroin toiminut Kristillinen koulu Rovaniemellä odottaa ministeriöstä myönteistä päätöstä lupahakemukseensa.

Kristillinen perusopetus
Rovaniemen kristillinen koulu toimii Urheiluopiston lähellä olevassa Punaisessa tuvassa.
Rovaniemen kristillinen koulu toimii Urheiluopiston lähellä olevassa Punaisessa tuvassa.Jarmo Honkanen / Yle

Kristillinen koulu toimii yksityisten tuella Ounasvaaran hiihtoseuralta vuokratussa Punaisessa tuvassa. Koulussa opiskellaan normaalin koulun tavoin ja noudatetaan samaa opetussuunnitelmaa. Ero tavalliseen kouluun näkyy lähinnä oppilaan ja opettajan suhteessa.

Koulun opettajan Johanna Reimin mukaan merkittävin asia kristillisessä koulussa on sen arvopohja.

– Me uskotaan siihen, että jokainen lapsi on Jumalan luomana arvokas. Jokaisella lapsella ja ihmisellä on mittaamaton ja muuttumaton arvo ja siitä lähtökohdasta halutaan kohdata jokainen lapsi arvokkaana.

Koulu ei edusta mitään yksittäistä uskonnollista ryhmää vaan on yhteiskristillinen. Nyt toiminta perustuu yksityisten lahjoituksiin ja rahankeräykseen.

Perusopetuslupa tiukassa

Koululle haetaan perusopetuslupaa jo viidettä kertaa. Neljä kertaa opetusministeriö on sen evännyt. Lupa toisi koululle valtion tuen ja helpottaisi rahankeräystä.

Koulun kannatusyhdistyksen varapuheenjohtajan Heini Kestin mukaan valtion tuki ainakin alussa on 500 euroa oppilaalta.

– Se olisi 2 500 euroa kuussa. Meillä yhden opettajan palkanmukainen budjetti on 4 000 euroa kuukaudessa. Tietenkin toivotaan että koulu kasvaisi niin kuin se on Oulussa kasvanut joka vuosi. Siellä on nyt tällä hetkellä 150 oppilasta, kertoo Heini Kesti.

Kestin mukaan kiinnostuneita löytyy myös Rovaniemeltä.

– Meillä on nyt 160 lapsen nimet siinä hakemuksessa mikä lähetettiin. Niin paljon on perheitä jotka haluaisivat tai voisivat mahdollisesti laittaa lapsensa tähän kouluun.

Pieni koulu on lapsille mieleinen

Yksiopettajaisessa koulussa on nyt yksi kolmosluokkalainen ja neljä nelosluokkaista. Koulunkäynti pienessä koulussa on ollut lapsista hauskaa.

– Minä olen tykännyt erittäin paljon opettajasta ja tietenkin myös oppilaista sekä tästä paikasta missä tällä hetkellä tämä meidän koulu on, kertoo nelosluokalla oleva Kristiina Valui.

– Minä olen tykännyt ulkoilla ja sitten minä olen tykännyt kavereista. Täällä on helpompi keskittyä ja olla. Täällä on ollut todella kivaa, lisää Kristiinan luokkakaveri Ninni Katisko.

Korjattu kirjoitusvirheitä klo 16:47