1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pommit ja räjähdykset

Pentagon: Superpommi surmasi 36 Isis-taistelijaa – katso arkistofilmi "Kaikkien pommien äidistä"

GBU-43-pommin valtava painevaikutus tunkeutuu syvälle Isisin käyttämien luolien sisään.

Uutisvideot: Superpommi putoaa
Uutisvideot: Superpommi putoaa

Yhdysvaltain Afganistaniin pudottama "superpommi" on surmannut 36 Isis-terrorijärjestön taistelijaa, kertovat Afganistanin viranomaiset ja Yhdysvaltain puolustusministeriö. Lukua ei voida vahvistaa puolueettomista lähteistä.

Presidentti Trump sanoi tapahtuman jälkeen, että operaatio oli "hyvin, hyvin onnistunut".

Uutistoimisto AFP:n haastattelema afganistanilainen kapinallislähde kertoo, että pommin räjähdys oli kuin maanjäristys. Alueen asukkat alkoivat poistua seudulta pelätessään uusia pommeja.

Yhdysvaltain voimakkain tavanomainen pommi

Pommin kohteena olivat Isis-järjestön taistelijoiden käyttämät luolaverkostot Afganistanin luoksepääsemättömässä vuoristossa. Pommin aiheuttama painevaikutus on niin voimakas, että se tunkeutuu syvälle luoliin, kertoo tiedejulkaisu wired.com (siirryt toiseen palveluun).

GBU-43-pommi sisältää 8 500 kiloa voimakasta H6-räjähdysainetta, mikä vastaa 11 tonnia yleisessä käytössä olevaa TNT-räjähdettä.

GBU-43 tunnetaan lyhenteellä MOAB, mika tulee sanoista Massive Ordnance Air Blast (Massiivinen ilmassa räjähtävä taisteluväline). Lyhenteistä pitävät sotilaat ovat antaneet sille samoista alkukirjaimista lempinimen Mother of all Bombs (Kaikkien pommien äiti).

Pommi on tarkoitettu räjähtämään maanpinnan yläpuolella, jolloin sen painevaikutus lakaisee laajan alueen. Se ei siis tunkeudu maan sisään, kuten ns. bunkkerintuhoojapommit.

GBU-43 kehitettiin vuonna 2003, jolloin sitä testattiin. Yllä oleva video esittää tuolloin tehtyä koepudotusta ja -räjäytystä.

GBU-43 on niin painava, ettei sitä voida pudottaa tavanomaisesta pommikoneesta, vaan pudotukseen käytetään C-130 Hercules -koneen rahtiluukkua. Pommi putoaa kohteeseensa GPS-navigointijärjestelmän ohjaamana.

Kyseessä on Yhdysvaltain asevoimien räjähdysvoimaltaan voimakkain pommi, jos mukaan ei lasketa ydinaseita. Venäjän termobaaristen pommien kerrotaan olevan vielä useita kertoja voimakkaampia. Venäjä on käyttänyt termobaarisia pommeja Syyriassa.

GBU-43 -pommin kohteena olivat Isis-järjestön taistelijoiden käyttämät luolaverkostot Afganistanin vuoristossa. Kuva: Ghulamullah Habibi / EPA

Presidentti: USA:lta epäinhimillinen teko

Afganistanin entinen presidentti Hamid Karzai tuomitsi pommin käytön.

– Tämä ei ole sotaa terrorismia vastaan, vaan epäinhimillinen ja brutaali tapa käyttää meidän maatamme uusien ja vaarallisten aseiden testaamiseen, hän kirjoitti Twitter-viestissään.

Lähteet: AP, AFP