Maanpuolustuskorkeakoulun asiantuntija: USA:n isku Pohjois-Koreaan epätodennäköinen

Maanpuolustuskorkeakoulun strategian opettaja Juha Kukkola arvioi, että Yhdysvallat pyrkii lähinnä nyt painostamisen avulla ja peloteviestein osoittamaan, että se on tosissaan Pohjois-Korean suhteen.

Pohjois-Korea
Juha Kukkola
Juha KukkolaYle

Maanpuolustuskorkeakoulun strategian opettaja Juha Kukkola suhtautuu varauksellisesti puheisiin Yhdysvaltojen suunnitelmista iskeä ennaltaehkäisevästi Pohjois-Koreaan.

– On kyse nimettömiltä tiedustelulähteiltä tulleista tiedoista, joiden mukaan USA mahdollisesti tekisi ennaltaehkäisevän iskun liittyen Pohjois-Koreassa ehkä lähipäivinä tapahtuvaan ydinkokeeseen, Kukkola sanoi.

Yhdysvallat pyrkii Kukkolan mukaan lähinnä nyt painostamisen avulla ja peloteviestein osoittamaan, että se on tosissaan Pohjois-Korean suhteen. Hän kuitenkin arvioi, että molempien maiden johtajilla olisi aseellisen selkkauksen myötä vain hävittävää.

Syyriassa ja Afganistanissa viime päivinä tehdyistä iskuista ei kannata Kukkolan mukana tehdä suuria johtopäätöksiä Pohjois-Korean suhteen.

– Niissä pommitettiin alueita, jotka eivät kyenneet laittamaan millään tavoin vastaan ja jotka ovat jo heikentyneitä sodan seurauksena, Yhdysvallat toimi siis täydellisestä ylivoimasta käsin, hän muistutti.

"Jos isku tapahtuisi, kohde olisi todennäköisesti symbolinen"

Kukkolan mukaan yhdysvaltalaislähteiden perusteella USA pyrkisi iskullaan ennen kaikkea vaikuttamaan Pohjois-Korean mahdollisuuksiin toteuttaa testi. Jos testi taas olisi jo suoritettu, on tilanne Kukkolan mukaan hankalampi.

– Silloin Yhdysvaltojen olisi mietittävä sitä, minkälaisen viestin se haluaa jälkikäteisellä iskulla välittää. Syyrian tapauksessa viikko sitten oli selkeää iskeä lentotukikohtaan, josta väitetysti oli tehty kemiallisia iskuja. Ydinohjelmatapauksessa, jossa on useita eri kohteita, kuten tutkimuslaitoksia ja reaktoreita, on hankalampi valita kohde.

Jos isku tehtäisiin, Kukkola uskoo, että se haluttaisiin pitää mahdollisimman rajattuna, jottei tilanne eskaloidu.

– Se olisi varmasti jokin symbolinen kohde, jolla ei ole loppukädessä niin suurta merkitystä, että Pohjois-Korea, puhumattakaan Kiinasta, lähtisi siihen vastaamaan, Kukkola arvio.

"USA:n puheet lähinnä pokeripeliä"

– Pohjois-Korea on vaarallinen sotilaallinen tekijä ennen muuta Etelä-Korealle ja jossain määrin Japanille sekä jossain määrin sillä alueella sijaitseville Yhdysvaltain joukoille. Kun USA uhkailee, se joutuu varmasti ottamaan huomioon myös nämä maat, mikä osittain sitoo sen käsiä.

Toistaiseksi USA:n tämänhetkiset puheet ovatkin Kukkolan mukaan olleet lähinnä pokeripeliä.

– Pohjois-Korean lyhyen kantaman ballistiset ohjukset kantavat jo osittain Japaniin asti ja maassa oleviin amerikkalaisiin tukikohtiin. Mutta ei ole todistettu, että Pohjois-Korea olisi kyennyt tekemään lyhyen kantaman ohjuksiin sopivaa ydinkärkeä.

Maa on itse väittänyt, että se on onnistunut ydinkärjen ohjukseen sijoittamaan, mutta varmoja todisteita asiasta ei ole.

Pohjois-Korean halukkuus vastata ydiniskulla on Kukkolan mukaan myös kyseenalainen.

– Se ei palvelisi heidän etujaan, koska koko kansainvälinen yhteisö ja todennäköisesti myös Kiina ja Venäjä kääntyisivät sitä vastaan. Ainakin isku olisi rajoitettu, Kukkola sanoo.

Spekulaatioihin maasodasta, joka jäi Koreoilta kesken 50-luvulla, Kukkola vastaa näin:

– Ne ovat ikään kuin valmistautuneet jatkamaan sotaa vuosikymmeniä. Pohjois-Korealla on merkittävät maa-asevoimat, mutta ne ovat vanhakantaiset ja todennäköisesti Etelä-Korea pystyisi USA:n tuella torjumaan hyökkäyksen.