1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hakkerit

Hakkeriryhmä: Yhdysvallat vakoilee globaalia pankkijärjestelmää

Jopa Edward Snowden on hämmästynyt kansainvälisestä pankkijärjestelmästä löytyneestä tietoturva-aukosta.

hakkerit
NSA:n päämaja Fort Meadessa
NSA ei ole kommentoinut asiaa.Jim Lo Scalzo / EPA

Kansainvälinen hakkeriryhmä Shadow Brokers kertoo saaneensa haltuunsa suuren määrän internet-työkaluja, joiden avulla voidaan vakoilla kansainvälistä pankkitoimintaa.

Hakkereiden mukaan työkalut ovat todennäköisesti peräisin Yhdysvaltain kansalliselta turvallisuusvirastolta, joka on kehittänyt ne valvoakseen pankkien kansainväliseen rahansiirtoon liittyvää SWIFT-järjestelmää. Kohteena ovat olleet ilmeisesti varsinkin Lähi-idässä toimivat pankit.

SWIFTn kautta liikkuu päivittäin tuhansien miljardien eurojen arvosta rahaa.

SWIFT-järjestelmässä pienet pankit hyödyntävät palvelupisteitä toimeksiantojen toteuttamiseen. Paljastuksen mukaan yhdessä tärkeimmistä palvelupisteistä, EastNetsissä, turvallisuusjärjestelmä on pettänyt.

Jos paljastus pitää paikkansa, on se merkittävin tieto Yhdysvaltain harjoittamasta kansainvälisestä tietojenkeruusta sitten vuoden 2013 Edward Snowdenin paljastusten, kirjoittaa BBC (siirryt toiseen palveluun).

Snowden itse kuvailee tietoa Twitterissä "Kaikkien paljastusten äidiksi", viitaten Yhdysvaltain torstaina Afganistaniin pudottamaan jättipommiin.

BBC ei ole onnistunut saamaan paljastukselle vahvistusta. EastNets kiistää asian jyrkästi.

Hakkereiden Twitterissä levittämät tiedot ovat vanhentuneita ja peräisin alhaisen tason palvelimilta, joita ei ole käytetty vuoden 2013 jälkeen, yhtiö sanoo.

NSA ei ole kommentoinut asiaa.

Yhtiö kiistää, tutkijat hämmästyneitä

SWIFT sanoo tiedotteessaan, että paljastus koskee vain sen palvelupisteitä, ei tietoteknistä infrastruktuuria tai dataa. Yhtiö myöntää, että palvelupisteet ja niiden asiakkaat ovat aiemmin olleet alttiina kolmansiile osapuolille.

Shadow Hackers on yrittänyt kaupitella koodistoja, joilla voidaan murtautua Windows-ohjelmistoihin.

Uutistoimisto AP:n haastattelemat asiantuntijat ovat häkeltyneet vakoiluohjelmien tuomista mahdollisuuksista. Ohjelma paljastaa Windowsin heikkoudet.

– Tämä on täysi katastrofi. Olen onnistunut hakkeroitumaan suunnilleen mihin tahansa Windows-ohjelmaan tämän ohjelman avulla, sanoo Hacker House -yhtiön Matthew Hickey AP:lle.

Windows kertoo tutustuvansa asiaan ja tukkivansa tietoaukot tarvittaessa.

Shadow Brokers -ryhmän jäsenten henkilöllisyys ei ole tiedossa, kertoo al-Jazeera (siirryt toiseen palveluun). Shadow Brokersin kerrotaan myös yrittäneen myydä tietojaan haittaohjelmista, mutta kukaan ei suostunut ostamaan.

Lähde: AP

Lue seuraavaksi