Ranskan uusi seksinostolaki tuo kaksi pidätystä päivässä – nyt rangaistaan ostajia

Uuden lain myötä seksin ostajat nähdään haavoittuvissa elämäntilanteissa olevien ihmisten hyväksikäyttäjinä, seksuaalisen riiston uhreja tukeva CAP-järjestö sanoo.

prostituutio
Miehen hattu ja takki naulakossa
Tommi Parkkinen / Yle

Seksin osto on ollut Ranskassa kriminalisoitu nyt vuoden ajan. Lakimuutoksen tavoitteena on ollut vähentää seksin myyntiin liittyvää ihmiskauppaa.

Vuoden aikana on pidätetty 937 ihmistä, kertoo Coalition of the Abolition of Prostitution –järjestö CAP. CAP koostuu 18 kansainvälisestä hyväntekeväisyysjärjestöstä, jotka tarjoavat tukea seksuaalisen riiston kohteille ja ajavat näiden aseman parantamista.

– Nyt seksin ostajat nähdään haavoittuvissa elämäntilanteissa olevien ihmisten hyväksikäyttäjinä, kiitteli CAP-järjestön johtaja Gregoire Thery.

– Lakimuutoksen tavoite on vähentää prostituution määrää ja seksityöntekijöiden välittämistä sekä ihmiskauppaa. Haluamme lopettaa uhrien sorron ja samalla viedä hyväksikäyttäjiltä koskemattomuuden.

Theryn mukaan Ranskassa on 30 000-40 000 seksityöläistä. Heistä valtaosa on kotoisin Bulgariasta, Romaniasta, Kiinasta ja Nigeriasta.

Seksin ostajan sakko saattaa nousta ensikertalaisella 1500 euroon, mutta toistuvasti kiinni jäänyt voi päätyä maksamaan 3750 euron rangaistusmaksuja.

Järjestön mukaan vastuun siirtäminen seksin myyjältä seksin ostajalle on tehnyt Ranskasta vähemmän kiinnostavan liiketoiminta-alueen sutenööreille ja ihmiskauppiaille.

Lähde: Reuters