1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pohjois-Korea

NBC: Yhdysvallat valmis ennaltaehkäisevään iskuun Pohjois-Koreaan

Uutiskanava NBC:n lähteiden mukaan Pohjois-Koreaan suuntautuvaan iskuun voisi sisältyä ohjuksia ja pommeja sekä kyber- ja erikoisoperaatioita. Pentagon kieltäytyy kommentoimasta NBC:n väitteitä.

Pohjois-Korea
Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un valvomassa ohjuksein laukaisua maaliskuussa.
Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un valvomassa ohjuksien laukaisua maaliskuussa.KCNA / AFP

Uutiskanava NBC Newsin tietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) Yhdysvallat on valmis tekemään ennaltaehkäisevän iskun Pohjois-Koreaan, mikäli viranomaiset saavat varmuuden siitä, että Pohjois-Korea aikoo tehdä ydintestin.

Asiasta kertoivat uutiskanavalla useat tiedustelulähteet.

Lähteiden mukaan iskuun voisi sisältyä ohjuksia ja pommeja sekä kyber- ja erikoisoperaatioita. Lähteiden mukaan Yhdysvallat on sijoittanut kaksi hävittäjäalusta Pohjois-Korean lähettyville. Toisen niistä kerrotaan olevan 300 mailin eli vajaan 500 kilometrin päässä Pohjois-Koreasta. Molemmat aluksen pystyvät lähteiden mukaan ampumaan Tomahawk-ohjuksia.

NBC:n mukaan lisäksi Yhdysvaltojen raskaiden pommikoneiden on sanottu olevan Guamilla valmiita iskemään Pohjois-Koreaan, jos tarve vaatii. Aiemmin tällä viikolla Pentagon myös ilmoitti, että USS Carl Vinson -lentotukialuksen johtama iskuryhmä määrättiin siirtymään lähemmäs Pohjois-Koreaa.

Pohjois-Korea on varoittanut, että "jotain suurta" on lähellä. Maan on epäilty mahdollisesti valmistelevan ohjus- tai ydinkoetta lauantaille, jolloin tulee kuluneeksi 105 vuotta maan perustajan Kim Il-sungin syntymästä. Yhdysvaltalaismedialle aiemmin puhuneet Yhdysvaltain hallintolähteet ovat sanoneet, että Pohjois-Korea on ilmeisesti asettanut ydinlaitteen laukaisuvalmiiksi.

Myös Pohjois-Koreaa analysoiva seurantaryhmä sanoi, että maa on valmis uuteen ydintestiin. North 38 -ryhmä sanoi raportissaan, että Pohjois-Korean testivalmistelut ovat valmiit Punggye-rin alueella.

Pentagon vaitonainen

Yhdysvaltain puolustusministeriö kieltäytyy kommentoimasta NBC:n tietoja.

Pentagonin mukaan se ei keskustele tulevista operaatioista eikä spekuloi julkisesti mahdollisilla skenaarioilla.

– Sotilaskomentajilla on aina valikoima vaihtoehtoja, joilla suojellaan kaikissa tilanteissa, tiedottaja Dana White sanoo.

– Lupauksemme suojella liittolaisiamme, kuten Koreaa ja Japania, mahdollisilta uhilta on vankkumaton.

Trump: Pohjois-Korea on ongelma, joka hoidetaan

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi torstaina, että Pohjois-Korea on ongelma, joka hoidetaan. Presidentti kommentoi asiaa lehdistölle.

Lisäksi Trump jälleen kehotti Twitterissä Kiinaa puuttumaan Pohjois-Korean tekemisiin.

– Minulla on kova luottamus siihen, että Kiina hoitaa Pohjois-Korean kunnolla. Jos se ei tätä tee, niin Yhdysvallat liittolaisineen tekee, Trump uhkasi.

Pohjois-Korea on uhonnut Yhdysvalloille olevansa valmis sotaan. Torstaina maan hallinnon viestejä välittävä KCNA-toimisto kertoi Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin seuranneen erikoisjoukkojen sotaharjoitusta.

Viime aikoina Pohjois-Korea on tehnyt useita ohjuskokeita, mikä on herättänyt huolta siitä, että maa voi pian kehittää Yhdysvaltoihin yltävän pitkänmatkan ohjuksen.

Ylen Aasian-kirjeenvaihtaja Mika Mäkeläinen on parhaillaan Pohjois-Koreassa. Hän kertoo artikkelissaan paikallisten asukkaiden tuntemuksista. Mäkeläinen kuvailee myös toimittajan työn arkea Pyongjangissa.

Lähteet: Reuters , AFP

Lue seuraavaksi