1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venäjä

Guardian: EU-maiden tiedustelupalvelut hämmästelivät Trumpin Venäjä-yhteyksiä jo 2015 – "amerikkalaiset nukkuivat"

USA:n tiedusteluelimet eivät voineet tutkia Trumpin yhteyksiä Venäjään ilman oikeuden määräystä, vaikka tietoja säännöllisistä yhteyksistä tuli joka suunnasta, kertoo Guardian-lehti.

Venäjä
Britannian tiedustelupalvelun GCHQ:n päämaja Cheltenhamissa.
Britannian tiedustelupalvelu GCHQ havaitsi Trumpin lähipiirin ja venäläisten säännölliset tapaamiset vuoden 2015 lopuilla.Crown / EPA

Brittiläinen Guardian-lehti (siirryt toiseen palveluun) on saanut runsaasti tietoa Yhdysvaltain presidenttiin Donald Trumpiin kohdistuvasta tiedustelututkimuksesta.

Lehden haastattelemien, nimettömänä pysyttelevien asiantuntijoiden mukaan lukuisien maiden tiedusteluelimet seurasivat Trumpin kampanjaväen yhteyksiä venäläisten tiedusteluelinten kanssa jo vuonna 2015.

Britannian GCHQ havaitsi Trumpin lähipiirin ja venäläisten säännölliset tapaamiset vuoden 2015 lopuilla. Seuraavan puolen vuoden aikana sama tieto tuli ainakin Saksan, Viron, Puolan ja Australian tiedusteluelimiltä.

Guardianin lähteet painottavat, etteivät Trump ja hänen avustajansa olleet erikoistarkkailun kohteina. Heidän monet tapaamisensa vain nousivat esiin Venäjään kohdistuneen rutiininomaisen valvonnan yhteydessä.

Tiedusteluelinten tietojenvaihtosopimuksen myötä myös Trumpia koskeva aineisto luovutettiin Yhdysvaltain liittovaltion poliisille FBI:lle ja myös keskustiedustelupalvelu CIA sai asiasta tiedon.

Aineisto on nyt osa Trumpiin kohdistuvaa tutkimusta, jota käyvät sekä FBI että molemmat Yhdysvaltain kongressin kamarit.

Guardianin mukaan Yhdysvaltain tiedustelupalvelut olivat hyvin hitaita kiinnostumaan Trumpin avustajien ja venäläisten tiedusteluvirkamiesten yhteistyöstä.

– Tuntui kuin [USA:n] tiedusteluelimet olisivat olleet unessa, sanoi Guardianin haastattelema lähde.

Selityksenä lienee se, ettei Yhdysvaltain lain mukaan ole sallittua kohdistaa tiedustelua kansalaisen yksityiseen toimintaan ilman oikeuden määräystä. Sellaista ei ollut.

– Heidät oli koulutettu olemaan tekemättä mitään, selitti lähde asiaa Guardianille.

Lue seuraavaksi