1. yle.fi
  2. Uutiset

Poikkeuksellinen petossarja: Maksukortilla huijattiin kymppitonneilla vaatteita, soittimia, taksikyytejä

Myyjät huomasivat vasta seuraavana päivänä, ettei maksua ollut tapahtunut.

rikokset
Nainen näppäilee pin-koodinsa maksupäätteelle.
Miisa Jääskeläinen / Yle

Itä-Suomen poliisi tutkii poikkeuksellista petosten sarjaa, jossa on hankittu rikoksilla omaisuutta noin 28 000 euron arvosta. Kaikkiaan juttuun liittyy parikymmentä rikosilmoitusta.

Neljän miehen seurueen epäillään asioineen Varkaudessa ja Savonlinnassa muun muassa vaate-, soitin- ja työkonemyymälöissä ja tehneen ison määrän ostoksia ilman, että rahaa olisi todellisuudessa siirtynyt kauppiaalle. Savonlinnassa soitinliikkeestä seurue oli hankkinut soittimia noin 8500 euron arvosta ja toisesta kauppaliikkeestä työkoneita lähes 3000 euron arvosta. Varkaudessa vaatteita hankittiin lähes 5000 eurolla.

Huijaus maksupäätteellä

Tekotapa kaikissa tapauksissa on ollut samanlainen. Ostajana toiminut mies on pyytänyt maksukortilla suoritetussa maksutapahtumassa pin-koodi varmennekyselyn ohittamista. Lisäksi myyjä on luovuttanut maksupäätelaitteen ostajan käsiteltäväksi. Ostaja on pystynyt manipuloimaan maksutapahtumaa niin, että maksu on näyttänyt suoritetulta, vaikka todellisuudessa näin ei ollut. Vasta seuraavana päivänä myyjälle on selvinnyt, ettei maksua todellisuudessa ole tapahtunut.

Esitutkinnan aikana kaksi seurueen jäsentä on vangittu, ja toinen heistä on yhä vangittuna. Vangittuna olleet jäivät etsintäkuulutuksen perusteella kiinni Itä-Uudellamaalla. Esitutkinnassa on kuulusteltu rikoksesta epäiltyinä yhteensä neljää eri henkilöä. Yksi epäilty on edelleen tavoittamatta ja hänet on etsintäkuulutettu.

Asianomistajina kokonaisuudessa on kauppaliikkeiden lisäksi ollut ravintoloita, taksiyrittäjiä ja yksi hotelli.

Vangittuna olevaa miestä epäillään vastaavalla tekotavalla Etelä-Suomen alueella loppuvuodesta 2016 tapahtuneesta petosten sarjasta.

Lue seuraavaksi