Pohjois-Korea esitteli uhmakkaana uusia ohjuksia – ydinkoetta ei tehty

Maailmalla on pelätty jopa sodan syttymistä Korean niemimaalla. Toistaiseksi Pohjois-Korean juhlapäivä on kuitenkin sujunut ilman välikohtauksia.

Pohjois-Korea
Pohjois-Korean paraati
Pohjois-Korean paraati

Pohjois-Korean pääkaupungin Pyongyangin keskusaukio, Kim Il-sungin aukio täyttyi tänään lauantaina järeästä sotilaskalustosta ja jäykästi marssivista sotilaskomppanioista.

Ulkovallat seurasivat tarkoin, mitä eristäytyneessä kommunistimaassa tapahtuu, kun maa juhlii perustajansa Kim Il-sungin syntymän 105-vuotispäivää. Juhlapäivä oli nimetty "Auringon päiväksi".

Kaupungin halki vyöryi loppumattomalta tuntunut jono panssarivaunuja, tykkejä, raketinheittimiä ja säntillisissä riveissä pysyviä sotilasmuodostelmia. Taivaalla lensi yksimoottoristen potkurikoneiden rykelmä, jotka muodostivat numeron "105".

Uutistoimisto Reutersin mukaan paraatissa nähtiin kuorma-auton lavalle asennettuina useita kappaleita maan uusia Pukguksong 2 -ohjuksia, joiden kantamaksi arvioidaan yli tuhat kilometriä.

Ulkovallat pelkäävät, että Pohjois-Korea tekee näillä ohjuksilla uuden koelaukaisun. Myös uusi ydinkoe on mahdollinen.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un seurasi paraatia maan johtajiston ympäröimämä, mutta ei pitänyt puhetta. Paraatiyleisölle puhui sen sijaan hänen avustajansa Choe Ryong-hae.

Eteläkorealaiset katselevat televisiosta naapurimaansa juhlallisuuksia.
Eteläkorealaiset katselevat television suoraa lähetystä, kun Pohjois-Korea juhli perustajansa Kim Il-sungin syntymän 105-vuotispäivää.Jeon Heon-Kyun / EPA

Choe totesi uhmakkaaseen sävyyn, että Pohjois-Korea on valmis vastaamaan mihin tahansa provokaatioon.

– Olemme valmiit vastaamaan täysimittaiseen sotaan täysimittaisella sodalla tai vastaamaan ydiniskuun omanlaisellamme ydiniskulla, hän totesi.

Maailmalla on oletettu Pohjois-Korean tekevän juhlapäivänsä kunniaksi jonkin YK:n päätöslauselman kieltävän teon voimannäytöksi maailmalle. Tätä estämään alueelle on saapunut Yhdysvaltain laivasto-osasto, mikä on nostanut sodan uhkaa. Kiina ja Venäjä ovat yrittäneet rauhoitella tunnelmia ja estää diplomaattisin keinoin sotilaallisen toiminnan.

Eteläkorealaiset katselevat televisiosta naapurimaansa juhlallisuuksia.
Eteläkorealaiset katselevat televisiosta naapurimaansa juhlallisuuksia.Jeon Heon-Kyun / EPA