Ranskalainen nettitrolli tehtailee äärioikeiston propagandaa huumorin varjolla – “Sammakkoa on vaikea syyttää natsiksi tai fasistiksi”

Nettiaktivistien äärioikeistolainen sanoma uppoaa erityisesti nuoriin. Tutkijan mukaan osa äärioikeistolaisista nettisivuista saa tukea myös Venäjältä.

äärioikeisto
Vihreästä sammakosta on tullut myös ranskalaisen äärioikeiston symboli. Presidenttiehdokas Le Penistä ja Pepe the Frogista levitetään innokkaasti nettimeemejä.
Vihreästä sammakosta on tullut myös ranskalaisen äärioikeiston symboli. Presidenttiehdokas Le Penistä ja Pepe the Frogista levitetään innokkaasti nettimeemejä. Kuvakaappaus Twitteristä

PariisiÄärioikeiston presidenttiehdokas Marine Le Pen hymyilee valokuvassa tyytyväisenä, kun vihreää piirrossammakko kutittelee kärkipoliitikon leukaa. Muun muassa tällaisia meemejä ranskalainen Chepamec jakaa äärioikeiston suosimilla keskustelufoorumeilla.

– Haluan luoda Ranskaan samanlaista huumaa kuin Yhdysvalloissa oli Trumpin valinnan aikaan, Chepamec sanoo.

Chepamec on nimimerkki, jonka taakse piiloutuva henkilö on yksi eurooppalaisen äärioikeiston aktiivisista nuorista nettisotureista. Hän ylläpitää useita ranskalaisia sivustoja, jotka välittävät huumoriin verhottua poliittista propagandaa.

Yhteistä sivustoille on Ranskan äärioikeistolaisen presidenttiehdokkaan Marine Le Penin kannattaminen.

– Huumori toimii parhaiten. Vitsikkyys on ollut perinteisesti vasemmiston ase, mutta he ovat nykyään liian korrekteja. Vasemmisto edustaa valtapuolueita ja siksi heidän huumorinsa ei enää vaikuta kumoukselliselta vaan lähinnä säälittävältä, Chepamec analysoi.

kuvakaappaus Twitteristä
Nimimerkki Chepamec uskoo, että hänen propagandallaan on vaikutusta Ranskan vaalitulokseen.Kuvakaappaus Twitteristä

*Yle pyysi nimimerkki *Chepamecia haastatteluun viestipalvelu Twitterin välityksellä. Henkilö nimimerkin takana suostui keskusteluun, mutta hän ei halunnut kertoa todellista nimeään.

Chepamec kertoo olevansa 22-vuotias ja opiskelevansa Pariisin kuuluisassa Science Po -yliopistossa.

Yle ei pystynyt vahvistamaan lopullisesti Chepamecin henkilöllisyyttä. Myöskään sanomalehti Le Monde ei onnistunut selvittämään Chepamecina esiintyvän vastaajan taustoja, kun nettiaktivisti esiintyi lehden haastattelussa.

Esimerkkejä viesteistä, joita on Chepamecin mukaan jaettu eri foorumeilla.
Esimerkkejä viesteistä, joita on Chepamecin mukaan jaettu eri foorumeilla.

*Äärioikeistolaista aatetta *levitetään Jeuxvideo.comin ja Discordin kaltaisilla, nuorten ranskalaisten suosimilla keskustelufoorumeilla sekä tietenkin Twitterissä ja Facebookissa.

Sisältö koostuu artikkeleista, valokuvista ja hassuista piirroksista. Erityisen suosittu on vihreän sammakon, Pepe the Frogin hahmo.

Ranskalainen toimittaja ja tutkija David Doucet kertoo tietävänsä nimimerkki Chepamecin hyvin. Tutkijan mukaan hän kuuluu Le Peniä kannattavien nettiaktiivien ja trollien ryhmään, jotka viljelevät samanlaista kuvakieltä kuin amerikkalainen äärioikeisto.

– Kuvasto on harkitun lapsellisesta, mutta sen suojissa välitetään hyvin radikaaleja viestejä. Sammakkoa on vaikeaa syyttää natsiksi tai fasistiksi, David Doucet kertoo Pariisissa.

"Kyseessä ei siis ole mikään Napoleonin armeija, vaan pieni mutta päämäärätietoinen ryhmä."

*Doucet on kirjoittanut *La Fachosphère -nimisen kirjan, jossa käydään läpi Ranskan äärioikeistolaisen propagandamedian toimintaa. Doucetin mukaan tämä niin kutsuttu ”fasistisfääri” on kovassa kasvussa.

