1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tartuntataudit

Hotellivieraille ikävä pöpö poreammeessa – näin hygieenisiä ovat kylpylät

Uimahallien ja kylpylöiden altaat ovat tiukemmassa valvonnassa kuin sviittien poreammeet. Valvira määrittelee, kuinka uima-allasvesien laatua on valvottava.

Kuva: Andor Bujdoso / AOP

Levillä löydettiin legionella-bakteeria hotellirakennusten käyttövedestä. Bakteerit löydettiin kattohuoneiston porealtaasta sen jälkeen, kun seitsemän asukasta sairastui maaliskuun lopulla.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira määrittelee hyvin tarkasti, kuinka uima-allasvesien laatua on valvottava. Poimimme Valviran 90-sivuisesta allasohjeesta knoppitietoja satunnaiselle kylpijälle.

Tätä niin sanottua allasvesiasetusta sovelletaan uimahalleissa ja kylpylöissä, mutta ei esimerkiksi hotellihuoneiden poreissa. Niissäkin ylläpitäjä on velvoitettu valvomaan, ettei terveyshaittoja synny.

1. Syyni kerran vuodessa

Uimahallien ja kylpylöiden normaali tarkastustiheys on kerran vuodessa. Tarkastuksia voidaan lisätä tai vähentää terveydensuojeluviranomaisen tekemän arvion perusteella. Riskiä lisää esimerkiksi vauvauinti tai aiemmat tarkastustulokset.

2. Tulehdus on yleisin vaara

Allasvedestä voi tulla erilaisia sairauksia. Näistä yleisimpiä ovat tulehdukset ja allergiset reaktiot. Tulehdukset voivat olla bakteerien, virusten tai alkueläinten aiheuttamia.

Uimarit altistuvat vedessä oleville mikrobeille hengitysteihin päätyvien aerosolien välityksellä tai veden mennessä suuhun sekä ihokontaktissa. Yleisimpiä haittoja ovat hengitysteiden, suoliston ja silmien tulehdukset, jotka ovat tavanomaisia tartuntatauteja. Nämä voivat levitä myös ihmisestä toiseen.

3. Sameus kielii heikosta kloorista

Kloorin desinfiointikyky heikkenee veden sameuden kasvaessa. Sameutta aiheuttavat vedessä olevat liukenemattomat hienojakoiset hiukkaset, jotka saavat aikaan veden heijastumis- ja pidättymisilmiön.

Kuva: Public Health Image Library / Centers for Disease Control and Prevention

4. Hiki tekee uimahallihajun

Kloorilla on desinfioinnin lisäksi toinenkin tehtävä vedessä. Se reagoi monien veteen joutuvien lika-aineiden kanssa, kuten hiestä ja virtsasta tulevan urean ja ammoniumin kanssa. Niistä muodostuu klooriamiineja, jotka saattavat aiheuttaa silmien ärtymistä. Klooriamiinit saavat aikaan myös "uimahallihajun". Ajan myötä klooriamiinit hajoavat ja siten esimerkiksi urea poistuu allasvedestä.

5. Vauvauimareille tarkka veden lämpö

Vauvauinnissa sopivin allasveden lämpötila on 33–34 astetta. Lämpötila on mitattava jokaisen vauvauinnin yhteydessä. Vauvauinnin yhteydessä vauvan kehonlämpö voi laskea, jos allasveden ja vauvan kehonlämmön erotus on liian suuri. Vähintään 32-asteisessa allasvedessä vauvan kehonlämpö ei ehdi laskea normaalikestoisessa vauvauinnissa.

6. Yksiselitteinen imurointiohje

Imuroimalla poistetaan altaan pohjasta sinne kertynyt lika, joka ei poistu normaalin vedenkierron avulla. Imurointi on tehtävä säännöllisesti ja siten, että altaiden pohjalla ei näy likaa. Kyse on Valviran mukaan kuitenkin lähinnä esteettisestä haitasta.

Valviran ohje imuroimiseen on tyhjentävä amatöörillekin: "Varsinainen imurointi tapahtuu käsikäyttöisesti eli imupäätä liikutellaan altaan pohjassa pitkän alumiinivarren avulla."

7. Levä ei haitallista, mutta ällöä

Altaiden pohjiin ja osittain myös seiniin voi muodostua levää. Valviran ohjeen mukaan levä ei ole terveydelle haitallista, mutta esteettisesti häiritsevää. Leväongelma on varsin yleinen ja ikävä, koska kasvun päästessä alkuun on levän poistaminen vaikeaa. Tämän vuoksi levänkasvulle alttiissa altaissa on käytettävä levänestoainetta.

8. Vesityökortti, tuo kylpyläin hygieniapassi

Ravintola-alalla on käytössä hygieniapassi, ja sille on vastineensa allasvalvonnassa. Valviran myöntämä vesityökortti on löydyttävä altaan hoitajan takataskusta.

9. Uimaloilla oltava kakkapaniikkisuunnitelma

Yleisin häiriön aiheuttaja on uimari, esimerkiksi ulostamalla altaaseen. Tautiriski on Valviran mukaan isompi, "jos uloste on löysä tai kyseessä on oksennus". Valvojien on tarkkailtava altaan pohjaa ja tarvittaessa ryhdyttävä välittömästi toimenpiteisiin.

Tarvittavien puhdistusvälineiden on oltava helposti saatavilla. Mikäli altaassa havaitaan esimerkiksi ulostetta tai oksennusta, on allas suljettava heti ja pidettävä suljettuna siihen saakka, kunnes allas on puhdistettu ja veden katsotaan olevan varmuudella puhdistunutta.