Trumpin hallinto kysyy kansalta neuvoa: Minkä valtion viraston lakkauttaisit?

Presidentti Donald Trump haluaa yhdysvaltalaiset mukaan "suota kuivaamaan". Presidentti kuuntelee tarkalla korvalla kansalaisten näkemyksiä turhista hallintovirastoista.

Donald Trump
Donald Trump levittää käsiään
Presidentti Donald Trumpin tarkoituksena on luoda tehokkaampi, vaikuttavampi ja kansalaisille ymmärrettävämpi hallinto. Shawn Thew / EPA

Yhdysvaltain hallinto haluaa kansalaisilta ehdotuksia, mitkä valtionvirastot kaipaisivat uudistamista tai jopa lakkauttamista. Ideoiden ja mielipiteiden keräämiseksi hallinto on käynnistänyt verkkokyselyn (siirryt toiseen palveluun), joka on auki kesäkuun 12. päivään saakka.

Kyselyssä voi esittää mielipiteitään useista keskushallinnon alaisista toimijoista, kuten keskustiedustelupalvelu CIA:sta, ulkoministeriöstä, kotimaan turvallisuuden virastosta ja jopa presidentin toimistosta.

Kysymyksinä ovat yksikertaiset ”Minkä viraston haluaisit uudistaa” ja ”Minkä viraston haluaisit lakkauttaa”. Vastaajan tulee perustella ehdotuksensa tarkasti.

Yhdysvaltain keskushallinnon uudelleenjärjestely oli yksi presidentti Donald Trumpin vaalikampanjan pääteemoista. Verkkosivulla kansalaiskyselyä pohjustaa Valkoisen talon budjettiviraston johtaja Mick Mulvaney, joka videotervehdyksessään pyytää ihmisiltä niin hyviä kuin huonojakin kokemuksia keskushallinnon palveluista.

– Presidentti Trump kutsuu sitä suon kuivattamiseksi, sanoi Mulvaney. – Emme voi tehdä sitä ilman apuanne.

Trumpin vaalilupauksena oli Washingtonin byrokratian kitkeminen eli niin kutsuttu suon kuivattaminen, jota presidentti ryhtyi toteuttamaan heti aloitettuaan virassaan.

Seuraavien 11 kuukauden aikana Trump haluaa saada valmiiksi keskushallinnon virastoja ja hallintoelimiä koskevan uudistuksen, jossa joitakin tahoja voidaan yhdistää ja joitakin jopa lakkauttaa.

Presidentti Donald Trump allekirjoitti viime kuussa määräyksen, joka käynnisti maan keskushallinnon uudistamisen. Tarkoituksena on luoda tehokkaampi, vaikuttavampi ja kansalaisille ymmärrettävämpi hallinto.

Lähteet: AFP