Trollien ja muiden aktiivien tarkkaa lukumäärää ei tiedetä, mutta ääntä ryhmä saa kuitenkin aikaiseksi.

– Esimerkiksi Twitterissä toimii noin 50 hengen porukka, joka saa jatkuvasti nostettua tiettyjä aiheita Ranskan puhutuimpien joukkoon. Kyseessä ei siis ole mikään Napoleonin armeija, vaan pieni mutta päämäärätietoinen ryhmä.

mies pöydän äärellä
Äärioikeistolaisen propagandamedian toiminta tapahtuu monesti nimimerkkien suojissa, sanoo tutkija David Doucet.Juha Nurminen / Yle

*Tutkija Doucetin mukaan *suurin osa ranskalaisista propagandasivustoista on vapaaehtoisten aktiivien ylläpitämiä. Amerikkalaiset ja ranskalaiset äärioikeiston aktiivit kyllä keskustelevat keskenään, mutta rahaa heidän välillään ei tiettävästi juuri liiku.

Esimerkiksi yhdysvaltalainen, äärioikeistolainen Breibart News on yrittänyt lanseerata ranskalaista uutismediaa, mutta hankkeen eteneminen on ollut hidasta.

Ranskan harvat ammattimaisesti tuotetut propagandasivustot pyörivät tutkijan mukaan sen sijaan osin venäläisellä rahalla. Tällainen on esimerkiksi Télé Liberté, jota tutkija kutsuu ”äärioikeiston omaksi YouTube-kanavaksi”.

– Kyseessä on yksi harvoista kanavista, joilla on varaa tehdä esimerkiksi laadukkaita videoreportaaseja. Eräs sivuston toimittaja kertoi minulle, että he ovat saaneet venäläistä rahoitusta. Siksi Venäjän kritisointi lähetyksissä on kiellettyä, Doucet kertoo.

Yle haastatteli Twitterin välityksellä Ranskan äärioikeiston nettipropagandaa levittävä Chepamec-nimimerkkiä.
Esimerkkejä viesteistä, joita on Chepamecin mukaan jaettu eri foorumeilla.Kuvakaappaus Twitteristä

*Chépamec naputtelee *vastauksiaan nopeaan tahtiin. Kysyn nimimerkiltä, minkälaisia yhteyksiä hänellä on ulkomaalaisiin aatetovereihinsa. Chepamecin mukaan kyse on lähinnä yhteisestä ideologiasta.

– Kyseessä on uudenlainen vastakulttuuri, jota amerikkalaiset tukijamme 4chan-foorumilla ja esimerkiksi suomalainen Ylilauta yhdessä luovat. Mutta en ole muihin maihin suoraan yhteydessä. En ole suoraan yhteydessä edes Ranskan Kansalliseen rintamaan, vaikka Le Peniä tuenkin, hän kirjoittaa.

Chepamec kertoo kannattavansa itse Le Peniä, koska toivoo tämän laittavan stopin maahanmuutolle ja erottavan Ranskan EU:sta.

– Olen hyvin kiintynyt ajatukseen yhteisestä Euroopasta. Meidän on kuitenkin hyväksyttävä tosiasiat: EU ei toimi, eikä sen rakenteita pystytä enää korjaamaan, hän kirjoittaa.

Chepamec päätyi Ranskan äärioikeiston äänitorveksi kampanjoituaan ensin Trumpin puolesta. Hän huomasi Trumpin kannattajien perustaneen Le Peniä tukevan Reddit-sivuston ja pyysi päästä sen moderaattoriksi.

Kansallisen rintaman ja puoluetta kannattavien nettisoturien yhteydet eivät olekaan suoria. Osa nuorista aktiiveista kuuluu kuitenkin puolueeseen.

– Mutta eivät kaikki. Joukossa on myös paljon sellaisia, jotka pitävät puolueen nykylinjaa liian lepsuna, tutkija David Doucet sanoo.

Nimimerkki Chepamec on perustanut sivuston tukeakseen Marine Le Peniä presidentiksi..
Nimimerkki Chepamec on perustanut sivuston tukeakseen Marine Le Peniä presidentiksi.Kuvakaappaus Reddit-sivustolta

*Marine Le Pen *itse on varsin maltillinen sosiaalisen median käyttäjä. Donald Trumpin tapaisia tunteenpurkauksia ei hänen twiiteissään kuulu, vaikka Le Penkin viljelee mielellään huutomerkkejä.

