1. yle.fi
  2. Uutiset

Turkin kohtalon päivä – itsevaltainen presidentti vai perinteinen demokratia?

Presidentti Recep Tayyip Erdoğan haluaa itselleen lisää valtaa tämän päivän kansanäänestyksessä. Katso seuraavat neljä kohtaa, joista äänestyksessä on kyse.

Turkki
Presidentti Recep Tayyip Erdoğan puhuu kannattajilleen Istanbulissa 15.4.2017.
Presidentti Recep Tayyip Erdoğan puhuu kannattajilleen Istanbulissa 15.4.2017.EPA

ISTANBUL Turkki äänestää tänään sunnuntaina presidentin valtaoikeuksista. Katso mikä Turkissa muuttuu, jos presidentti Recep Tayyip Erdoğan saa tahtonsa läpi.

1. Pääministerin virka lakkautettaisiin. Tilalle on suunniteltu yksi tai useampia varapresidentin tehtäviä. Presidentti saa oikeuden nimittää ministereitä, hajottaa parlamentin ja määrätä uudet vaalit.

2. Parlamentilla säilyy yhä lainsäädäntövalta. Presidentti voisi kuitenkin käytännössä säätää lakeja parlamentin ohi.

3. Presidentti pääsee vaikuttamaan myös oikeusjärjestelmään, sillä hän saisi nimittää yli puolet maan korkea-arvoisimmista tuomareista. Toisen puolen nimittää parlamentti. Presidentin puolue AKP on parlamentin suurin puolue, joten tuomareiden nimitys voisi olla vain yhden puolueen käsissä.

4. Presidentti saisi oikeuden asettua ehdolle vielä kaksissa seuraavissa presidentinvaaleissa. Tämä tarkoittaa, että presidentti Erdoğanilla olisi mahdollisuus toimia tehtävässään jopa vuoteen 2029 asti.

*Kriitikkojen mukaan *tämä tekisi Turkista itsevaltaisen maan ja käytännössä lopettaisi parlamentaarisen demokratian. Kannattajien mukaan lakimuutos vahvistaisi hallintoa. Tukijat vetoavat usein Turkin sekavaan poliittiseen historiaan, jossa esimerkiksi sotilasvallankaappaukset ovat kaataneet hallituksia.

Lue myös: Köyhän lähiön pojasta presidentiksi

Lue seuraavaksi