1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tukholman isku 2017

Uzbekistan sanoo varoittaneensa länttä Tukholman hyökkääjästä

Uzbekistanin ulkoministerin mukaan ääriliike Isis oli värvännyt Rakhmat Akilovin. On epäselvää, tavoittiko väitetty varoitus Ruotsin viranomaiset.

Tukholman isku 2017
Neljä poliisia keltaisissa huomioliiveissä ja suikat päässään seisoo oranssinvärisen oikeustalon edessä kuvan vasemmalla laidalla. Yhdellä on kädessään konetuliase. Yksi poliisi seisoo oikeustalon oven oikealla puolella pitäen myös konetuliasetta ja katsoo oikealle.
Poliisit vartioivat oikeustaloa, kun Tukholman kuorma-autoiskusta epäilty uzbekistanilainen Rakhmat Akilov esiintyi oikeuden edessä.Fredrik Sandberg / EPA

Uzbekistan sanoo varoittaneensa läntisiä turvallisuuspalveluja Tukholman kuorma-autoiskusta syytetystä Rakhmat Akilovista ennen viimeviikkoista hyökkäystä.

Uzbekistanin ulkoministerin mukaan ääri-islamilainen Isis-järjestö oli värvännyt Akilovin sen jälkeen, kun tämä lähti keskiaasialaisesta Uzbekistanista vuonna 2014 ja asettui Ruotsiin.

– Saamamme tiedon mukaan hän kehotti aktiivisesti maanmiehiään matkustamaan Syyriaan taistelemaan Isisin riveissä, ulkoministeri Kamilov sanoi uutistoimisto Reutersille. Ministerin mukaan Akilov oli käyttänyt internetin viestipalveluja.

– Aiemmin [ennen hyökkäystä] informaatio Akilovin rikollisista toimista oli välitetty yhden läntisen kumppanimme turvallisuuspalveluille, jotta ruotsalaista osapuolta voitaisiin informoida.

Ulkoministeri Kamilov ei kertonut, mikä maa olisi toiminut välittäjänä.

On epäselvää, tavoittiko varoitus Ruotsin viranomaisia ja pitävätkö tiedot paikkaansa.

Rakhmat Akilov on tunnustanut ajaneensa viime perjantaina kuorma-autolla väkijoukkoon Tukholmassa, mutta mikään järjestö ei ole ilmoittanut olevansa hyökkäyksen takana. Iskussa kuoli neljä ihmistä.

Epävarmuutta tiedoista

Ruotsin ulkoministeriö sanoo, että se ei ole saanut Uzbekistanin ulkoministerin kertomia tietoja.

Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo ei ole kommentoinut Kamilovin lausumia.

Säpo sanoo julkilausumassaan (siirryt toiseen palveluun), että turvallisuuspoliisi ei voi kommentoida kaikkia liikkeellä olevia väittämiä eikä olisi turvallisuuspalvelun luonteen mukaista tehdä niin.

Uzbekistanin propagandaa?

Ruotsin television SVT:n (siirryt toiseen palveluun) entinen Venäjä-kirjeenvaihtaja Elin Jönsson kehotti suhtautumaan Uzbekistanin esittämiin tietoihin skeptisesti.

– Uzbekistanin hallinto käyttää tätä tapausta juuri nyt propagandassaan, Jönsson sanoi ja kertoi, ettei ollut kyennyt kontaktiensa kautta varmentamaan tietoja.

Poliisi kertoi viime viikolla, että sillä oli vuonna 2016 Akilovista tiedustelutietoa, jota ei voitu todentaa.

Keskiviikkona uzbekistanilainen turvallisuuslähde kertoi uutistoimisto Reutersille (siirryt toiseen palveluun) ja uutisoimisto Interfaxille (siirryt toiseen palveluun) että Akilov oli vuonna 2015 yrittänyt matkustaa Syyriaan liittyäkseen Isisiin.

Lähteen mukaan Akilov kuitenkin pidätettiin Turkin ja Syyrian rajalla ja karkotettu takaisin Ruotsiin, koska hänellä oli pakolaisstatus Ruotsissa.

Ruotsi ei kuitenkaan ole myöntänyt Akiloville turvapaikkaa.

Lähteen mukaan Uzbekistanin turvallisuusviranomaiset olivat helmikuussa panneet Akilovin etsintäkuulutukseen epäiltynä uskonnollisesta ääritoiminnasta.

Näitäkään tietoja ei ole kyetty varmentamaan.

Lähde: Reuters

Lue seuraavaksi