Hyppää sisältöön

Sydänkohtauksen arpien korjailuun kehitettiin printattava 3D-laastari

Bioprinttauksessa yhdistetyt sydäsolut ja soluväliaine alkoivat sykkiä laboratorioastiassa.

Apulaisprofessori Brenda Ogle (oik.) ja väitöskirjaansa biotutkimuksesta tekevä Molly Kupfer esittelevät tulosta, joka on kooltaan vielä pieni. Kuva: Patrick O'Leary/ Minnesotan yliopisto

Kantasolututkijat ovat jo parikymmentä vuotta mielineet keinoja, joilla sydänkohtauksessa vaurioitunut kudos voitaisiin korvata laboratoriossa kasvatetuilla terveillä soluilla.

Sydäninfarktissa hapen puute tappaa sydänsoluja, eikä elimistö pysty tuottamaan tilalle uusia, vaan joutuu paikkaamaan vaurion arpikudoksella. Se voi heikentää sydämen toimintaa ja altistaa uudelle sydänkohtaukselle.

Aiemmat tutkimukset ovat tuottaneet vain laihan tuloksen. Nyt Minnesotan, Wisconsinin ja Alabaman yliopistojen tutkijat kertovat tehneensä läpimurron eli kehittäneensä toimivan kolmiulotteisen laastarin arpeutuneen sydämen avuksi.

Tutkimuksessa käytettiin 3D-bioprinttaustekniikkaa, jossa yhdistettiin aikuisen ihmisen sydänsoluja soluväliaineeseen. Tulos alkoi kasvaa ja sykkiä laboratorioastiassa.

Ihmiskokeita ensi vuosikymmenellä?

Hiirikokeissa laastarin havaittiin parantavan sydämen toimintaa jo neljä viikkoa infarktin jälkeen. Se sulautui osaksi sydäntä, koska aineena oli ainoastaan elimistön omia soluja ja rakenteellista proteiinia, kertoo Minnesotan yliopiston (siirryt toiseen palveluun) biolääketieteen apulaisprofessori Brenda Ogle. 

– Oli yllättävää, miten hyvin se toimi, onhan sydän sentään monimutkainen elin. Sykkeen sähköinen signaali kulki katkeilematta koko rakenteen poikki, hän kertoo.

Tutkijat ovat jo ryhtyneet suurentamaan laastaria kokeillakseen sitä sian sydämeen, joka on samankokoinen kuin ihmisellä. Ihmissydänten laastaroiminen saattaa Oglen mukaan olla mahdollista jo joidenkin vuosien päästä.

Tutkimus on luettavissa Yhdysvaltain sydänyhdistyksen Circulation Research (siirryt toiseen palveluun) -lehdestä.

.
.