Täällä kävivät Hitchcock ja missit – kupariputket lähtivät varkaiden matkaan, mutta nyt Suomen vanhin motelli yrittää uutta nousua

Suomen vanhin motelli – Luumäen motelli – avaa uudelleen ovensa lähes vuosikymmenen hiljaiselon jälkeen. Nostalginen majapaikka oli aikansa suosittu bilepaikka ja kuuluisuuksien vierailukohde.

matkailu
Luumäen motelli on nyt hotelli Salpa
Lappeenrannan ja Kouvolan välissä Kuutostien varrella sijaitseva Luumeän motelli oli tyhjillään kymmenisen vuotta.Mikko Savolainen/Yle

Entinen Luumäen motelli on Suomen vanhin motelli. Se valmistui 1960-luvun alussa Luumäelle lähelle Lappeenrantaa. Amerikkalaisesta esikuvastaan motelli erosi siinä, että siitä tuli hotellimaisempi ja tarjolla oli kaikkia hotellipalveluita. Rakennuksessa oli myös suuri ravintolasali sekä saunaosasto.

Kahdeksan huoneen motelli laajeni 1980-luvun puolivälissä 34 huoneen majoitusliikkeeksi.

– Kyllä tämän tasoluokitus olisi kolme ja puoli, eli se sopii myös premium-tasoon tottuneelle matkailijalle, pohtii Teemu Kaukonen Multifun Finland Ltd Oy:stä.

Luumäen motellin ranta
Hotellin oma hiekkaranta Kivijärven rannalla. Mikko Savolainen/Yle

Vuosikymmeniä sitten Luumäelle pysähdyttiin pidemmäksikin aikaa ja satunnaiset kävijät nauttivat huurteisen jos toisenkin aurinkoterassilla, josta avautui näkymä Kivijärven pitkälle hiekkarannalle. Vuosien aikana ranta ehti pusikoitua lähes umpeen, mutta nyt se on raivattu alkuperäiseen kuntoon ja avautuu säiden lämmettyä auringonottajille.

Kymmenen vuoden hiljaiselo

Vuosikymmenen ajan hiljaiseloa viettäneen Luumäen motellin toimintaa jatkaa Hotelli Salpa. Hotelli avautuu toukokuun lopulla yli vuoden kestäneen kunnostuksen jälkeen.

Uudet omistajat uskovat, että perinteisellä tanssipaikalla on taas kysyntää, kun lähialueelta tanssiravintolat ovat yksi toisensa jälkeen sulkeneet ovensa tai etsineet uuden toimintatavan.

– Lauantait on suunnattu hieman kokeneemmalle juhlijalle ja perjantait nuoremmalle, joten genre on selvästi erilainen eri päivinä, linjaa hotellitoiminnasta vastaava kestimestari Teemu Kaukonen.

Hotellin lavalle nousee kotimaisia artisteja, joiden Kaukonen uskoo saavan kauempanakin asuvan ihmisen liikkeelle. Heidän myös toivotaan viivähtävän autohotellissa koko viikonlopun.

Alfder Hitchcock vierailu Suomessa vuonna 1968. Katso tästä Hitchcockin haastattelu Ylen Elävästä arkistosta.

Legendaarisia vieraita ja seutukunnan bilepaikka

Yksi kuuluisimmista vieraista on vuonna 1968 Suomessa vieraillut elokuvaohjaaja Alfred Hitchcock. Hän etsi tuolloin kuvauspaikkoja Short night -nimiseen elokuvaan. Elokuvasuunnitelma perustui Ronald Kirkbridgen agenttiromaaniin, joka kertoi Moskovasta Suomeen pakenevasta brittivakoilijasta.

Tuttuja vieraita motellissa olivat myös missit, esimerkiksi vuonna 1975 motellissa esiintyivät Miss Skandinavian kilpailijat.

Suosionsa huipulla motelli oli 1980-luvulla, jolloin paikalle tultiin bussilasteittain lähikaupungeista.

Tuon aikakauden loiston paluuseen hotelliyrittäjä Kaukonenkaan ei silti enää usko, mutta on varma siitä, että lähikaupungeista tullaan takseilla tai kimppakyydeillä viettämään viikonloppua Kivijärven rannalla sijaitsevalle hotellille.

– Meillä on bileiltoina myynnissä 400 lippua, kyllä sillä saadaan aika tasokkaita kotimaisia esiintyjiä, hehkuttaa kestimestari Teemu Kaukonen.

Autohotellin uusi tuleminen

Tänä vuonna Luumäellä toivotaan pysähtyvän perheiden lisäksi ryhmiä.

– Meillä on usko, että me saamme venäläisiä ryhmiä ja myöskin jonkun verran kiinalaisia. Meillä on agentit molemmissa maissa, jatkaa Kaukonen.

Entisen motellin asiakkaista suuri osa oli kuutostien ohikulkijoita, mutta uuden nelikaistaisen tien valmistuttua asiakasvirrat ja tie siirtyvät vuoden kuluttua toisaalle. Autohotellin menestymisen edellytys on Saimaan alueen lisääntyvä kansainvälinen matkailu.

– Meillä puhutaan yhtätoista kieltä äidinkielenä, ei sekään huono asia ole.

Yhdeksi asiakasryhmäksi odotetaan myös läheiseen Kotkaniemeen kunnostettavaan museoon tulevia ryhmiä. Museossa esitellään Suomen tasavallan kolmannen presidentin Pehr Evind Svinhufvudin elämää Luumäellä.

Luumäen motellin kupariputkia
Hotellikiinteistöstä varastettiin muun muassa kupariset vesijohdot, jotka on jouduttu uusimaan. Mikko Savolainen/Yle

Kupariset vesiputket varkaiden matkaan

Hotelli vietti hiljaiseloa yli vuosikymmenen ajan, jolloin omistajat vaihtuivat tiuhaan eikä majoitustoiminta ottanut onnistuakseen. Rappiovuosina varkaiden mukaan ehti myös lähteä irtainta omaisuutta sekä hotellin kupariset vesijohdot. Ne on jouduttu uusimaan kokonaan. Kunnostus on tullut maksamaan yli 100 000 euroa.

– Tulemme avaamaan talon entisessä laajudessaan käyttöön, vaikka se onkin haaste, sanoo kiinteistön omistaja Vesa Kourula Kivijärven rantakiinteistöt Oy:stä.

Talon edellinen venäläistaustainen omistaja kunnosti hotellin 34 huonetta, ja myös pieni kylpyläosasto on uusittu. Suurimmat muutokset tapahtuvat ravintolasalissa sekä ulkoterassilla.

Luumäen motelli
Mikko Savolainen/Yle