Dortmundin iskusta pidätettyä islamistia vastaan ei löytynyt todisteita

Irakilaismies on kuitenkin määrätty vangittavaksi epäiltyjen Isis-yhteyksien takia.

Pommit ja räjähdykset
Poliiseja räjähdyspaikalla Dortmundin lähellä tiistai-iltana.
Poliiseja räjähdyspaikalla Dortmundin lähellä tiistai-iltana.Sascha Schuermann / AFP

Saksan liittovaltion poliisi ei ole löytänyt todisteita, joiden mukaan keskiviikkona pidätetty mies olisi syyllinen Dortmundissa tiistai-iltana tehtyyn räjähdeiskuun.

Mies on määrätty vangittavaksi, mutta ei Dortmundin iskun takia. Häntä epäillään kuulumisesta ääri-islamilaiseen Isis-järjestöön Irakissa. Poliisi uskoo, että mies johti yksikköä, joka syyllistyi muun muassa murhiin ja sieppauksiin. Saksaan mies on tullut alkuvuonna 2016.

Mies pidätettiin Dortmundin iskun jälkeen, koska miehelle oli nauhoitetussa puhelinkeskustelussa sanottu, että "pommi on valmis". Miehen kotoa löytyi myös sen hotellin sateenvarjo, jota Borussia Dortmund -jalkapallojoukkue käytti. Räjähdeisku tehtiin joukkueen bussia vastaan.

Dortmundin iskun osalta poliisilla ei ole kouriintuntuvia todisteita siitä, että iskun taustalla olisivat islamistit. Tekopaikan läheltä löytyi kirjeitä, jotka viittasivat islamismiin, mutta kirjeiden aitoutta ei tiedetä.

Saksalaislehtien mukaan (siirryt toiseen palveluun) poliisi pitää mahdollisena, että syyllinen löytyykin joltain muulta suunnalta.

Bild-lehti kertoo saaneensa tietoja, (siirryt toiseen palveluun)joiden mukaan poliisi tutkii myös kahta muuta mahdollista epäiltyä. Heistä toinen on äärioikeistolainen ja toinen äärivasemmistolainen.

Lähteet: AFP, Reuters, Yle Uutiset