Äänikuninkaan tilillä 25 pahoinpitelyä – politiikan tutkija pitää Laitilan tapausta poikkeuksellisena

Laitilassa äänikuninkuuden yli 50 äänen erolla seuraavaan saavuttanut uusi kunnanvaltuutettu on tuomittu lukuisista väkivaltarikoksista. Tutkija ei näe tapauksessa yleisempää trendiä.

kuntavaalit
Vaaliuurna kunnallisvaaleissa 2017.
Juha Kemppainen / Yle

– Jos tuommoisia kännisiä tappeluja nyt on, niin ei se vaikuta mitään. Olisi pahempaa, jos olisi yksikin pieni talousrikos.

Näin Laitilan kaupunginvaltuustoon ylivoimaisesti suurimmalla äänimäärällä valittu perussuomalaisten Tommi Johansson kertoo häntä ehdokkaaksi yllyttäneiden, potentiaalisten äänestäjien sanoneen.

– Tuskin impulsiivinen häiriökäytökseni päivässä ohi menee, mutta eihän minulla olekaan ollut ongelmia selvin päin. Tuskin menen sinne edustamaan kännissäpäin. Luulen siis, ettei sen kanssa tule mitään ongelmia, toteaa ääniharava.

Johanssonilla on tilillään 34 tuomiota, joista 25 on pahoinpitelyjä. 217 ääntä saanut valtuutettu on tuomittu lievempien tappeluiden lisäksi törkeästä pahoinpitelystä, törkeästä kotirauhan rikkomisesta, yllytyksestä pahoinpitelyyn, väärän henkilötiedon antamisesta, niskoittelusta poliisia vastaan ja rattijuopumuksesta.

Tuskin impulsiivinen häiriökäytökseni päivässä ohi menee, mutta eihän minulla olekaan ollut ongelmia selvin päin.

Tommi Johansson

Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä ihmettelee Johanssonin Laitilassa saamaa äänimäärää.

– 25 tai 26 pahoinpitelyä on varmasti jonkin sortin Suomen ennätys ja pistää hiukan ihmettelemään. Yleensä aktiivisuus väkivaltarikollisuuden saralla ei korreloi positiivisesti yhteiskunnallisen vaikuttamisen kanssa. Laitilassa nyt on kuitenkin katsottu toisin, ja Johanssonilla on varsin komea henkilökohtainen äänisaalis.

Jokisipilä ei kuitenkaan näe, että Johanssonin äänivyöry edustaisi yleisemmin sallivampaa linjaa siitä, että kaikki menneet rötökset unohdettaisiin.

– Varsinkin kun puhutaan valtakunnanpolitiikasta, on siellä aika voimakaskin nuhteettomuuden vaatimus. Esimerkiksi ministereillä pienetkin asiat saattavat synnyttää poliittisia myrskyjä.

Mitä isommat poliittiset saappaat, sitä nuhteettomampi tausta?

Tutkija Markku Jokisipilä muistuttaa, että puolueissa on eroja siinä, ketä hyväksytään ehdokkaaksi. Yleissääntönä hänen mukaansa on se, että vertaillaan ansioita ja niitä kömmähdyksiä, jotka ovat sattuneet kyseisen pestin aikana. Syvemmälle ei menneitä mennä kaivelemaan.

Jokisipilän mukaan voidaan ajatella, että mitä isommat poliittiset saappaat, sitä tarkemmin syynätään myös henkilöhistoriaa. Esimerkiksi ministereiltä vaaditaan lainkin mukaan ”nuhteettomuutta ja hyvämaineisuutta”. On kuitenkin tulkintakysymys, mitä tällä tarkoitetaan.

Yleensä aktiivisuus väkivaltarikollisuuden saralla ei korreloi positiivisesti yhteiskunnallisen vaikuttamisen kanssa.

Markku Jokisipilä

– Yhdenlaisena mittapuuna voidaan pitää Helsingin tulevaa pormestaria ja entistä ministeriä Jan Vapaavuorta. Hänen menneisyydestään löytyy muistaakseni ainakin yksi törkeä pahoinpitelytuomio ja rattijuopumus.

– Vanhasen kakkoshallituksessa katsottiin varmaan, että tästä oli niin paljon aikaa ja yksilöllistä kehittymistä oli tapahtunut niin paljon, ettei se hänen hyvämaineisuuttaan tai nuhteettomuuttaan enää tahrannut, Jokisipilä toteaa.

12 kertaa vankilatuomion saanut Laitilan ääniharava Tommi Johansson selittää omia rikoksiaan alkoholinkäytöllä, joka kuulemma on jo taaksejäänyttä aikaa. Hän kirjoittaa kuitenkin edelleen Facebook-sivulleen ihmisryhmiä halventavaa ja runsailla kirosanoilla ryyditettyä tekstiä. Jatkossa hän sanoo aikovansa kaunistella ilmaisuaan.

– Pakkohan sitä on muuttaa. 'Vittusaatanoita' pitää muutenkin puheesta vähän karsia pois, kun menee valtuustoon, toteaa Johansson.