1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. taiteilijat

Esittävän taiteen monitaituri VeePee Lehto osaa lähes kaikkea muuta paitsi taikatemppuja

VeePee Lehto voi tyytyväisenä katsoa uraansa taaksepäin. Hänen tekstinsä elävät lukuisissa hittikappaleissa ja käsikirjoituksissa.

Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

VeePee Lehto kertoo löytäneensä kansakoulussa itsestään toisen minän. Se oli luontainen esiintyjä. Viihdyttäminen ja naurattaminen tuntui itsestäkin hauskalta. Myöhemmin hän huomasi sen kannustavan tosiasian, että tytöt tykkäävät esiintyjästä.

Yli 50 vuotta keikkaa joka sortin tilaisuuksissa ja kaikissa mahdollisissa esiintyjän rooleissa ovat hieman rauhoittaneet esiintymisviettiä. Nykyään on kiva tehdä töitä myös kotona.

Lehto rakastaa historiaa ja myös tuntee sen. Haastattelupaikaksi hän valitsee Turun linnan, jonka joka sopessa on tullut monesti esiinnyttyä. VeePee toivoisi, että hänet vielä joskus muistettaisiin renessanssi-ihmisenä, joka ehti toimia ammattimaisesti vähän jokaisella esittävän ja sanataiteen alueella.

Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Toiveensa tueksi Lehdolla on esittää vaikuttavan pituinen CV. Juuri mikään viihteeseen liittyvä ei ole vierasta. Taikatemppuja hän sentään ei ole tehnyt.

– Katso näitä nakkisormia. Jätin taikatemput Joel Hallikaisen hoitoon.

Huumori on totinen laji

VeePee Lehdon ura lähti alkukiitoon omilla pienillä hittilevytyksillä 1980-luvun taitteessa. Vieläkin toivotaan Turun murteisia lauluja Älä tuamitte minu ja Mää myännän kaike. Laulut ovat toki humoristisia, mutta tarinat tragikoomisia.

– Laulan kyllä näitä jos kovasti pyydetään, mutta tunnelma tahtoo latistua sen jälkeen. Juhlijat eivät muista niiden traagista puolta.

Huumorilla ja VeePee Lehdolla on hieman vaikea suhde. Lehto nauraa paljon ja on oikea hauskan seuraihmisen perikuva. Pohjimmainen vakavuus saattaa jäädä monilta huomaamatta. Vakavia lauluja vakavista ja tärkeistä asioista monitaituri on tehnyt paljon, mutta niille on ollut vaikea löytää yleisöä.

Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Hauskuttajalta odotetaan kevyttä läppää, sketsiä tai hupaisaa rallia. Lehdosta huomaa, että hänestä olisi mukavaa tulla välillä otetuksi vakavasti. Miehen tarttuva hyväntuulisuus ja herkkä hymy sotivat tätä pyrkimystä vastaan. Ehkä synnynnäisen tilannekoomikon on turha pyristellä kohtaloa vastaan.  

Suurta kuuluisuutta ei ole ikävä

VeePeen elämän reunaehtoja muutti toisten turkulaisten artistien menestys hänen teksteillään. Yhteistyö Matti ja Teppo Ruohosen kanssa alkoi 40 vuotta sitten. Vuonna 1981 kolmikko osui jackpotiin hitillä Et voi tulla rajan taa. Sitä seurasi viiden vuoden katkeamaton ketju suurmenestyksiä–veljekset sävelsivät ja esittivät. VeePeen helposti mieleen jäävät tekstit purivat yleisöön: Mä joka päivä töitä teen ja Kaiken takana on nainen.

VeePee Lehto tunnettiin nimenomaan Matin ja Tepon sanoittajana. Hänen omaa uraansa esiintyjänä tämä ei edistänyt. Nuori mies oli jättänyt mielenkiintoisen työn lääketehtaassa ja ryhtynyt vapaaksi taiteilijaksi. Olisi ollut mukavaa olla itse tähti, eikä vain sanoittaja toisten tähtien takana. Tulla muistetuksi omista eikä toisten tekemisistä.

Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Nykyään Lehto suhtautuu persoonansa ohi livahtaneeseen tähteyteen seesteisesti. Hän on urallaan tutustunut tähteen jos toiseenkin, ja huomannut, että elämä huipulla vaatii toisenlaista luonnetta kuin hänen omansa.

– Jokaisella todellisella tähdellä on voimakas ajatus siitä, että he kuuluvat sinne tähtitaivaalle. Minulla ei sellaista ollut.

Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Putoamisen pelko on se tähteyden puoli, jota hänen ei ole yhtään ikävä.

– Hyvin monet ihmiset eivät tunne minua ollenkaan, eivät tiedä miltä näytän. Nuoremmat eivät ole sellaista nimeä kuin VeePee Lehto kuulleetkaan. Ei se minua enää sureta, Lehto toteaa.

”Näinkin on mennyt hyvin”

VeePee Lehto kokee saaneensa sen, mitä halusi.

– Lapsena haaveilin, että minulla olisi omakotitalo omalla tontilla. Ajattelin, että elämää pitäisi saada elää monipuolisesti, että saisin tehdä ja nähdä monenlaista. Sekin on toteutunut. Minun pitäisi olla ihan tyytyväinen, taiteilija myhäilee.

VeePee Lehdolla on edelleen tallessa ruutupaperi, jolle hän luonnosteli, millä kaikilla konsteilla hän voisi itseään työllistää vapaana taiteilijana. Ranskalaisia viivoja on listassa kymmeniä. Melkein kaikki on toteutunut. Elanto on ollut maailmalla ehkä palasina, mutta kuten hän aikoinaan ynnäili, sitä on riittänyt ja riittää.

Taiteen kentän monipuolinen haarukoitsija

Edelleen, etenkin kesäaikaan VeePee Lehto loikkaa harmaaseen bemariinsa ja suuntaa sen keulan kohti tapahtumia ympäri Suomen. Väärentämättömästä Turun murteesta ei ole ainakaan hänelle artistina haittaa. Lehto epäilee, että eiköhän ne keikat olisi silloin loppuneet jo aikoja sitten.

Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Lehto haaveilee, että joku saisi päähänsä kirjoittaa hänestä elämäkerta.

– Jäisi tavallaan elämään sellaisena mikä on, VeePee Lehto haaveilee. 

Lehto Radio Suomen Sunnuntaivieraana: http://areena.yle.fi/1-3239412