1. yle.fi
  2. Uutiset

Homoihin kohdistuneista vainoista kirjoittanut Novaja Gazeta -lehti pelkää kostotoimia

Tšetšeniassa pidetty islamilaisten vaikuttajien kokous uhkasi lehteä kostolla.

Novaja gazeta
Ahmat Kadyrovin moskeija Groznyissä.
Ahmat Kadyrovin moskeija Tšetšenian pääkaupungissa Groznyissä.Valery Sharifulin / TASS / AOP

Venäläisen oppositiohenkisen Novaja Gazeta -lehden toimitus pelkää työntekijöidensä turvallisuuden puolesta.

Taustalla ovat uhkaukset, joita lehti on saanut äskettäisestä artikkelistaan homoseksuaalien vainosta Tšetšenian tasavallassa Pohjois-Kaukasiassa.

Lehti kirjoitti artikkelissaan 3. huhtikuuta (siirryt toiseen palveluun), että muslimienemmistöisen Tšetšenian viranomaiset olisivat pidättäneet yli sata homoiksi epäiltyä miestä ja kiduttaneet näitä. Lehden mukaan ainakin kolme tapettiin ja kuolleita saattaa olla enemmänkin.

Tasavallan johto on kovasanaisesti kiistänyt Novaja Gazetan tiedot.

Tšetšenian johtajan Ramzan Kadyrovin edustajan Alvi Karimovin mukaan lehden tiedot eivät voi pitää paikkaansa, koska Tšetšeniassa ei ole homoja vainottavaksi.

Uskonoppineet lupasivat kostoa

Tšetšenian pääkaupungin Groznyin keskusmoskeijassa, Ahmat Kadyrovin moskeijassa, pidettiin tasavallan islamilaisten uskonoppineiden ja vaikuttajien ylimääräinen kokous, jossa tuomittiin Novaja Gazetan artikkeli.

Kokouksessa annettiin päätöslauselma, jossa luvattiin kostoa artikkelin takia. (siirryt toiseen palveluun)

– Sen johdosta, että tšetšeeniyhteiskunnan vuosisataisia tukipilareita, tšetšeenimiesten kunniaa ja lisäksi uskoamme on solvattu, lupaamme, että kosto saavuttaa kansankiihottajat – missä he ovatkaan ja keitä he ovatkaan – ilman vanhentumisaikaa, kokoontumisessa tehdyssä päätöslauselmassa ilmoitetaan.

Novaja Gazetan päätoimittaja Dmitri Muratov sanoi, että päätöslauselma lietsoo väkivaltaa. Muratov sanoi olevansa peloissaan lehden työntekijöiden puolesta.

– Päätöslauselma rohkaisee uskonnollisia fanaatikkoja kostamaan journalisteillemme, lehden julkilausumassa kirjoitetaan (siirryt toiseen palveluun).

Presidentti Vladimir Putinin edustaja Dmitri Peskov sanoi, että Kreml seuraa tilannetta tarkasti ja että Novaja Gazetan raportointiin tyytymättömien pitäisi selvittää asia oikeusistuimien kautta.

– Me vastustamme mitä tahansa toimia, jotka voivat muodostaa uhan journalistien turvallisuudelle, Peskov sanoi.

Peskov sanoi, että Kremlillä ei ole luotettavaa informaatiota seksuaalivähemmistöihin kohdistuvasta vainosta Tšetšeniassa.

Pitkä väkivallan historia

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu ja ihmisoikeusjärjestöt ovat vaatineet Venäjän viranomaisia tutkimaan Novaja Gazetan raportoimia ihmisoikeusloukkauksia pohjoiskaukasialaisessa tasavallassa.

Tasavaltaa johtaa itsevaltaisin ottein Ramzan Kadyrov, josta on tullut Kremlille vakauden takuumies 90-luvun sotien repimällä alueelle. Ihmisoikeusjärjestöt ovat syyttäneet Kadyrovin hallintoa lukuisista ihmisoikeusloukkauksista.

Novaja Gazeta kirjoittaa, että väkivallan määrä Tšetšeniassa on viime kolmen vuoden aikana kasvanut jyrkästi.

Lehden mukaan syynä on, että oppositiopolitiikko Boris Nemtsovin murhaa ei ole loppuun asti selvitetty.

Nemtsov ammuttiin helmikuussa 2015 lähellä Kremliä. Murhasta on asetettu syytteeseen viisi tšetšeeniä mutta laajalti epäillään, että murhan tilaajaa ei ole selvitetty.

Novaja Gazetan mielestä rankaisemattomuus on lietsonut mielivaltaa Tšetšeniassa, jonne murhan jäljet vievät.

Usein Tšetšeniasta raportoinut Novaja Gazetan toimittaja Anna Politkovskaja murhattiin lokakuussa 2006. Murhasta tuomittujen joukossa oli kolme tšetšeeniveljestä.

Tämänkään murhan toimeksiantajaa ei ole saatu vastuuseen.

Lähde: Reuters

Lue seuraavaksi