Hyppää sisältöön

Via Crucis esitetään tänään naisvoimin – "merkki yläkerrasta" vahvisti ohjaajan vision

Pitkän perjantain perinteinen pääsiäisvaellus järjestetään tänä iltana Helsingin keskustassa jo 22. kertaa. Poliisi arvio, että klo 21.30 alkanutta näytelmää Kaisaniemessä seurasi noin 1 200 ihmistä.

Näyttelijä Maria Ylipää on tämän vuoden Via Cruciksen Jeesus. Kuva: Pietari Purovaara / Via Crucis

Näyttelijä Maria Ylipää kertoo, ettei ole koskaan aiemmin osallistunut perinteiseen pitkäperjantain Via Crucis -pääsiäisvaellukseen.

– En ole koskaan ollut edes katsomassa, eli sikälikin oli hienoa päästä tekemään tätä. Voi ehkä sanoa, että aloitan huipulta Jeesuksen roolista, Ylipää naurahtaa.

Vuoden 2017 Jeesus Maria Ylipää kertoo valmistautuneensa rooliin katsomalla maailmanmenoa Jeesuksen vinkkelistä. Miltä nyky-yhteiskunta näyttäisi hän silmissään? Miten Jeesus toimisi?

Ylipää on varma, ettei Jeesus tyytyisi seuraamaan sivusta.

– Hän on ollut aikansa radikaali ja myöskin itse syrjitty. Hän puhuisi varmasti vähemmistöjen oikeuksista ja olisi syrjittyjen puolella. Puhuisi maahanmuuttajien puolesta ja olisi varmaan tuolla Rautatientorilla turvapaikanhakijoiden kanssa aika tiuhaan ellei itse olisi siellä karkotettuna. Älähtäisi kaikesta tästä käsittämättömyydestä mitä meidän maassamme tapahtuu, hän sanoo.

Ylipää ei ole Via Cruciksen 22-vuotisen historian ensimmäinen naispuolinen Jeesus, sillä vuonna 2010 japanilainen näyttelijä Yuko Takeda sai päähänsä orjantappuraseppeleen.

Tänä vuonna Jeesusta esittävän Ylipään lisäksi jokainen esiintyjä ammattinäyttelijöistä vapaaehtoisiin on nainen.

Liian rohkea tulkinta?

Kun ohjaaja Ville Saukkonen aloitti kolme vuotta sitten pestinsä Via Crucis -pääsiäisvaelluksen ohjaajana, hän tiesi jo millainen siitä viimeisestä Via Cruciksesta 2017 tulisi.

Oopperaohjaajana tunnettu Saukkonen halusi roolittaa Veli-Pekka Hännisen käsikirjoituksen kokonaan naisvoimin.

– Päätin, että minun kolmas ja viimeinen vuosi tulee olemaan naisten vuosi. Se oli jotenkin itsestäänselvyys ja annettu asia. Ei siinä ole mitään suurta teologista ajatusta taustalla, Saukkonen kertoo.

Kävelin kaupungilla ja ajattelin, että olisi hyvä saada yläkerrasta jonkinlainen kannustava merkki.

Ville Saukkonen, ohjaaja

Saukkosen mielestä Hännisen käsikirjoitus on moderni ja rohkea tulkinta yhdestä maailman vanhimmista tarinasta, eikä roolihenkilöiden sukupuolella ole merkitystä. Silti poikkeuksellinen ratkaisu jännitti. Ennen kuin hän pystyi tarttumaan toimeen, piti poikkeuksellinen idea esitellä ekumeeniselle Via Crucis – Ristin Tien Tuki ryn hallitukselle.

– Jännitin, että onkohan tällainen tulkinta heidän mielestään liian radikaali. Tiesin, että siellä on ihmisiä, joiden maailmankuva on omaani vanhollisempi, Saukkonen kertoo.

Vaikka Saukkosella itsellään oli vahva tunne siitä, että vuoden 2017 Via Crucis tulee tehdä juuri näin, hän kaipasi päätökselleen korkeampaa vahvistusta.

– Kävelin kaupungilla ja ajattelin, että olisi hyvä saada yläkerrasta jonkinlainen kannustava merkki. Arvaa mitä sitten tapahtui? Saukkonen innostuu.

Annankadulla ohjaajaa vastaan käveli Suomen ensimmäinen naispiispa Irja Askola. Saukkonen pysäytti loppuvuodesta eläkkeelle jäävän Helsingin piispan ja kertoi ideastaan.

– Askolan mielestä idea on mahtavan rohkea. Oli kannustavaa mennä esittelemään suunnitelmansa piispan antaman siunauksen jälkeen, Saukkonen sanoo ja hymyilee.

Turvaa ja dramatiikkaa

Jeesuksen viimeisiä vaiheita ennen ristiinnaulitsemista kertaavasta näytelmästä on tullut väkevä osa helsinkiläisten pääsiäisenviettoa.

Kaisaniemen puistossa kello 21.30 alkanutta näytelmää seurasi poliisin arvion mukaan noin 1 200 kaupunkilaista.

Vaellus lähtee liikkeelle klo 22.10 ja kulkee Kaisaniemen puistosta Tuomiokirkolle. Tapahtuma aiheuttaa muutoksia raitiovaunujen 7A ja 7B reiteille sekä aiheuttaa hetkellistä liikenteen ruuhkautumista siirtyessään Kaisaniemen puistosta Unioninkadulle.

Tänä vuonna poliisi on varautunut edellisvuosia tehokkaammin kulkueen turvajärjestelyihin.

Ylikomisario Seppo Kujalan kommentoi eilen Yle Uutisille, että turvatoimia suunniteltaessa on huomioitu esimerkiksi Tukholman viimeviikkoiset tapahtumat.

– Kyllä asiaa jonkin verran tarkemmin katsotaan kuin esimerkiksi viime vuonna tai aikaisemmin, Kujala sanoi.

Katsojien kannattaa itse varustautua lämpimin vaattein, sillä ainakin eilisessä kenraaliharjoituksessa vilu hiipi luihin ja ytimiin.

Kaikista kylmin on varmaankin Jeesusta esittävällä Ylipäällä, joka riisuu ennen symbolista ristiinnaulitsemista viimaisilla Tuomiokirkon portailla takkinsa.

Kylmyys ei kuitenkaan ole siinä hetkessä näyttelijän päällimmäisin tunne. Liikutus kun peittää alleen kaiken muun.

– Se on kyllä hurja ja dramaattinen kohtaus. Mut siinä on elämän ja kuoleman kysymykset läsnä eli siinä täytyykin olla pikkusen tiloissa, näyttelijä sanoo.

Via Crucis – Pääsiäisvaellus alkaa Kaisaniemenpuistossa kello 21.30

.
.