Lue lisää Marine Le Penistä tästä henkilökuvasta.

Le Penillä on kuitenkin kontakteja useisiin nettimaailman vallankäyttäjiin, esimerkiksi venäläiseen some-vaikuttajaan Konstantin Rykoviin. Anonymous-hakkeriryhmä julkisti toissa vuonna tekstiviestejä, jotka todistivat Rykovin tarjonneen Le Penille rahaa vastineeksi poliittisesta tuesta Krimin miehitykselle.

Le Pen kiisti asian, mutta sai myöhemmin venäläistaustaiselta pankilta yhdeksän miljoonan euron suuruisen lainan.

"Uskon, että meillä on vaikutusta Ranskan presidentinvaalitulokseen."

Mutta minkälainen vaikutus Le Penin puolesta kampanjoivilla nettisotureilla voi olla Ranskassa pian järjestettävien presidentinvaalien lopputulokseen? Ensimmäinen kierros järjestetään 23. huhtikuuta.

Suoraa vaikutusta on mahdotonta laskea, mutta nettipropaganda auttaa ainakin levittämään äärioikeiston agendaa.

– Kynnys äänestää äärioikeistoa on monelle nuorelle silti suuri. Foorumien kansallismielinen viestitulva auttaa ylittämään tuon kynnyksen ja tekee Le Penin kannattamisesta sosiaalisesti hyväksyttävää, tutkija pohtii.

Tätä tukevat myös tilastot: Kansallinen rintama on nykyään ranskalaisten nuorten ykköspuolue, ja mielipidemittausten mukaan Marine Le Pen on nuorten keskuudessa suosituin presidenttiehdokas.

Äärioikeiston äänitorvet ovat onnistuneet monopolisoimaan ison osan ranskalaisesta nettijulkisuudesta. Ja kun valtaosa nuorista ei juuri seuraa perinteisiä tiedotusvälineitä, on Chepamecilla ja kumppaneilla paljon vaikutusvaltaa.

Nimimerkki Chepamec on antanut haastattelun Ylen lisäksi myös sanomalehti Le Mondelle.
Nimimerkki Chepamec on antanut haastattelun Ylen lisäksi myös sanomalehti Le Mondelle.Juha Nurminen / YLE

Chepamec tietää sen itsekin.

– Uskon, että meillä on vaikutusta Ranskan presidentinvaalitulokseen. Ennen kaikkea vaikutamme kuitenkin nuorten asenteisiin, pitkällä aikavälillä.

Kysyn häneltä, missä menee soveliaan vaikuttamisen raja. Saako valehdella tai saako herjata?

– Valehtelu kääntyy helposti itseään vastaan. Sen sijaan korrektiuden vaatimuksista en paljon piittaa. Olen itse homo ja minua saa herjata siitä niin paljon kuin ikinä lystää, en välitä.

Äärioikeiston nettisoturit esiintyvätkin mielellään sananvapauden esitaistelijoina. Tutkija Doucet on toista mieltä. Verkkosotureita yhdistää vahva vihamielisyys ulkomaalaisia kohtaan, mikä on kuitenkin ristiriidassa Kansallisen rintama -puolueen virallisen kannan kanssa.

– Internet on paljastava. Kansallinen rintama on pyrkinyt muuttamaan imagoaan salonkikelpoisemmaksi, mutta kun pintaa vähän raaputtaa, niin huomaa kannattajien olevan hyvin radikaaleja.

Lue lisää Annastiina Heikkilän juttuja Ranskan presidentinvaaleista:

Analyysi: Kaksi viikkoa Ranskan vaaleihin – Kärkinelikon väliset erot tiivistyvät

Trump ranskalaisittain: Marine Le Pen haluaa tuoda oikeistopopulismin Élysée-palatsin loisteeseen

Emmanuel Macron ponnisti Ranskan vaalien kärkikahinoihin vuodessa – "Aloitimme tyhjästä"

Täsmennetty 6.5.2017 kello 14.24 jutun kolmannen kuvan kuvatekstiä muotoon "Esimerkkejä viesteistä, joita on Chepamecin mukaan jaettu eri foorumeilla." Alun perin kuvateksti oli muodossa: "Chepamec lähetti Ylelle kuvakaappauksen äärioikeistolaisesta nettisivusta, jolla hän toimii itse aktiviisesti. Kuvakaappaus äärioikeistolaisen järjestön sivuilta."