Hyppää sisältöön

Kiirastorstaina pestiin sekä pappien että kaduntallaajien jalat: "Pistää miettimään, millaista on olla palveltavana"

Helsingin metropoliitta Ambrosius pesi jälleen Uspenskin katedraalissa 12 papin jalat kiirastorstaina. Luterilaiset papit puolestaan pesivät ohikulkijoiden jalkoja Vantaalla.

Uspenskin katedraali pääsiäinen jalkojen pesu

Pääsiäiseen valmistautuminen aloitettiin kiirastorstaina perinteisellä jalkojen pesulla. Helsingin metropoliitta Ambrosius pesi Uspenskin katedraalissa 12 papin jalat. Rituaali muistuttaa siitä, kuinka Jeesus pesi opetuslastensa jalat kiirastorstaina ennen ensimmäistä ehtoollista.

– Kyllä se joka kerta hiukan pysähdyttää. Se pistää miettimään, mitä on olla palveltu ja mitä se tarkoittaa minun palveluasenteelleni. Tapahtuma kehottaa ihmisiä palaamaan ajatuksissa näihin raamatun tapahtumiin, sanoo pestävänä ollut kirkkoherra Markku Salminen Helsingin ortodoksisesta seurakunnasta.

Perinne on toimitettu Uspenskin katedraalissa lähes katkeamattomana vuodesta 1896 saakka. Ortodoksisessa kirkossa pääsiäinen on vuoden tärkein juhla.

Jalkojen pesu nousemassa perinteeksi myös Vantaalla

Toista vuotta peräkkäin rituaali toistettiin myös Vantaalla, jossa luterilaiset papit pesivät tavallisten ihmisten jalkoja. Kuka tahansa ohikullkija sai istua tuoliin ja kastaa jalkansa lämpimään veteen.

– Me haluamme kertoa, että kirkko ei ole jossain etäällä vaan keskellä elämää. Keskeisimmillään kristinusko on sitä, että tehdään hyvää toisillemme. Ajatuksena on, että puhtaat jalat parempi mieli, sanoo Myyrmäessä jalkoja pessyt kirkkoherra Hannu Pöntinen Vantaankosken seurakunnasta.

Pöntisen kanssa ihmisten jalkoja oli tänä vuonna pesemässä myös pastori Pirkko Järvinen Vantaankosken seurakunnasta sekä Tiina Palmu Hakunilan seurakunnasta. Asioilla ollut Juhani Lehtonen istui pestäväksi ensimmäisten joukossa.

– Vesi oli sopivan lämmintä ja se tuntui tosi hyvältä. Nyt on jalat puhtaana ja voi lähteä kotiin syömään paljon mämmiä. Varmaan tulen ensi vuonna uudestaan, jos tällainen järjestetään, sanoo Lehtonen.

– Tunsin, että nämä ihmiset todella arvostivat minua ja se tuntui hienolta. Siitä pääsiäisessä on kyse, että osoitetaan arvostusta ja hellyyttä toisiamme kohtaan, sanoi puolestaan Osana Isaac.

Kaupunkilaisille avoin perinne aloitettiin kaksi vuotta sitten, jolloin tavallisten ihmisten jalkoja pestiin ensimmäisen kerran Helsingin Senaatintorin liepeillä.

.
.