Kankaanpäässä syntymässä laaja liittouma – perussuomalaiset syrjään vallasta

Perussuomalaiset jäävät ilman liittolaisia Kankaanpään valtuustossa, sanoo puolueiden välisiä neuvotteluja johtanut Kauko Juhantalo (kesk.).

Kankaanpää
Kauko Juhantalo
Kauko Juhantalo (kesk.) on johtanut neuvotteluja Kankaanpään vallanjaosta.Tapio Termonen / Yle

Kankaanpäässä on tehty nopeita ratkaisuja kuntavaalien jälkeisestä vallanjaosta.

Neuvotteluja on vetänyt keskustan vahva mies Kauko Juhantalo. Keskusta nousi kuntavaaleissa Kankaanpään selvästi suurimmaksi puolueeksi 29 prosentin kannatuksella ja jätti niskaansa edellisissä vaaleissa hengittäneet perussuomalaiset taakseen.

– Näyttää siltä, että kaikki muut puolueet tuntevat antipatiaa perussuomalaisia kohtaan. On syntymässä koalitio perussuomalaisten vastapainoksi, Juhantalo muotoilee.

Juhantalon mukaan keskusta ottaa todennäköisesti kaupunginvaltuuston puheenjohtajuuden. Juhantalo aikoo itse jatkaa tässä tehtävässä. Kaupunginhallituksen puheenjohtajuus menee näillä näkymin SDP:lle, joka on kaupungin kolmanneksi suurin puolue.

"Henkilökohtaisia loukkauksia"

Jo aiemmin tänä vuonna on ollut nähtävissä, että perussuomalaiset ovat ajautumassa Kankaanpäässä sivuraiteelle puolueiden välisestä yhteistyöstä. Vaalitappio sinetöi puolueen ahdingon.

On syntymässä koalitio perussuomalaisten vastapainoksi.

Kauko Juhantalo (kesk.)

Kauko Juhantalon mukaan keskustassa herätti harmia jo kolmen vuoden takainen perussuomalaisten vastustus toteutumatta jäänyttä Lavia-liitosta kohtaan. Perussuomalaiset ovat myös arvostelleet kovasanaisesti Niinisalon vastaanottokeskusta ja turvapaikanhakijoita, mikä on kärjistänyt suhteita muihin puolueisiin.

– Vaalikentillä moni on kokenut tulleensa henkilökohtaiseksi perussuomalaisten loukkaamaksi, Juhantalo kuvailee.

Kankaanpää on edelleen eräs Suomen perussuomalaisimmista paikkakunnista.

Eduskunnan entisen varapuhemiehen Anssi Joutsenlahden luotsaamat perussuomalaiset saivat Kankaanpäässä kuntavaaleissa 24,4 prosenttia äänistä. Tappiota viime vaaleista oli 2,6 prosenttiyksikköä. Joutsenlahti on vielä tällä hetkellä Kankaanpään kaupunginhallituksen puheenjohtaja.