Euroopan yleisradioliitto EBU: Venäjä jää pois Euroviisuista

Venäjä ei hyväksynyt Euroopan yleisradioliitto EBU:n ehdotusta, jonka mukaan maa voisi vaihtaa kisaedustajansa.

Euroviisut
Julia Samoilova
Julia SamoilovaEurovision

Venäjä jää pois Ukrainassa toukokuussa järjestettävistä Euroviisuista, kertoo Euroopan yleisradioliitto EBU internetsivuillaan (siirryt toiseen palveluun).

Ukraina on kieltänyt maahanpääsyn Venäjän euroviisuedustajalta Julija Samoilovalta, koska tämä on esiintynyt Venäjän miehittämällä Krimin niemimaalla.

EBU ehdotti Venäjälle kisaedustajan vaihtamista tai osallistumista satelliitin välityksellä, mutta Venäjä ei hyväksynyt yleisradioliiton ehdotuksia.

– Valitettavasti tämä tarkoittaa, ettei Venäjä voi osallistua tämän vuoden kilpailuun. Olisimme kovasti halunneet, että kaikki 43 maata olisivat osallistuneet ja teimme kaikkemme tämän päämäärän saavuttamiseksi, EBU kirjoittaa nettisivuillaan.

Euroviisujen johtoryhmä moittii Ukrainan toimintaa Samoilovan tapauksessa.

– Tuomitsemme voimakkaasti Ukrainan viranomaisten päätöksen asettaa Julija Samoilova maahanpääsykieltoon, sillä se heikentää Euroviisujen epäpoliittista luonnetta ja sen tavoitetta tuoda kansat yhteen ystävällismieliseen kilpailuun, johtoryhmän puheenjohtaja Frank Dieter Freiling toteaa.

Kiistan kohteeksi joutunut laulajatar vaikuttaa suhtautuvan rauhallisesti tilanteeseen.

– Tottakai olen todella järkyttynyt, koska tämä oli unelmani. Uskon ja toivon kuitenkin, että unelmani voi vielä toteutua tulevaisuudessa, sanoi Julija Samoilova venäläisen Kanava 1 -televisioaseman haastattelussa uutistoimisto TASS.