1. yle.fi
  2. Uutiset

Ylen kirjeenvaihtaja Pohjois-Koreassa: Sodasta ei tietoa, kansa uskoo voittoon

Ylen Aasian kirjeenvaihtaja Mika Mäkeläinen on kysellyt pohjoiskorealaisten tuntoja, kun maan suhteet ulkovaltoihin ovat jälleen kireät.

Pohjois-Korea
Uutisvideot: Yle Pohjois-Koreassa
Uutisvideot: Yle Pohjois-Koreassa

PjongjangPohjois-Koreassa on juhlittu suurella sotilasparaatilla vuoden tärkeintä juhlapäivää, maan perustajan Kim Il-sungin syntymäpäivää.

Juhlia on seurannut paikan päällä Ylen Aasian-kirjeenvaihtaja Mika Mäkeläinen.

Aamukymmeneltä alkaneessa paraatissa oli mukana joukko-osastoja kaikista Pohjois-Korean asevoimien aselajeista. Paraatin ja ohimarssin otti vastaan maan nykyinen johtaja Kim Jong-un, Mäkeläinen kertoo.

Paraati Pjongjangissa.
Pohjois-Korea juhli perustajansa Kim Il-sungin syntymän 105-vuotispäivää suurella sotilasparaatilla.How Hwee Young / EPA

Mukana oli mm. monenlaisia ohjuksia. On mahdotonta sanoa, olivatko ne aitoja, mutta oikeilta ne joka tapauksessa näyttivät, Mäkeläinen kuvailee.

Kansa rauhallisella mielellä

Mäkeläinen saattoi paraatin ohessa vaihtaa muutamia sanoja paikallisten ihmisten kanssa.

– Yleisvaikutelma oli se, etteivät ihmiset millään tavalla pelkää Yhdysvaltojen hyökkäystä. He uskovat vakaasti, että vaikka Pohjois-Korean ja Yhdysvaltojen välille tulisi sotilaallinen konflikti, Pohjois-Korea selviäisi siitä voittajana. Täällä ei ole mitään paniikkitunnelmaa.

Paraati Pjongjangissa.
Sotilaita Pjongjangin paraatissa.How Hwee Young / EPA

Juhlat ovat sujuneet hyvin rauhallisesti, Mäkeläinen kertoo.

Toimittajat eivät tiedä mitään, mitä tapahtuu

Juhlat jatkuvat todennäköisesti illalla suurella tanssitapahtumalla ja soihtukulkueella, joskin ohjelma on toimittajille vielä päivän kuluessa epäselvä.

Mäkeläinen kertoo, että toimittajan työn kannalta suljettu Pohjois-Korea on hankala paikka, koska heille ei yksinkertaisesi kerrota mitään.

– Kun esimerkiksi näihin tilaisuuksiin mennään, korkeintaan matkalla saadaan tietää, mistä on kyse.

Myös maan johtajien aikeista on mahdoton saada mitään selkoa.

– Meillä ei ole mitään poliittisia kontakteja.

– Mitä mahdolliseen ydinkokeen tekemiseen tulee, satelliittihavaintojen perusteella voidaan sanoa, että valmistelut on saatu päätökseen, eli kokeen voi periaatteessa tehdä milloin haluaa.

Pjongjang muuttuu pikkuhiljaa

Mäkeläinen kertoo Pjongjangin muuttuneen jonkin verran sen jälkeen, kun hän edellisen kerran kävi kaupungissa viime vuoden toukokuussa.

– Liiketoimintaa on tullut lisää, värivalot kauppojen julkisivuissa lisääntyvät ja sitten täällä on ollut todella valtavia rakennusprojekteja, joista yhden valmistumista juhlittiin toissapäivänä. Kim Jong-un oli paikan päällä.

Asuntoja on rakennettu Kim Jong-unin asettaman tavoitteen mukaisesti erityisesti tiedemiehille ja tutkijoille.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un (vas.) juttelee pääministeri Pak Pong-jun kanssa. He katselevat yhdessä paraatia, kun Pohjois-Korea juhli perustajansa Kim Il-sungin syntymän 105-vuotispäivää.
Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un (vas.) juttelee pääministeri Pak Pong-jun kanssa. He katselevat yhdessä paraatia, kun Pohjois-Korea juhli perustajansa Kim Il-sungin syntymän 105-vuotispäivää.How Hwee Young / EPA

Mika Mäkeläinen on aiemmin kertonut raporteissaan mm. omista havainnoistaan Pjongjangin elämästä sekä paikallisten asukkaiden tuntemuksista.

Lue seuraavaksi